Close

Strona 27 z 371 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    A co to za aparat robił, nex czy nx? Bo jakość bardzo dobra i nie skacze obraz.
    mrawi watek o NX, wiec video z NX, kolejne z wczorajszego koncertu:
    http://www.youtube.com/watch?v=c36A3UIQANw
    niestety za duzy tlum i nieszlo aparatu stabilnie utrzymac, wiec dalam sobie spokoj z nagrywaniem video, kazdy filmowal i tak komorka..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

a jeśli okroimy trochę te założenia?
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carantoni Zobacz posta
    a jeśli okroimy trochę te założenia?
    NX300 zbiera dobre recenzje, NX1000 też chyba nie jest zły, a cena jest atrakcyjna.

NXy mają matrycę formatu APS-C, więc efekt ogniskowych taki sam jak w Twoim Nikonie D70, nic nie musisz przeliczać. Kąt widzenia obiektywów jest praktycznie taki sam.

Mam starsze NXy, więc z aparatami Ci nie pomogę, ale mam oba obiektywy standardowe - 20-50 (sprzedawany z NX1000) i 18-55 (sprzedawany z NX300). Mimo podobnych ogniskowych i takiej samej jasności, trudno o dwa bardziej odmienne obiektywy od strony użytkowej.
    20-50 jest znacznie mniejszy i lżejszy, ma budowę zbliżoną do naleśnikowej. Obiektyw na czas transportu "składa się" obrotem pierścienia zooma, co go skraca. Żeby robić zdjęcia, trzeba go ręcznie wysunąć obrotem pierścienia zooma. Zakres ogniskowych jest trochę mniejszy. Średnica przedniej soczewki jest mała, a gwint filtra: 40,5 mm, tyle, że oprawa przedniej soczewki obraca się przy ustawianiu ostrości, i jest tak delikatna, że nawet bałbym się coś w to wkręcić. Silnik AF działa dość głośno i wyraźnie go słychać przy nagrywaniu filmów. Obiektyw NIE MA redukcji drgań! Bagnet jest plastikowy.
    Z podłączonym tym obiektywem w menu aparatu na stałe włączona i wyszarzona jest opcja programowej korekty wad obiektywu - nie można tego wyłączyć. Działa to także w przypadku plików RAW otwieranych w firmowym programie do ich obróbki. Dopiero przy ich otwarciu w innych programach ta korekta może nie być uwzględniona.

18-55 to obiektyw znacznie większy i dłuższy, średnica gwintu filtrów to 58 mm, i nie obraca się on przy ustawianiu ostrości, które odbywa się wewnętrznie, a silnik jest znacznie cichszy, choć nadal słychać go w filmach. Nowsze wersje (III) mają bagnet metalowy. Obiektyw ma redukcję wibracji OIS. Opcję programowej korekty wad obiektywu można włączyć i wyłączyć w menu aparatu.

W testach obiektyw 20-50 wypada lepiej niż 18-55, ale praktycznie tego nie zauważyłem. W każdym razie, są między nimi bardzo istotne różnice użytkowe, i to może wpłynąć na wybór.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

- znośne filmy i tu już wiem że przewaga bduża nexa
    a dlaczego tak sadzisz? Samsung bardzo dobrze nagrywa filmy, ale ciezej bo trzeba blokowac AF za kazdym razem przy wlaczeniu przycisku rec i jesli nie ma obiektyw stabilizacji, to jest to nie lada wyczyn i kolejny klopot, takze przy filmowaniu obiektyw z OIS lub statyw, a wtedy nie bedzie bardzo duza przewaga Nex-a.

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    W testach obiektyw 20-50 wypada lepiej niż 18-55, ale praktycznie tego nie zauważyłem. W każdym razie, są między nimi bardzo istotne różnice użytkowe, i to może wpłynąć na wybór.
    Jesli filmy nie sa wyznacznikiem, to 20-50, jesli natomiast licza sie filmy to nalezy brac obiektyw ze stabilizacja, czyli troche wiekszy 18-55, niestety.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

dzięki puch24
    tzn. że przy obiektywie np 30mm nie trzeba nic przeliczać i będę miał równowartość 30 mm w małej klatce nikona?

Mekano - sądzę że nex ma przewagę w robieniu filmów przez sample jakie znalazłem w sieci
    z nex widać że kręci się łatwiej, od niechcenia jakby aparat domyśla się co mamy na myśli
    samsungi wiecznie coś doostrzają, nagranie dramatycznie drży itp
    i naet ta stabilizacja chyba niewiele daje

wiem jednak że matryca w nx daje radę i sample są naprawdę dobre, nex nie robi już na mnie aż takiego wrażenia (ale to może być subiektywna opinia zależna np od obiektywu)

no i przypuśćmy że wybieram nx i chciałbym wybrać sobie jakieś stałki naleśniki które są warte zakupu za rozsądną cenę
    w końcu to ma być mały zestaw
    co polecicie?
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

No widzisz, te nowe wynalazki, a mi w moim starym NX10 nic nie drży i nie drga przy filmowaniu. No i nie ma już nigdzie nowych stałek w rozsądnych cenach do jakichkolwiek bzlusterkowców. Tylko używki na allegro czasami bywają w miarę rozsądnych cenach. Trzeba było się ocknąć rok temu to jeszcze byś zdążył. Teraz byle stałka (nowa) to około 1000 zł.
    Chociaż jeszcze są sigmy do nexów i m4/3 po około 500-700 zł. Tylko jakie one są...?
    Ostatnio edytowane przez mrawi ; 11-09-2013 o 02:11

Domyślnie

Tak, crop factor dla NX jest taki sam, jak dla Nikona DX (może minimalnie inny, rzędu 1,52 czy 1,55 - nie pamiętam, ale nie ma to znaczenia, to tak drobna różnica, że można to zaniedbać). 30 mm w NX-ie da niemal dokładnie taki sam kąt widzenia, co 30 mm w Nikonie DX.
    Inżynierowie Samsunga zorientowali się, że AF przy filmowaniu ma tendencję do "myszkowania" i podejmuje ciągłe próby doostrzenia ostrego już obrazu, co powoduje jego ciągłe rozostrzanie - i zaradzili temu, wprowadzając możliwość szybkiego włączania i wyłączania AF jednym przyciskiem - w NX10/11/100 jest to przycisk podglądu głębi ostrości, w NX1000 - jakiś inny, nie pamiętam, ale jest taka możliwość. Kolejne naciśnięcia tego przycisku włączają AF-C lub wyłączają, i dzięki temu, gdy aparat złapie ostrość, i odległość nie zmienia się, można wyłączyć AF, żeby aparat niechcący nie zmienił ostrości. Jeśli odległość zmienia się w trakcie filmowania, wystarczy jednym naciśnięciem włączyć AF-C, żeby aparat przeostrzył, i jeśli odległość potem stabilizuje się, dobrze jest ponownie wyłączyć AF. To trochę kombinowania przy nagrywaniu filmów i na pewno nie jest to szczyt wygody, no ale od biedy można z tym żyć.
    Wadą NX-ów są gigantyczne pliki RAW, które wolno zapisują się na karcie pamięci, nawet bardzo szybkiej. RAW z 14-megowej matrycy NX10/11/100 ma prawie 30 MB. RAW z NX200 ma podobno ponad 35 MB. W NX1000 i NX300 wprowadzono podobno kompresję RAWów, i mimo 20-megowej matrycy pliki RAW mają jakieś 25-28 MB. To powoduje, że w serii można zrobić raptem ze 4 zdjęcia, a potem bufor aparatu zapycha się do czasu, aż aparat zdoła przepchnąć te dane z bufora na kartę pamięci.

Z obiektywów naleśnikowych na pewno warte uwagi są 2/30 i 2,4/16. 2,8/20 podobno nie jest taki rewelacyjny, i nawet optycznie gorszy od zooma 20-50 przy 20 mm. Dlatego go nie kupiłem. Podobno absolutnie rewelacyjny optycznie jest 1,4/85, ale on jest duży i drogi, na pewno nie jest to naleśnik. Również dobry, choć nie aż tak znakomity, jest macro 2,8/60 (kiedyś zamierzałem kupić, może jeszcze to zrobię). Także nowy 1,8/45 jest podobno bardzo dobry - ale on też już nie jest naleśnikiem.
    Zupełnie niezły jakościowo jest zoom 50-200; 18-200 jest podobno dobry do filmowania (ma bezgłośny AF i OIS), ale podobno optycznie nie jest rewelacyjny - ale to nie jest tak istotne przy filmowaniu, do czego jest głównie przeznaczony. Jest też nowy zoom szerokokątny, 12-24, podobno dobry, choć w sieci są informacje o błędzie konstrukcyjnym, powodującym rozpadanie się obiektywu na kawałki (kiepsko rozwiązane, słabe gniazda śrub mocujących bagnet i tylną część obiektywu).
    Z lamp błyskowych - nie polecam najmocniejszej i największej SEF42 - jest droga i ma niewielkie możliwości jak na jej cenę. Zrezygnowałem z zakupu, choć chciałem. Słabsze, ale mniejsze i wygodniejsze w użyciu są np. SEF15, SEF20, SEF220. Oficjalne ceny są wysokie, ale czasem udaje się je kupić względnie tanio. Niestety, obecnie jest tylko jedna niefirmowa lampa dedykowana do NXów - Metz 44AF1.

Domyślnie

mrawi, niekoniecznie, bo np. w moim pobliskim Euro RTV AGD mają 2,8/20 za chyba 529 czy 549 zł... Ale inne faktycznie trudno tanio kupić.

Domyślnie

...no i przypuśćmy że wybieram nx i chciałbym wybrać sobie jakieś stałki naleśniki które są warte zakupu ...
    Polecam 30/2.0 To rewelacyjny obiektyw.
    Mam taki w zestawie z NX5 i wystarczy mi do robienia moich fotek.
    To najlepszy optycznie obiektyw z trzech samsungów 16 - 20 -30 i jeden z lepszych ( a być może ) najlepszy "naleśnik".
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 11-09-2013 o 08:01

Domyślnie

Mekano - sądzę że nex ma przewagę w robieniu filmów przez sample jakie znalazłem w sieci
    z nex widać że kręci się łatwiej, od niechcenia jakby aparat domyśla się co mamy na myśli
    samsungi wiecznie coś doostrzają, nagranie dramatycznie drży itp
    i naet ta stabilizacja chyba niewiele daje
    To prawda, ze Nexem sie mega wygodnie nagrywa filmy, bo wystarczy przycisnac przycisk i mamy piekny stabilny obraz, a Samsung pod tym wzgledem jest daleko w tyle, ale to nie znaczy ze sie nie da. Trzeba sie nauczyc Samsunga, trzeba wiedziec co zrobic by obraz ciagle nie myszkowal, a jesli chodzi o "dramatyczne drgania" i skaczacy obraz to fakt, to jest najwieksza ulomnosc ale nie Samsunga, tylko obiektywu bez stabilizacji. Ja sie tez przerazilam, jak mi obraz dramatycznie skakal, ale wlasnie stabilizacja jest po to by temu zapobiec, wczesniej podawalam przyklad jakiegos filmiku z youtube, gdzie dobrze bylo to zaprezentowane jak jest wlaczony i wylaczony OIS.

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    No widzisz, te nowe wynalazki, a mi w moim starym NX10 nic nie drży i nie drga przy filmowaniu.
    mrawi, bo masz obiektywy ze stabilizacja, podepnij sobie ulomnego 20-50 to zobaczysz roznice.

Strona 27 z 371 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów