Close

Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 339

Domyślnie

Przerzucam sie na Pixel King-a. Nie wspolpracuje tylko z D2x wiec jest szansa ze polubi sie z D3s i Sb-800. Dziekuje raz jeszcze za pomoc!
    www.okamgnienie.pl/blog - czesto aktualizowany..

"Silnemu mocy przysparza samotność" (F.Schiller)

Domyślnie

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to tylko użytkownicy Canona mają możliwość kontroli z poziomu menu w body z założonym samym nadajnikiem? W takim układzie najlepszym rozwiązaniem żeby mieć w miarę zobrazowaną kontrolę nad lampami w nikonie jest su-800? Bo zakładanie lampy na 622n i na sanki to według mnie kiepski pomysł. Próbowałem wczoraj i mimo solidności wyzwalaczy niechętnie robiłbym pionowe kadry w takiej konfiguracji. sb900/910 jednak trochę ważą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sezon Zobacz posta
    Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to tylko użytkownicy Canona mają możliwość kontroli z poziomu menu w body z założonym samym nadajnikiem? W takim układzie najlepszym rozwiązaniem żeby mieć w miarę zobrazowaną kontrolę nad lampami w nikonie jest su-800? Bo zakładanie lampy na 622n i na sanki to według mnie kiepski pomysł. Próbowałem wczoraj i mimo solidności wyzwalaczy niechętnie robiłbym pionowe kadry w takiej konfiguracji. sb900/910 jednak trochę ważą.
    Równie dobrze możesz założyć SB-700, czy SB-800. Są mniejsze i lżejsze niż SB-900.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Równie dobrze możesz założyć SB-700, czy SB-800. Są mniejsze i lżejsze niż SB-900.
    W posiadaniu mam obecnie tylko sb900 i sb910. su800 wydaje mi się najrozsądniejszą inwestycją w tym momencie. I tak koszt całkowity wyjdzie mniejszy niż za taki zestaw np z pocket wizarda (nadajnik i 3 odbiorniki)

Domyślnie

Mam D7100 + Yn-622N + Nissin Di866 II - Jak mam nadajnik na aparacie i podłącze na niego lampę, to nie mogę zrobić zdjęcia. wyskakuje bład na aparacie. A jak już robi to lampa nie błyska. Jal zrobić abym mógł mieć lampę i nadajnik na aparacie? Drugie pytanie. Da Się jakoś sterować mocą błysku w grupach w aparacie?

Domyślnie

1. Nissin nie jest w pełni zgodny z iTTL, więc mogą być problemy na wyzwalaczach radiowych z TTL. Dużo osób w internecie zgłasza różne problemy właśnie z lampami Nissina.

2. W nikonie sterowanie tylko z poziomu nadajnika lub lampy/sterownika na nadajniku.
    Nikon

Domyślnie

1. Nissin nie jest w pełni zgodny z iTTL, więc mogą być problemy na wyzwalaczach radiowych z TTL. Dużo osób w internecie zgłasza różne problemy właśnie z lampami Nissina.

2. W nikonie sterowanie tylko z poziomu nadajnika lub lampy/sterownika na nadajniku.
    Nie jest w pełni zgodny? Założona lampa na sankach oraz w trybie bezprzewodowym działa super. Więc gdzie ta niezgodność?

Domyślnie

Więc jest możliwość błyskania lampą założoną na nadajniku na aparacie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldii Zobacz posta
    Nie jest w pełni zgodny? Założona lampa na sankach oraz w trybie bezprzewodowym działa super. Więc gdzie ta niezgodność?
    Niezgodność jest w komunikacji. To że błyska dobrze, nie znaczy, że się w pełni poprawnie komunikuje.
    np. Nissin Di622 mk I/II, Di700, Di866 mk I do poprawnego działania wymagają od aparatu podania odległości od obiektu.
    (obiektywy "AF-D"). Gdy tego nie ma to albo nie błyskają wcale, albo jest to zupełnie nieobliczalne.
    Tak samo Nissiny nie działają z wyzwalaczami Pixel King i King Pro na Canonie, a na Nikonie Pixel podaje, że mogą być problemy i lampy te nie są podane jako zgodne.

W skrócie - Nissin poszedł na skróty i zrobił tak, aby lampy działały, bez znaczenia czy komunikuje się w pełni poprawnie czy nie.
    Stąd przy działaniu z wyzwalaczami mogą być problemy, bo wyzwalacze nie działają jak kabel TTL, a przekazują tylko część informacji z aparatu to lampy, a do aparatu przekazują tylko własne informacje. W takim wypadku, gdy lampa nie dostaje kompletu danych, nie chce działać poprawnie.
    Nikon

Domyślnie

Niezgodność jest w komunikacji. To że błyska dobrze, nie znaczy, że się w pełni poprawnie komunikuje.
    np. Nissin Di622 mk I/II, Di700, Di866 mk I do poprawnego działania wymagają od aparatu podania odległości od obiektu.
    (obiektywy "AF-D"). Gdy tego nie ma to albo nie błyskają wcale, albo jest to zupełnie nieobliczalne.
    Tak samo Nissiny nie działają z wyzwalaczami Pixel King i King Pro na Canonie, a na Nikonie Pixel podaje, że mogą być problemy i lampy te nie są podane jako zgodne.

W skrócie - Nissin poszedł na skróty i zrobił tak, aby lampy działały, bez znaczenia czy komunikuje się w pełni poprawnie czy nie.
    Stąd przy działaniu z wyzwalaczami mogą być problemy, bo wyzwalacze nie działają jak kabel TTL, a przekazują tylko część informacji z aparatu to lampy, a do aparatu przekazują tylko własne informacje. W takim wypadku, gdy lampa nie dostaje kompletu danych, nie chce działać poprawnie.
    No dobrze ale dlaczego załozona lampa na wyzwalaczu na aparacie nie działa. Dziwne bo gdy przełaczyłem wyzwalacz na manual czyli pomaranczowa lampka, to lampa zaczęła działać w ttl-u, reagowała na zmiany ustawień aparatu. Jednak po kilku błyskach przestała współpracować. Nie błyskaa ani w ttl ani manual wyzwalacza. Mowa cały czas o załozonej lampie na wyzwalaczu umieszczonym w sankach aparatu. Moze cos w wyzwalaczu trzeba ustawić. Nie znam chińskiego a i angielski srednio.

Strona 11 z 34 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów