Close

Strona 220 z 607 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 191 do 2 200 z 6065

Domyślnie

Trudno się nie zgodzić z powyższym stwierdzeniem kolego zbyszekD7000 To powinno być piętnowane i rozliczane ale nie ma jak tego wyegzekwować... Wyżej kolega pisze że aparat się wiesza raz w miesiącu a to już wg mnie dużo.W dużej mierze takiej sytuacji olewania przez firmę Nikon winni są użytkownicy bo nie potrafią się zjednoczyć... Pamiętam jak zakończyła się akcja Fatmana z D7000 - jego body było wyjątkowo nieprzewidywalne ale przecież do dzisiaj użytkownicy tego body skarżą się na AF i wiem że jest to prawda... Musimy pogodzić się z faktem że nasza ukochana marka zeszła na psy.... Ciekawe czy Fatman teraz jak musiał odesłać D800 do serwisu dalej jest oddanym fanem marki... może jest - ma chyba dalej D3 Ktoś to chyba przekalkulował - widocznie bardziej się opłaca iść obecną droga niż być pod prąd - dopracowywać i wypuszczać rzadziej korpusy - żółte ludzie zdolne są i chyba wiedzą jak robić pieniądze - jak się robi aparaty pewnie dalej wiedzą najlepiej ale wiedza dla siebie D7100 jest na pewno świetną puszką - wartą swojej ceny - nie jest jej winą że nie jest tym co chcieliby użytkownicy naszego forum...D400
    Ostatnio edytowane przez siwyozzman ; 30-10-2013 o 10:06

Domyślnie

Też bym tak chciał, a nie żeby to była loteria, trafię dobry czy felerny, przecież to produkcja seryjna, powtarzalna

To do komentarza TOP67
    Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 30-10-2013 o 10:07
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

A nie przyszło Wam do głowy że pewne serie mogą być obarczone danym problemem. Za czasów D70 pewna partia akku o danym numerze seryjnym bodajże też zawieszała elektronikę, chyba tak to było. Zdarza się to nie tylko w sprzęcie foto, co nie zmienia faktu że źle to świadczy o producencie który wypuszcza w krótszym czasie coraz bardziej wadliwe i niedopracowane konstrukcje, nawet nie wysila się w usuwaniu usterek przez aktualizacje firmware'u, szybciej myślą jak nabić klienta w butelkę nowym produktem.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrianek32 Zobacz posta
    mi ze 3 razy sie zwiesil w ciagu jakis 3 mies. i to ze szklami roznymi m.in. nikkora, wiec w czym jest problem?
    No cóż, kupiłem trzy lata temu używanego D200 i nie zawiesił mi się nigdy. Podobnie cztery lata temu kupiłem (również używanego) D50 i też do dzisiejszego dnia się nie zawiesił. Mimo podpinania kilkunastu różnych szkieł (w tym Sigm, Tamrona, Zenitara, Sonnara, Heliosa). To też chyba o czymś świadczy? Kupiony w zeszłym roku D700 również się dotąd nie zawiesił (a miał podpinane te same różnorodne szkła, co pozostałe dwa body).

Jeśli dla Ciebie zawieszanie się raz w miesiącu jest ok, to Twoja sprawa, jednak są ludzie (np. ja), którzy byliby głęboko zawiedzeni, spotykając się z taką usterką w nowo zakupionym aparacie (zwłaszcza, jeśli producent ewidentnie miga się od odpowiedzialności, utrzymując że wszystko jest ok)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrianek32 Zobacz posta
    mi ze 3 razy sie zwiesil w ciagu jakis 3 mies. i to ze szklami roznymi m.in. nikkora, wiec w czym jest problem?
    W tym, że się zawiesza. Właśnie w tym jest problem, bo nie powinien się zawieszać.

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    Fatman z tego co czasem pisze też wynika że zszedł z modelem body niżej, co też daje do myślenia.
    U mnie to akurat jest ciut inaczej -kupuję to co w danej chwili mi odpowiada i na co w danej chwili mnie stać. D5200, którego kupiłem prawie rok po tym jak oddałem D7000, odpowiadał mi najbardziej ze względu na bardzo dobry tryb filmowy (jakość) oraz gibany ekranik. Gdyby D7100 miał gibany ekranik, to prawdopodobnie miał bym D7100. A gdyby Canon 70D nie miał line-skippingu, jego matryca miała by podobne osiągi co ta z D5200, to bym miał 70D.
    Gdyby babcia miała wąsy...........
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Do niedawna używałem D300s+N17-55 i było zawsze szybko, zawsze celnie. W trudnych warunkach, kiedy to światła było mało AF zawsze trafiał i robił to szybko. Obrazek na wysokim ISO pozostawiał trochę do życzenia.
    Od niedawna mam N7100 na którym głownie wisi N17-55. Obrazek to daje śliczny, piękne kolorki, ładnie to wygląda nawet na ISO3200-6400, przynajmniej w mojej ocenie. Ale....
    Wczoraj robiłem kilka pstryków przy słabym oświetleniu. Czas 1/100, f2.8, ogniskowa 55mm, autoiso coś ok 4000-4500, centralny punkt AF, tryb S. Celuję w powierzchnię nieruchomą,może nie jakoś specjalnie kontrastową, ale też nie gładką i AF dostał czkawki. Jakby przewód myślowy miał dłuższy od tego D300s. Znacznie dłużej mu zajmowało zogniskowanie na żądanym punkcie, nie chciał złapać ostrości, albo jeździł w jedną i drugą stronę. Ewidentnie mu światła brakowało i nie czuł kontrastu na obiekcie.
    Jak do tej pory tylko takie coś wychwyciłem w porównaniu do D300s na minus.
    Powyżej f10 doszukałem się też małej plamki, ale rzadko kiedy zapuszczam się dalej niż f9 więc nawet nie chce mi się nawet dmuchać gruchą w środek.
    Generalnie, póki co, jestem zadowolony z puszki.
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekD7000 Zobacz posta
    to nie tak że tym z niższej półki wszystko pasuje, ja kupiłem D7000 i D5100 i ponieważ z D7000 problemy z AF się potwierdziły to testowałem jak zachowuje się D5100 i tam nijak nie mogę trafić na podobne problemy, wręcz porównywalne fotki wychodzą nieco lepiej na D5100 robione różnymi obiektywami na tych body w identycznych warunkach........
    Bo nie od dziś wiadomo , że d5100 to najbardziej udana i bezproblemowa konstrukcja Nikona ostatnich paru lat , spośród puszek niskobudżetowych, kierowanych do amatora .
    Świetny obrazek w szerokim zakresie (do iso 6400) oraz całkiem nieźle ( powtarzalnie i pewnie ) pracujący AF pozwalają nawet na pokuszenie się o wykonanie przyzwoitych reportaży ulicznych czy sportowych (oczywiście w amatorskich kategoriach).
    Kilka osób - znajomych i nieznajomych- ( rozpoczynających swą przygodę z lustrem ) , które za moją namową w ostatnich miesiącach świadomie zakupiły właśnie to body z Sigmą 17-50/2.8 , jest oczarowana jakością zdjęć ; nikt nie sygnalizuje żadnych problemów z puchą - a niektórzy dość kreatywnie korzystają z możliwości tego zestawu ......
    Sam , od czasu do czasu, chętnie podbieram córce tą puchę ( gdy idę na ciemną halę porobić zdjęcia synowi podczas jakiejś kopaniny - a wiem , że moje d300 nie da rady tam pod względem obrazka (ISO)) i powiem szczerze : ta pucha, pomimo trudnych warunków w jakich z niej wówczas korzystam , niezmiennie robi na mnie bardzo pozytywne wrażenie ; pokuszę się nawet o stwierdzenie że im trudniejsze warunki - tym bardziej widać jej zalety....... ; ......... za 1500 złociszy ..... to REWELACJA.

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    .......
    Już dawno miałbym d7100 , ale właśnie jak kolega nie jestem do końca przekonany do pracy jego AF na wysokim iso .......
    Testowałem sobie tą puchę w warunkach jak opisałem to powyżej (iso 3200-6400) i o dziwo ! w stosunku do d5100 róznica na + (obrazka i AF) jest nieznaczna ( choć odczuwalna ) , ale już w stosunku do d300 ( pod względem AF) nie ma nawet porównania ...... to inne światy.... pomimo tych samych modułów!!! (obrazek z d7100 , wiadomo , miażdży d300)
    Dlatego czekam, jak na zmiłowanie, na krzyżówkę d7100 (obrazek) z d300 (AF). Pytanie tylko czy się doczekam .....
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 30-10-2013 o 13:27

Domyślnie

Potwierdzam to co pisze pil74 moje d7100 też tak ma i widać tak już będzie, dla pocieszenia mogę napisać że d90 w takich sytuacjach wymięka zupełnie.

Domyślnie

A wystarczyło z poczciwego D300s, zastąpić starą elektronikę nowszą (matryca, procek i parę innych) zostawić AF i obudowę i była by pucha jak marzenie. Do tego pewno koszty produkcji byłby niższe bo wszystko co potrzeba do wyprodukowania obudowy korpusu już jest.
    No ale jak to ktoś kiedyś powiedział nieszczęściem tego świata jest to, że za dużo do powiedzenia mają ekonomiści i księgowi. a za mało inżynierowie
    nic...

Domyślnie

Nie mogli, bo stare baterie są zakazane.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 220 z 607 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów