Przerzucam sie na Pixel King-a. Nie wspolpracuje tylko z D2x wiec jest szansa ze polubi sie z D3s i Sb-800. Dziekuje raz jeszcze za pomoc!
Szukaj
Przerzucam sie na Pixel King-a. Nie wspolpracuje tylko z D2x wiec jest szansa ze polubi sie z D3s i Sb-800. Dziekuje raz jeszcze za pomoc!
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to tylko użytkownicy Canona mają możliwość kontroli z poziomu menu w body z założonym samym nadajnikiem? W takim układzie najlepszym rozwiązaniem żeby mieć w miarę zobrazowaną kontrolę nad lampami w nikonie jest su-800? Bo zakładanie lampy na 622n i na sanki to według mnie kiepski pomysł. Próbowałem wczoraj i mimo solidności wyzwalaczy niechętnie robiłbym pionowe kadry w takiej konfiguracji. sb900/910 jednak trochę ważą.
Mam D7100 + Yn-622N + Nissin Di866 II - Jak mam nadajnik na aparacie i podłącze na niego lampę, to nie mogę zrobić zdjęcia. wyskakuje bład na aparacie. A jak już robi to lampa nie błyska. Jal zrobić abym mógł mieć lampę i nadajnik na aparacie? Drugie pytanie. Da Się jakoś sterować mocą błysku w grupach w aparacie?
1. Nissin nie jest w pełni zgodny z iTTL, więc mogą być problemy na wyzwalaczach radiowych z TTL. Dużo osób w internecie zgłasza różne problemy właśnie z lampami Nissina.
2. W nikonie sterowanie tylko z poziomu nadajnika lub lampy/sterownika na nadajniku.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Więc jest możliwość błyskania lampą założoną na nadajniku na aparacie?
Niezgodność jest w komunikacji. To że błyska dobrze, nie znaczy, że się w pełni poprawnie komunikuje.
np. Nissin Di622 mk I/II, Di700, Di866 mk I do poprawnego działania wymagają od aparatu podania odległości od obiektu.
(obiektywy "AF-D"). Gdy tego nie ma to albo nie błyskają wcale, albo jest to zupełnie nieobliczalne.
Tak samo Nissiny nie działają z wyzwalaczami Pixel King i King Pro na Canonie, a na Nikonie Pixel podaje, że mogą być problemy i lampy te nie są podane jako zgodne.
W skrócie - Nissin poszedł na skróty i zrobił tak, aby lampy działały, bez znaczenia czy komunikuje się w pełni poprawnie czy nie.
Stąd przy działaniu z wyzwalaczami mogą być problemy, bo wyzwalacze nie działają jak kabel TTL, a przekazują tylko część informacji z aparatu to lampy, a do aparatu przekazują tylko własne informacje. W takim wypadku, gdy lampa nie dostaje kompletu danych, nie chce działać poprawnie.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
No dobrze ale dlaczego załozona lampa na wyzwalaczu na aparacie nie działa. Dziwne bo gdy przełaczyłem wyzwalacz na manual czyli pomaranczowa lampka, to lampa zaczęła działać w ttl-u, reagowała na zmiany ustawień aparatu. Jednak po kilku błyskach przestała współpracować. Nie błyskaa ani w ttl ani manual wyzwalacza. Mowa cały czas o załozonej lampie na wyzwalaczu umieszczonym w sankach aparatu. Moze cos w wyzwalaczu trzeba ustawić. Nie znam chińskiego a i angielski srednio.
Skontaktuj się z nami