Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Domyślnie

Do firmy kupujemy praktycznie tylko kingstony. Na partię 20 zestawów, mieliśmy 1 wadliwy. Jak na razie nie widzę problemów z innymi kośćmi - co pół roku leci obowiązkowy memtest86+ na wszystkich komputerach, wtedy zobaczymy, czy wszystko dalej jest ok.
    Widziałem już padnięte / nie działające moduły innych producentów, nawet od razu po wyjęciu z pudełka, więc wychodzę z założenia, że na wszystkie trzeba uważać.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Lepsza firma, szybsze, lepsze timingi (jakieś wątpliwości)?

Do Kingstona nie mam zaufania i zawsze uważałem toto za masówkę.
    Masówka jak każda inna ale nie ukrywam, że raczej niezawodna. Dopłacanie jakichkolwiek pieniędzy do opasanych kolorowymi blaszkami pamięci o kilka mHz szybszych to bezsens. Ani to się grzeje ani wzrostu wydajności nie odczuje chyba, że rajcuje się syntetycznymi benchmarkami pamięci i bzdurnymi ich wynikami...
    Kupi zwykłe, najtańsze Kingstony i żadnej różnicy nie zauważy.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Masówka jak każda inna ale nie ukrywam, że raczej niezawodna. Dopłacanie jakichkolwiek pieniędzy do opasanych kolorowymi blaszkami pamięci o kilka mHz szybszych to bezsens. Ani to się grzeje ani wzrostu wydajności nie odczuje chyba, że rajcuje się syntetycznymi benchmarkami pamięci i bzdurnymi ich wynikami...
    Kupi zwykłe, najtańsze Kingstony i żadnej różnicy nie zauważy.
    Pozwolisz mi pozostać przy swoim zdaniu, czy oczekujesz że zmienię pogląd porażony Twoją argumentacją?

A nie wiesz czasem po co entuzjaści kupują procesory Intela wyposażone z słynną poniekąd literę "K"?
    Czyżby nie po to, by wyżyłować je do granic wytrzymałości krzemu?

Nie jestem zwolennikiem OC, ba, można by mnie nawet nazwać zdecydowanym przeciwnikiem tego procederu, ale coś mi się zdaje, że kupowanie komponentów z zapasem jeszcze nikomu na złe nie wyszło.

A już to, że ktoś nie ma zaufania do konkretnego producenta, pozostawiam na sam koniec, bo to dość subiektywna kwestia, choć niebezpodstawna, bo zmierzyłem się z produktami rzeczonej firmy i wynik nie napawa mnie specjalnym optymizmem.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Jak składałem kompa za czasów Sandy/Ivy słyszałem, że od momentu wejścia Sandy Bridge pakowanie do kompa pamięci szybszych niż 1600MHz nie ma sensu bo komp tego nie wykorzysta, nie pamiętam czemu i na jakiej zasadzie to działało, ale tak przeczytałem. Może z tego powodu Twój wybór droższych szybszych pamięci mija się z celem?
    ;]

Domyślnie

A nie wiesz czasem po co entuzjaści kupują procesory Intela wyposażone z słynną poniekąd literę "K"?
    Po to, żeby za kilkaset PLN więcej uzyskać prawie kilkadziesiąt procent szybszy procesor, od prędkości stockowych. Jest to często bardziej ekonomiczny wybór, niż kupienie sporo droższego ale i mocniejszego procesora.

Podkręcenie pamięci do 2133 daje praktycznie niezauważalny wzrost wydajności. Łączy się jednocześnie z podniesieniem napięcia na kontrolerze pamięci, co nie jest obojętne procesorowi. Podkręcanie RAM to coś zupełnie innego niż podkręcanie CPU.
    Zapas mocy nie zawsze uzasadnia dodatkowe koszta, we wszelkiej formie.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Zresztą, tu jest porównanie szybkości peceta z pamięciami 1600 oraz 2133, różnica w cenie spora, a w wydajności mikroskopijna. http://www.frazpc.pl/artykuly/917405...dy_Bridge.html

Wg mnie się nie opyla. Ale mogę się mylić
    ;]

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

De gustibus non disputandum est.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Racja, tylko nie wiem co to ma wspólnego z elektroniką i jej doborem, a konkretniej naszym przykładem tu nie ma kwestii gustu, bo nie wybieramy obrazu na ścianę, tylko kwestia opłacalności. A opłacalności w wyborze szybszych pamięci nie ma. Lepiej jej kupić więcej, i przenieść tam swap albo utworzyć ramdisk.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Pozwolisz mi pozostać przy swoim zdaniu, czy oczekujesz że zmienię pogląd porażony Twoją argumentacją?

Niczego od Ciebie nie oczekuję ale to forum dyskusyjne i musisz liczyć się z reakcją na widok porad, które nie dość, że kosztowne to nie dają żadnego efektu.
    Podyskutowałbym też na temat sensowności Twojego porównania do cpu ale dość dobitnie wyjaśnił to jeden z przedmówców
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Niczego od Ciebie nie oczekuję ale to forum dyskusyjne i musisz liczyć się z reakcją na widok porad, które nie dość, że kosztowne to nie dają żadnego efektu.
    Podyskutowałbym też na temat sensowności Twojego porównania do cpu ale dość dobitnie wyjaśnił to jeden z przedmówców
    Mnie tam jest ganz egal, czy ktoś zechce skorzystać z moich doświadczeń i preferencji, nie jest też dla mnie niespodzianką, że w takim zbiorowisku mogę się natknąć na kogoś, to faktycznie, kiedy nie ma się do czego przyczepić, to czyni to w tak niezręczny sposób, że to po prostu widać.

Kręcenie podzespołów komputerowych zawsze uważałem za dziecinadę, natomiast stosowanie np. kości pamięci, które deklaratywnie mogą pracować z wyższymi niż standardowe częstotliwościami, daje promesę stabilnej pracy.
    To samo dotyczy procesorów, których oznaczenia sugerują łatwość przetaktowywania, ale które pracują na nominalnych mnożnikach.

Dla mnie nowart, to koniec tematu.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów