Dziś na meczu poczułem to "prawie". Miałem ochotę wyjeb... D7100 za płot i robić telefonem komórkowym. Żałowałem, że zostawiłem D300 w domu. Jak trafi, to jest super, ale przeważnie mam BF. Ile ja dzisiaj ujęć straciłem!
Szukaj
Dziś na meczu poczułem to "prawie". Miałem ochotę wyjeb... D7100 za płot i robić telefonem komórkowym. Żałowałem, że zostawiłem D300 w domu. Jak trafi, to jest super, ale przeważnie mam BF. Ile ja dzisiaj ujęć straciłem!
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 09-11-2013 o 21:27
No, miałem kilka razy na meczu D7000. To była istna loteria. Za każdym razem jak sprawdzalem zdjęcie na wyswietlaczu, zadawalem sobie pytanie: trafil? gdzie trafil?
Z jednej strony Ameryki nie odkrylem: seria Dxxxx nie moze byl lepsza od Dxxx. Z drugiej strony wszyscy czekamy za D400.
Teraz tak patrze po czasie, kiedy mam D7100 i widze, ze tej puszcze brakuje dwoch rzeczy, aby stac sie idealna w segmencie DX: AF i bufor przy 6fps. Niestety, pod tym wzgledem tylko D4 jest od D7100 lepszy.
Wyślij kontrolnie , w wolnej chwili , swoją puchę (d7100) do serwisu niemieckiego (nie polskiego!!!) na regulację AF w ramach gwarancji. Niewiele będzie to kosztowało a może się okazać , że jej (puchy) nie poznasz po powrocie ......
Znajomek tak zrobił i pucha świetnie i pewnie zaczęła trafiać w ciemnicy. Prawie tak dobrze jak moje d300 .......
EDIT : a serie rób krótsze ; 4-5 ujęć ..... ale co ja Cię będę pouczał ...
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 09-11-2013 o 21:38
Trzeba się umieć "wczuć" w akcję .......; ja ( po kilkuset próbach) jestem na takim etapie , że przeważnie 6-7 kadr z serii pokazuje ten najważniejszy moment ....
![]()
........ Jak będzie mi się to regularnie udawało przy czwartym kadrze w serii to zamienię d300 na d7100 ......)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Robię bardzo dużo zdjęć, ale fotografia jest tylko jednym z elementów mojej pracy. Nie pieszczę z każdym kadrem, bo nie mam na to czasu. Muszę mieć ok. 40 zdjęć z meczu.
Ja zawsze sobie powtarzam, że mam to szczęście, że nie utrzymuję się stricte z fotografii. Kiedyś gdzieś tu napisałem, co myślę o kupowaniu drogiego sprzętu, gdy płaci się tak marne grosze za zdjęcia. Wolę już kupić helikopter do GoPro czy automatyczną głowicę do panoram 360.
A moje narzekanie? No coż, otwarcie piszę o wadach, a nie o oleju, plamkach, czy o bzdetach, takich jak mam ustawić w puszcze wyostrzanie na 5 czy 6.
Tak jak jednak już napisałem. Ameryki nie odkryłem seria Dxxxx jest po prostu gorsza od Dxxx i już.
ps. Zapomniałem dopisać do wad D71000 baterię! To jest po prostu nie do przyjęcia, aby tak szybko siadały baterie w gripie i w body. Dno, po prostu dno. I nikt mnie tutaj nie przekona, ze to wina gripa. Zawsze mozna sobie znalesc wytlumaczenie, ze to jego wina, ze wina obiektywu niesystemowego itd. Nie interesuje mnie to. Nikon oszukuje ludzi i to jest fakt.
docxxx; może warto żebyś zatrzymał się w tym biegu i zastanowił PO CO TY TO ROBISZ?
Nie dla piniedzy (za mało płacą, sprzęt który być może sprostałby Twoim oczekiwaniom za drogi), nie dla przyjemności, nie z pasji... więc dla czego ? Ty masz jakiś wyrok ?
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Skontaktuj się z nami