Close

Strona 9 z 32 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 339

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Przeprowadzilem update softu w D3s do 1.02. Pierwsze kilka klatek udalo sie zsynchronizowac powyzej 1/250 (jedna nawet do 1/8000) - niestety byl to tylko chwilowy objaw i wszystko wrocilo do normy. Dalej uparcie synchronizuje tylko do 1/250. Skad ta chwilowa poprawa? Skad ta zmiennosc? Czy pixel king do nikona bez problemu synchronizuje powyzej 1/250 w D3/D3s?
    www.okamgnienie.pl/blog - czesto aktualizowany..

"Silnemu mocy przysparza samotność" (F.Schiller)

Domyślnie

Zacznijmy od początku - jakiej lampy używasz ?? Bo to może mieć największe znaczenie.
    Jeśli lampa nie ma synchronizacji z krótkimi czasami, to jej działania z krótkimi czasami jest tylko zbiegiem przypadków.

Dodatkowo, jeśli jest to lampa sterowana IGBT, to z krótkimi czasami będzie działać tylko przy pełnej mocy i to pod warunkiem, że lampa ma odpowiednio długi czas zaświecania się, jak i długi czas błysku. Jeśli i jeden i drugi jest krótki, to zdjęcie będzie mocno niedoświetlone, albo w ogóle nienaświetlone.

Edit:
    Wróciłem i doczytałem, że chodzi o SB-800.
    Znalazłem też w internecie, że z D4 nie ma większych problemów z YN622. Podobnie D3, natomiast są informacje, że nie działa z D3s
    Dziwne, ale w domysłach na forach ludzie podają, że YN622 może źle siedzieć w sankach D3s.
    Z resztą podobnie ludzie piszą o SB-800 - lampa ma trochę inne odległości mocowania i źle styka z YN622. Trzeba ją minimalnie cofnąć i dopiero zaczyna działać poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 31-08-2013 o 10:07
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

panowie to jak jest z tymi nadajnikami bo czytam i jakos nie moge zakumac moge sterowac cls z body ? czy tylko z poziomu nadajnika yn?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witboy Zobacz posta
    panowie to jak jest z tymi nadajnikami bo czytam i jakos nie moge zakumac moge sterowac cls z body ? czy tylko z poziomu nadajnika yn?
    Tylko z poziomu nadajnika. Z resztą jest do wszędzie dokładnie opisane.
    Tylko Canon ma możliwość sterowania z poziomu body.
    Nikon

Domyślnie

GonzoG, i tutaj dotykamy sedna. Faktycznie sb-800 siedzi nieco "plytko". Probowalem rowniez z Canonowa blyskotka 600 EX-RT (w manualu) brak synchro powyzej 1/250s. Probowalem tez z lampami Yongnuo YN-560-II - to samo. Trzeba miec duzo szczescia zeby trafic w zestaw Yongnuo akurat z D3s i sb-800

Domyślnie

Przerzucam sie na Pixel King-a. Nie wspolpracuje tylko z D2x wiec jest szansa ze polubi sie z D3s i Sb-800. Dziekuje raz jeszcze za pomoc!

Domyślnie

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to tylko użytkownicy Canona mają możliwość kontroli z poziomu menu w body z założonym samym nadajnikiem? W takim układzie najlepszym rozwiązaniem żeby mieć w miarę zobrazowaną kontrolę nad lampami w nikonie jest su-800? Bo zakładanie lampy na 622n i na sanki to według mnie kiepski pomysł. Próbowałem wczoraj i mimo solidności wyzwalaczy niechętnie robiłbym pionowe kadry w takiej konfiguracji. sb900/910 jednak trochę ważą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sezon Zobacz posta
    Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to tylko użytkownicy Canona mają możliwość kontroli z poziomu menu w body z założonym samym nadajnikiem? W takim układzie najlepszym rozwiązaniem żeby mieć w miarę zobrazowaną kontrolę nad lampami w nikonie jest su-800? Bo zakładanie lampy na 622n i na sanki to według mnie kiepski pomysł. Próbowałem wczoraj i mimo solidności wyzwalaczy niechętnie robiłbym pionowe kadry w takiej konfiguracji. sb900/910 jednak trochę ważą.
    Równie dobrze możesz założyć SB-700, czy SB-800. Są mniejsze i lżejsze niż SB-900.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Równie dobrze możesz założyć SB-700, czy SB-800. Są mniejsze i lżejsze niż SB-900.
    W posiadaniu mam obecnie tylko sb900 i sb910. su800 wydaje mi się najrozsądniejszą inwestycją w tym momencie. I tak koszt całkowity wyjdzie mniejszy niż za taki zestaw np z pocket wizarda (nadajnik i 3 odbiorniki)

Domyślnie

Mam D7100 + Yn-622N + Nissin Di866 II - Jak mam nadajnik na aparacie i podłącze na niego lampę, to nie mogę zrobić zdjęcia. wyskakuje bład na aparacie. A jak już robi to lampa nie błyska. Jal zrobić abym mógł mieć lampę i nadajnik na aparacie? Drugie pytanie. Da Się jakoś sterować mocą błysku w grupach w aparacie?

Strona 9 z 32 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów