Przy nowym FW, opcje ogniskowych to 28, 35 i 47mm.
Szkoda tylko że też rawy zapisuje dla tych ogniskowych, wolałbym żeby wybór dotyczył tylko jpg.
Szukaj
Przy nowym FW, opcje ogniskowych to 28, 35 i 47mm.
Szkoda tylko że też rawy zapisuje dla tych ogniskowych, wolałbym żeby wybór dotyczył tylko jpg.
Jesień
W kwestii formalnej - jeśli crop do 35mm, to podstawowa ogniskowa to 28mm, a jeśli podstawowa to 18,5mm, to crop jest do 23,5mm
Co do ogniskowej, to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jesli ma się tylko jeden aparat z jedną ogniskową, to po jakimś czasie człowiek zaczyna się z nią czuć swobodnie. Zawsze lubiałem szersze kąty,a mimo to po dłuższym obcowaniu z 45/2.8 (na analogu) zdołałem go bardzo polubić i nawet udawało mi się robić dość dynamiczne kadry, co wcześniej wydawało mi się raczej mało prawdopodobne. 28 jest bardzo poręczne, da się nim zrobić wszystko od krajobrazu do portretu. Zresztą - moim zdaniem jeśli ktoś uważa ze jakaś ogniskowa z zakresu 24-50 nie jest uniwersalna, to powinien raczej kupić zoom, a nie stałkę![]()
Völkchlor
Ostatnio przyzwyczaiłem się nawet do ekwiwalentu 60mm na FF bo nie satysfakcjonował mnie żaden obiektyw o ekw. 50mm. Ale do ekw. 28mm chyba nie polubię, zdecydowanie bardziej odpowiada mi 35mm jako podstawowy obiektyw - mam stałki ekw. 35mm na APS i 28mm na mikro 4/3.
Taki aparat z ekw. 35mm funkcją cropa 50mm i konwerterem szerokokątnym byłby ciekawy (dla mnie), Oglądałem Fuji X100 z powody ogniskowej ale nie przekonał mnie.
Hej chłopcy gieerowcy - a jak się sprawia ten cropp 35mm w aparacie? W sensie w praktyce i potem w kompie?
I jeszcze pytanko o Bypass Bleach - czy uzywając tego trybu nadal można zapisać tylko jpg? Czasem mnie drażni ze mam tylko jpg, bo jest mocno zmodyfikowany zwlaszcza w kwestii kontrastu, wiec nie bardzo jest potem z nim coś poważniejszego zrobić, a czasem zachodzi potrzeba..
Völkchlor
Bleach bypass - zachowuje też dng.
Crop: Tu niestety jest ingerencja w dng, zachowuje taki cropowany.
Przy eq. 28mm (3:2) masz 4928:3264, a przy cropie 35mm - 3936:2608.
Jest o tyle wygodniej że widzisz na LCD crop (przy nowym FW masz także 47mm), obróbka jest praktycznie taka sama jak dla oryginału.
Z cropa korzystałem może ze 3 razy, kilka dng mam, mogę Ci podesłać.
Tak crop wygląda:
Więcej fot z GRki będzie na pewno w moim blogo-notesie: http://blog.bartekmuracki.com/
Skontaktuj się z nami