Close

Strona 28 z 371 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    mrawi, bo masz obiektywy ze stabilizacja, podepnij sobie ulomnego 20-50 to zobaczysz roznice.
    Mam też 30 mm bez stabilizacji i żadnych drgań nie ma.

Domyślnie

Dłuższa ogniskowa (50 mm) może trochę te drgania ręki uwydatniać.
    Stabilizacja pomaga. Ograniczenie spożycia kawy także...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

dzięki za opinie, są naprawdę pomocne
    a jak sprawuje się PS i camera raw w wywoływaniu rawów?
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

Nie wiem, nie mam ani jednego, ani drugiego. Jak bardzo muszę, korzystam z firmowego Samsung Camera RAW ( = Silkypix) albo Photivo, ale po tym ostatnim poruszam się jak dziecko we mgle.
    Samsung Camera RAW automatycznie stosuje te same korekcje programowe do RAWów, co do JPGów, a np. w przypadku obiektywów 16 i 20-50 funkcja ta jest zawsze, stale włączona w menu aparatu i nie można jej wyłączyć. I słusznie, bo oba te obiektywy mają przede wszystkim ogromną dystorsję, która jest programowo korygowana przez aparat. W jakiś sposób jest to też chyba zaszywane w plikach RAW, bo firmowy program też to stosuje automatycznie, i nie można tego wyłączyć.
    Photivo tego nie robi, i w związku z tym dopiero w nim widać, jak bardzo te zdjęcia są pokrzywione. Podobno do Photivo są jakieś profile obiektywów, ale udało mi się znaleźć tylko jeden, do 20-50, a i tak nie udało mi się go zaaplikować - jak pisałem, poruszam się po nim jak dziecko we mgle. Generalnie rzecz biorąc, korekcję tę TRZEBA zastosować do tych obiektywów - nie ma innego wyjścia. Więc może i dobrze, że program firmowy sam to robi bez pytania.

Domyślnie

ja jeszcze wroce na chwile do tych "dramatycznych drgan" powodem tych dramatycznych drgan jest tez to, jak sie zapomni NX przestawic na tryb filmowania, ja filmuje Nexem i tam nic nie trzeba przestawiac, zeby nakrecic film, i jak czasem wezme do reki by nakrecic krotki filmik NX, to zapomni mi sie przestawic na tryb filmowania i obraz jest do kosza, tak skacze.. Moge wrzucic przykladowy filmik z dzis..

ok to juz jest: http://www.youtube.com/watch?v=e-9QT...ature=youtu.be
    Byla spokojna cisza, ten ususzony kwiat nawet nie drgnal, a film wyszedl jakby byla wichura i to niezla.. Pisalismy tutaj juz na ten temat o tym kiedys, - dlaczego obraz skacze, ale to nie jest wina wiatru i drzenia reki, tylko zapomnienie przestawienia nx na tryb filmowania.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 11-09-2013 o 23:38
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

pytanko - czy przy kręceniu filmów jest możliwa zabawa ustawieniami tj ekspozycja itp?
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

W starszych modelach (5/10/11/100) tylko tryb A lub P do wyboru (i oczywiście, co za tym idzie, z obiektywami niesystemowymi tylko tryb A, bo aparat nie może sterować przysłoną), w nowszych modelach chyba wszystkie 4 tryby (P, A, S, M), a z obiektywem niesystemowym pewnie tylko A i M.

Proponuję, żebyś ściągnął sobie stąd: http://www.samsung.com/pl/support/mo...lDownload=true instrukcję obsługi do NX1000 (lub dowolnego innego modelu), i zapoznał się z nią. Zawsze tak robię, gdy chcę kupić coś nowego - nie ma wtedy nieprzyjemnych niespodzianek, wiem dokładnie, co kupuję.

Domyślnie

dla odświeżenia, to ja może coś wrzucę ze starego samsunga nx 100 z 20-50

Domyślnie

mam mały problem z dodawaniem fotek z fotosika, nie jestem PRO i wyskakują miniaturki
    do FAQ nie mogę otworzyć i nie wiem gdzie jeszcze wrzucacie foty, aby były na full w forum
    pozdrio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koberek Zobacz posta
    mam mały problem z dodawaniem fotek z fotosika, nie jestem PRO i wyskakują miniaturki
    do FAQ nie mogę otworzyć i nie wiem gdzie jeszcze wrzucacie foty, aby były na full w forum
    pozdrio
    Ja wrzucam na http://imageshack.us/
    NEX- 5R

Strona 28 z 371 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów