Close

Strona 27 z 88 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 879

Wątek: Ricoh GR

Domyślnie

Przy nowym FW, opcje ogniskowych to 28, 35 i 47mm.
    Szkoda tylko że też rawy zapisuje dla tych ogniskowych, wolałbym żeby wybór dotyczył tylko jpg.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    http://www.amazon.co.uk/Ricoh-Expert...words=ricoh+gr

Zero cła i przesyłka gratis.
    Mnie to nie dziwi, że na brytyjskim Amazonie sprzedają z angielską wtyczką...
    Mnie też nie dziwi, ale jakoś nie pomyślałem Nie jest to żaden problem, bo kilka wtyczek 220V-USB i tak wala się po domu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Podobają mi się zdjęcia z GR i dodatkowa funkcja cropa 35mm - szkoda tylko, ze podstawowa ogniskowa 18,5mm trochę nie dla mnie.
    W kwestii formalnej - jeśli crop do 35mm, to podstawowa ogniskowa to 28mm, a jeśli podstawowa to 18,5mm, to crop jest do 23,5mm

Co do ogniskowej, to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jesli ma się tylko jeden aparat z jedną ogniskową, to po jakimś czasie człowiek zaczyna się z nią czuć swobodnie. Zawsze lubiałem szersze kąty,a mimo to po dłuższym obcowaniu z 45/2.8 (na analogu) zdołałem go bardzo polubić i nawet udawało mi się robić dość dynamiczne kadry, co wcześniej wydawało mi się raczej mało prawdopodobne. 28 jest bardzo poręczne, da się nim zrobić wszystko od krajobrazu do portretu. Zresztą - moim zdaniem jeśli ktoś uważa ze jakaś ogniskowa z zakresu 24-50 nie jest uniwersalna, to powinien raczej kupić zoom, a nie stałkę
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    W kwestii formalnej - jeśli crop do 35mm, to podstawowa ogniskowa to 28mm, a jeśli podstawowa to 18,5mm, to crop jest do 23,5mm

Co do ogniskowej, to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jesli ma się tylko jeden aparat z jedną ogniskową, to po jakimś czasie człowiek zaczyna się z nią czuć swobodnie. Zawsze lubiałem szersze kąty,a mimo to po dłuższym obcowaniu z 45/2.8 (na analogu) zdołałem go bardzo polubić i nawet udawało mi się robić dość dynamiczne kadry, co wcześniej wydawało mi się raczej mało prawdopodobne. 28 jest bardzo poręczne, da się nim zrobić wszystko od krajobrazu do portretu. Zresztą - moim zdaniem jeśli ktoś uważa ze jakaś ogniskowa z zakresu 24-50 nie jest uniwersalna, to powinien raczej kupić zoom, a nie stałkę
    Ostatnio przyzwyczaiłem się nawet do ekwiwalentu 60mm na FF bo nie satysfakcjonował mnie żaden obiektyw o ekw. 50mm. Ale do ekw. 28mm chyba nie polubię, zdecydowanie bardziej odpowiada mi 35mm jako podstawowy obiektyw - mam stałki ekw. 35mm na APS i 28mm na mikro 4/3.
    Taki aparat z ekw. 35mm funkcją cropa 50mm i konwerterem szerokokątnym byłby ciekawy (dla mnie), Oglądałem Fuji X100 z powody ogniskowej ale nie przekonał mnie.

Domyślnie

Hej chłopcy gieerowcy - a jak się sprawia ten cropp 35mm w aparacie? W sensie w praktyce i potem w kompie?

I jeszcze pytanko o Bypass Bleach - czy uzywając tego trybu nadal można zapisać tylko jpg? Czasem mnie drażni ze mam tylko jpg, bo jest mocno zmodyfikowany zwlaszcza w kwestii kontrastu, wiec nie bardzo jest potem z nim coś poważniejszego zrobić, a czasem zachodzi potrzeba..
    Völkchlor

Domyślnie

Bleach bypass - zachowuje też dng.

Crop: Tu niestety jest ingerencja w dng, zachowuje taki cropowany.
    Przy eq. 28mm (3:2) masz 4928:3264, a przy cropie 35mm - 3936:2608.
    Jest o tyle wygodniej że widzisz na LCD crop (przy nowym FW masz także 47mm), obróbka jest praktycznie taka sama jak dla oryginału.
    Z cropa korzystałem może ze 3 razy, kilka dng mam, mogę Ci podesłać.
    Tak crop wygląda:

Domyślnie

Pierwsze mega-super-extra
    clusca
    Fufu X

Strona 27 z 88 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów