Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 44 z 44

Domyślnie

Czyli jednak coś widać przy Velvi rzeczywiście kolorystyka jest żywsza i bardziej soczysta tylko czy to naprawdę jest ta sama kolorystyka co prawdziwego slajdu .

Pisaliście o słabej baterii i internet to potwierdza, ile wam na mniej więcej starcza, zastanawiam się czy czasem nie kupić drugiej zapasowej lub nawet dwóch bo to prawdziwe maleństwo. A zdjęcia w zimie przy mrozie i trzymanie aparatu w pokrowcu przypiętego do pasa biodrowego plecaka na pewno nie będzie dla niej dobre.

Czy to prawda że aparat się ciężko wybudza z uśpienia ?

Ile ważą RAWy z x20 bo mam nawyk stosowania 2 lub 4 GB kart, nawet w swoim lustrze tak na wszelki wypadek jakby coś padło.
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
    Czyli jednak coś widać przy Velvi rzeczywiście kolorystyka jest żywsza i bardziej soczysta tylko czy to naprawdę jest ta sama kolorystyka co prawdziwego slajdu
    Ale takie coś możesz zrobić sam suwaczkami albo jakimś presetem/pluginem w programie do rawów. To nie bedzie kolorystyka slajdu bo to jest przeróbka zwykłego zdjęcia. Charakterystyka slajdu tworzy się w momencie jego naświetlania, w wyniku tego jak reaguje materiał na dane kolory. Prosty przykład - robisz na slajdach to wiesz co by Velvia wyczarowała z takiego zachodu - http://www.flickr.com/photos/35054616@N06/7382801406/
    Völkchlor

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świebodzice

Domyślnie

Co ta Velvia ma wspólnego z oryginałem nie wiem, ostatnie slajdy robiłem jakieś trzydzieści lat temu. Bateria to rzeczywiście lipa, w normalnych warunkach oryginalna bateria pozwala zrobić około 150 zdjęć, dla mnie wystarcza. Mam też Hahnela, który ma podobną wydajność. Kupiłem wcześniej dwie baterie na Allegro, podobno oryginały (tak przynajmniej wyglądają) ale one pozwalają zrobić maksymalnie około pięćdziesięciu fotek.
    Na karcie 4GB można zapisać ok. 170 zdjęć w formacie RAW+JPG.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Ale takie coś możesz zrobić sam suwaczkami albo jakimś presetem/pluginem w programie do rawów. To nie bedzie kolorystyka slajdu bo to jest przeróbka zwykłego zdjęcia. Charakterystyka slajdu tworzy się w momencie jego naświetlania, w wyniku tego jak reaguje materiał na dane kolory. Prosty przykład - robisz na slajdach to wiesz co by Velvia wyczarowała z takiego zachodu - http://www.flickr.com/photos/35054616@N06/7382801406/

Wiem co Velvia potrafi i dlatego lubię slajdy które głównie robiłem amatorsko na wycieczkach, niestety noszenie lustra w góry już mnie trochę męczy. Dlatego kompakcik plus jakiś dalmierz na slajd w przyszłości, może uda mi się gdzieś kupić Contaxa g2 a jak nie to może coś innego grunt byle było bardziej poręczne. Do tego mam problem z skanowaniem slajdów dla znajomych, normalnie nie udało mi się znaleźć żadnej firmy która to zrobi dobrze.

Czyli w zimie coś koło 100 zdjęć więc przydała by się druga bateria obowiązkowo tylko oryginał coś koło 160zł. Ilościowo nie tak źle 170 zdjęć czyli jak robię jeden slajd w ciągu jednodniowej wycieczki to spokojnie się zmieszczę na 4 GB nawet z 3 dniową wycieczką.

A jak sobie radzi X20 w trudnych warunkach np duże kontrasty przykładowo Las z przebijającymi placami słońca.
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów