A propos wielkich SRW (~26 MB) z NXów 10/11/100: na dość szybkich kartach pamięci, jak np. Samsung Class 10 (8 GB) (ciemnogranatowa, metalowa, w prążki), z deklarowaną prędkością zapisu ponad 20 MB/s, po zrobieniu 4 zdjęć RAW+JPG Fine bufor zapycha się - jeśli zdejmie się palec ze spustu, kontrolka zapisu miga jeszcze przez około 9-10 sekund.
W przypadku wolnych kart (np. stary Panasonic 512 MB) bufor oczywiście zapycha się tak samo po 4 zdjęciach, ale ich przerzucenie na kartę trwa nieco ponad 20 sekund.
Wypróbowałem nową, podobno szybką kartę Toshiba Exceria Type I Read 95 Write 90 (też 8 GB). Bufor oczywiście zapychał się nadal po czterech zdjęciach, ale opróżniał się szybciej - kontrolka przestawała migać po ok. 5-6 sekundach.
Co prawda nie wydłuża to możliwej do zrobienia serii szybkich zdjęć - bufor jest za mały - ale szybciej można zacząć robić następną serię.
Empirycznie więc stwierdziłem, że zastosowanie w tych aparatach szybkiej karty R95/W90 faktycznie przyspiesza zapis.
Toshiby Excerie występują też w wolniejszych wersjach Type 2 R95/W60 i Type HD R90/W30, jest oczywiście Sandisk R95/W90, i np. Transcend R85/W45. Nie próbowałem ich; ciekaw jestem, czy byłaby różnica pomiędzy nimi (tzn. jaka jest granica przepustowości interfejsu aparatu).
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami