Close

Strona 25 z 371 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Ja już nie wierzę ani w plotki, ani nawet w oficjalne zapowiedzi Samsunga, bo ich nie dotrzymują. Faktycznie, po latach ciszy, podobno do DxO przeciekł dawno temu zapowiedziany 16-80, choć nie zdziwiłbym się, gdyby była to pomyłka, że ktoś pomylił go z również zapowiadanym 16-50.

A w ogóle to wydaje mi się, że Samsung pierwotnie liczył na znacznie większy sukces systemu NX i stąd były te ambitne plany obiektywowe (jasne stałki, długie zoomy - tych zapowiedzianych obiektywów, które nie ujrzały światła dziennego, jest już 6, pomijając te najnowsze zapowiedzi, czyli np. 2,8/16-50 i 2,8/50-135), które rzeczywistość rynkowa znacząco przycięła. Jeśli dobrze pamiętam, miały pojawić się obiektywy 2/24, 1,8/55, 2/135, 16-80, 70-300, 80-400, a gdzieś kiedyś znalazłem - niestety, słabo czytelne - zdjęcie planszy z planami Samsunga, wg której do roku 2013 na system NX miało składać się 20 obiektywów, w tym nie wspomniane tu wcześniej 1,4/50, 1,4/35, 2,8/200 i 2,8/300. Faktem jednak jest, że na owej planszy są 2,8/16-50 i 2,8/50-135, zapowiedziane na tę jesień. Może więc Samsung powoli i z opóźnieniem, ale jednak realizuje te plany?
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 29-08-2013 o 11:23
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    A w ogóle to wydaje mi się, że Samsung pierwotnie liczył na znacznie większy sukces systemu NX i stąd były te ambitne plany obiektywowe (jasne stałki, długie zoomy - tych zapowiedzianych obiektywów, które nie ujrzały światła dziennego, jest już 6, pomijając te najnowsze zapowiedzi, czyli np. 2,8/16-50 i 2,8/50-135)

Faktem jednak jest, że na owej planszy są 2,8/16-50 i 2,8/50-135, zapowiedziane na tę jesień. Może więc Samsung powoli i z opóźnieniem, ale jednak realizuje te plany?
    To moze byc po czesci prawda i gdyby wczesniej wypuscili 16-80, mysle, ze sprzedaz Samsunga by znacznie wzrosla, a teraz jesli dojdzie do tych opoznionych zapowiedzi faktycznie, to niestety, bardzo zla pora, gdyz na rynek trafil rowniez dobry 18-105 i 16-70 dla Nex-a, jesli 16-80 NX okaze sie byc duzo tanszy, to ma szanse sie dobrze sprzedawac, a jesli bedzie w podobnej cenie, jednak nie wroze mu sukcesu.
    Jestem ciekawa czy bedzie mial PZ jak 18-105, watpie, no ale jesli by mial, to bylo by wielkie zaskoczenie..

OK. Nie ma co snuc przypuszczen i pisac co by bylo gdyby.. czekamy na wrzesnien.. bo jestem bardzo ciekawa nowych zapowiedzi Samsunga..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Przyszło mi też do głowy, że być może te wcześniej ogłaszane szeroko zakrojone plany obiektywowe mogły być posunięciem Samsunga, mającym na celu przyciągnięcie klientów, na zasadzie: "Co prawda na razie system jest niewielki, ale już niedługo zaoferujemy..."

Domyślnie

A co, obiektywów brakuje w NX? Kupcie najwpierw te co są i się nimi znudźcie. Potrwa to pewnie z 10 lat jak nie 30. Dla mnie te wszystkie nowości to zbytek. 16, 30, 18-55, 50-200 i nic więcej nie trzeba dla zwykłego amatora.

Domyślnie

No właśnie brakuje! Mam zestaw taki sam jak Ty (+ 20-50, który dostał mi się z NX100, zresztą niezły obiektyw), ale znacznie częściej niż pary 18-55 + 50-200 używałbym 16-80, gdybym go miał.
    Kolega kiedyś (jeszcze w czasach "błoniastych") kupił sobie Nikkora 24-120, który mnie tak zauroczył uniwersalnością, że sam kupiłem sobie Tamrona 24-135, i był to obiektyw, który rzadko zdejmowałem z aparatu, czasem zamieniając go na 70-300, gdy potrzebowałem tele.
    Do cyfry DX w końcu kupiłem sobie 16-85, który jest jego odpowiednikiem, i uważam, że są to niebywale uniwersalne obiektywy, którymi można bez trudu "opękać" większość typowych sytuacji zdjęciowych, np. na wycieczce, bez ciągłego wachlowania obiektywami (i targania ich ze sobą).
    Chętnie więc powitałbym taki obiektyw do Samsunga. Zapomniałbym wtedy o 18-55. A 50-200 też chętnie zastąpiłbym np. 70-300.

Poza tym, duża gama obiektywów i akcesoriów do aparatu systemowego pełni dużą rolę marketingową, zachęcającą klienta do wejścia w nowy system. Przekonuje, że nie jest to jakaś efemeryda, która zaraz zniknie.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 30-08-2013 o 08:55

Domyślnie

A ja od kiedy mam 16 i 30 to 18-55 leży w szafie. Taki 16-80 mały nie będzie, a wydawać 1500-2000zł na niego nie mam zamiaru, więc dla mnie ten systemik jest już kompletny. W zasadzie to 18-55 mógłbym sprzedać, ale że nie zarobiłbym wiele to sobie leży u mnie. To co już jest nie zniknie, więc nie martwię się o przyszłość NX na zapas. Przecież niektórym wystarcza taki X100 lub X100s (nie muszą martwić się o nowe obiektywy `..`), to ja w porównaniu z nimi mam i tak już znacznie więcej możliwości.
    Poza tym, duża gama obiektywów i akcesoriów do aparatu systemowego pełni dużą rolę marketingową, zachęcającą klienta do wejścia w nowy system. Przekonuje, że nie jest to jakaś efemeryda, która zaraz zniknie.
    Jakoś mnie nie zachęca, a wręcz odstrasza cenami jak panasonic.
    Ostatnio edytowane przez mrawi ; 30-08-2013 o 10:15

Domyślnie

No ale argument marketingowy jest! W starych prospektach, nawet najprostszego Nikona EM, podawano pełną listę wszystkich obiektywów Nikkor. Wątpliwe, by ktokolwiek podłączył do EM obiektyw fisheye 6 mm czy tele 1200 czy lustrzany 2000 mm, ale były w prospekcie? Były! Można było napisać, że w systemie jest 70 obiektywów!

Co do 16-80, to zastanowiłbym się, zależnie od ceny i być może wielkości (choć pokazywane kiedyś rysunki - bo nawet nie zdjęcia - sugerowały bardzo kompaktową konstrukcję). Cena na poziomie 2 tys. faktycznie odstrasza, zresztą nowy Nikkor 16-85 też tyle kosztuje, więc długo mnie odstraszała ta cena, ale w końcu kupiłem taniej używany i jestem zadowolony. Po prostu bardzo lubię ten zakres kątów widzenia, naprawdę w zastosowaniach "wycieczkowych" sprawdza się znakomicie. Zwłaszcza, gdy jest się w grupie, która mało fotografuje (albo fotografuje kompaktami) i zawsze pogania, gdy człowiek próbuje kombinować, zmieniać obiektywy, itd.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 30-08-2013 o 11:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    A co, obiektywów brakuje w NX? Kupcie najwpierw te co są i się nimi znudźcie. Potrwa to pewnie z 10 lat jak nie 30. Dla mnie te wszystkie nowości to zbytek. 16, 30, 18-55, 50-200 i nic więcej nie trzeba dla zwykłego amatora.
    Jasne, ze brakuje obiektywow, system NX nie oferuje zbyt wiele..
    Kupilam Samsunga, dlatego tylko, ze w zestawie z 20-50 byl maly, ale nic mi i tak po nim, - nie ma stabilizacji, wiec obiektyw jest bardzo niekomfortowy, jesli wliczyc w to filmowanie.. Nie zamienie tez na 18-55, bo jest duzy, mimo ze lepiej by mi odpowiadal bo ma stabilizacje. 16 mm mam w Nex-ie i jak potrzebuje jeszcze szerszy kat, to zakladam, ECU co daje ogniskowa, jakos 12 mm i jest swietnie, wiec 16 mm w NX oferuje jak dla mnie gorsza opcje pod tym wzgledem. Stalka z ogniskowa 30mm jest ok, ale uzywam ja (w nikonie 35 1. i tylko w trudnych warunkach i sporadycznie, a tele, to tele.. problem zmiany obiektywow, zniecheca. i jak nizej napisal puch24

No właśnie brakuje! Mam zestaw taki sam jak Ty (+ 20-50, który dostał mi się z NX100, zresztą niezły obiektyw),

ale znacznie częściej niż pary 18-55 + 50-200 używałbym 16-80, gdybym go miał.
    Kolega kiedyś (jeszcze w czasach "błoniastych") kupił sobie Nikkora 24-120, który mnie tak zauroczył uniwersalnością, że sam kupiłem sobie Tamrona 24-135, i był to obiektyw, który rzadko zdejmowałem z aparatu, czasem zamieniając go na 70-300, gdy potrzebowałem tele.
    Do cyfry DX w końcu kupiłem sobie 16-85, który jest jego odpowiednikiem, i uważam, że są to niebywale uniwersalne obiektywy, którymi można bez trudu "opękać" większość typowych sytuacji zdjęciowych, np. na wycieczce, bez ciągłego wachlowania obiektywami (i targania ich ze sobą).
    Chętnie więc powitałbym taki obiektyw do Samsunga. Zapomniałbym wtedy o 18-55. A 50-200 też chętnie zastąpiłbym np. 70-300.
    Calkowicie sie z Toba zgadzam, moge miec ciut wiekszy obiektyw na rzecz wiekszych ogniskowych, a nie zakres 18-55 w niewiele mniejszym rozmiarze.

Co do 16-80, to zastanowiłbym się, zależnie od ceny i być może wielkości (choć pokazywane kiedyś rysunki - bo nawet nie zdjęcia - sugerowały bardzo kompaktową konstrukcję). Cena na poziomie 2 tys. faktycznie odstrasza, zresztą nowy Nikkor 16-85 też tyle kosztuje, więc długo mnie odstraszała ta cena, ale w końcu kupiłem taniej używany i jestem zadowolony. Po prostu bardzo lubię ten zakres kątów widzenia, naprawdę w zastosowaniach "wycieczkowych" sprawdza się znakomicie. Zwłaszcza, gdy jest się w grupie, która mało fotografuje (albo fotografuje kompaktami) i zawsze pogania, gdy człowiek próbuje kombinować, zmieniać obiektywy, itd.

Moim ulubionym obiektywem na wycieczkach, tez jest 18-105, rzadko tele, choc i on sie czasami przydaje, ale to jest tak rzadko, ze praktycznie moge zrezygnowac z niego, u mnie wazna jest wygoda i standardowy zakres ogniskowych, dlatego bardzo sie ucieszylam jak wyszedl 18-105 w Nex-ie,
    wyglad mnie jednak troche odstraszyl, ale wlasnie taki obiektyw potrzebuje.. Zeiss mnie tak nie interesuje, bo raz ze cena, a dwa bedzie raczej gorszy przy video, poniewaz 18-105 ma PZ, a Zeiss niestety nie.. Ciekawe czym zaskoczy Samsung, ale prawda jest taka, ze dla mnie Samsung to bardzo fajny aparat, na codzien z obiektywem 20-50, spisuje sie swietnie (pomijam te nieszczesne video z reki, ale juz nie chce nawet rozmawiac o tym) i wiem, ze z niego nie zrezygnuje, za bardzo mi sie spodobal by poszedl w odstawke.. tak wiec szkoda, ze brak jest jedynie standardowego spacerowego obiektywu, cos w stylu 16-80 /18-105 ale koniecznie ze stabilizacja..
    Duzo chodze po miescie, fajnie jest uzywac taki maly obiektyw, a jak natrafi sie jakies wnetrze i ciemne pomieszczenie, katedra, kosciol.. itp. to wtedy mam do tego 16 mm i 2.8 podpiete do Nex, szeroki kat i swiatlo, sprawiaja to, ze daje rade w trudnych warunkach. Nie lubie sie stresowac z przepinaniem obiektywow, gdy nie za bardzo jest czas.. dlatego fajnie jest jak mamy wybor, w Nex-ie i NX, niestety ten wybor jest bardzo ograniczony.
    No moze teraz dwa nowe szkielka od Nex, cos zmienia na tym rynku, ze Samsung tez sie obudzi..

Na razie to co mam, to mi starcza, nie chce zeby ktos odebral moj post, ze lamentuje, ze nie ma obiektywow, napisalam po prostu to co bylo by potrzebne i mile widziane jako bardziej uniwersalne, wakacyjno-plenerowe na co dzien.. no i niestety w nie za duzym rozmiaze i w miare po przystepnej cenie.. Nie po to chce zrezygnowac z Nikona calkowicie, by interesowac sie kolejnym duzym "ogorkiem", toz to 18-105 bedzie niewiele lzejszy co moj 18-105 w Nikonie.. wiec mysle, ze dopiero Samsung pokaze tak naprawde czy da sie zminimalizowac gabaryty.. ale o tym sie przekonamy (moze) w krotce.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 30-08-2013 o 17:39
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    Jasne, ze brakuje obiektywow, system NX nie oferuje zbyt wiele..
    Kupilam Samsunga, dlatego tylko, ze w zestawie z 20-50 byl maly, ale nic mi i tak po nim, - nie ma stabilizacji, wiec obiektyw jest bardzo niekomfortowy, jesli wliczyc w to filmowanie.. Nie zamienie tez na 18-55, bo jest duzy, mimo ze lepiej by mi odpowiadal bo ma stabilizacje. 16 mm mam w Nex-ie i jak potrzebuje jeszcze szerszy kat, to zakladam, ECU co daje ogniskowa, jakos 12 mm i jest swietnie, wiec 16 mm w NX oferuje jak dla mnie gorsza opcje pod tym wzgledem. Stalka z ogniskowa 30mm jest ok, ale uzywam ja (w nikonie 35 1. i tylko w trudnych warunkach i sporadycznie, a tele, to tele.. problem zmiany obiektywow, zniecheca. i jak nizej napisal puch24

No właśnie brakuje! Mam zestaw taki sam jak Ty (+ 20-50, który dostał mi się z NX100, zresztą niezły obiektyw),

ale znacznie częściej niż pary 18-55 + 50-200 używałbym 16-80, gdybym go miał.
    Calkowicie sie z Toba zgadzam, moge miec ciut wiekszy obiektyw na rzecz wiekszych ogniskowych, a nie zakres 18-55 w niewiele mniejszym rozmiarze.

Moim ulubionym obiektywem na wycieczkach, tez jest 18-105, rzadko tele, choc i on sie czasami przydaje, ale to jest tak rzadko, ze praktycznie moge zrezygnowac z niego, u mnie wazna jest wygoda i standardowy zakres ogniskowych, dlatego bardzo sie ucieszylam jak wyszedl 18-105 w Nex-ie, wyglad mnie jednak troche odstraszyl, ale wlasnie taki obiektyw potrzebuje.. Zeiss mnie tak nie interesuje, bo raz ze cena, a dwa bedzie raczej gorszy przy video, poniewaz 18-105 ma PZ, a Zeiss niestety nie.. Ciekawe czym zaskoczy Samsung, ale prawda jest taka, ze dla mnie Samsung to bardzo fajny aparat, na co dzien z obiektywem 20-50, spisuje sie swietnie (pomijam te nieszczesne video z reki, ale juz nie chce nawet rozmawiac o tym)
    i wiem, ze z niego nie zrezygnuje, za bardzo mi sie podobal by poszedl w odstawke.. tak wiec szkoda, ze brak jest jedynie standardowego spacerowego obiektywu, cos w stylu 16-80 /18-105 ale koniecznie ze stabilizacja..
    Duzo chodze po miescie, fajnie jest uzywac taki maly obiektyw, a jak natrafi sie jakies wnetrze i ciemne pomieszczenie, katedra, kosciol.. itp. to wtedy mam do tego 16 mm i 2.8 podpiete do Nex, szeroki kat i swiatlo, sprawiaja to, ze daje rade w trudnych warunkach. Nie lubie sie stresowac z przepinaniem obiektywow, gdy nie za bardzo jest czas.. dlatego fajnie jest jak mamy wybor, w Nex-ie i NX, niestety ten wybor jest bardzo ograniczony.
    No moze teraz dwa nowe szkielka od Nex, cos zmienia na tym rynku, ze Samsung tez sie obudzi..

Na razie to co mam, to mi starcza, nie chce zeby ktos odebral moj post, ze lamentuje, ze nie ma obiektywow, napisalam po prostu to co bylo by potrzebne i mile widziane jako bardziej uniwersalne, wakacyjno-plenerowe
    na co dzien.. no i niestety w nie za duzym rozmiaze i w miare po przystepnej cenie.. Nie po to chce zrezygnowac z Nikona calkowicie, by interesowac sie kolejnym duzym "ogorkiem", toz to 18-105 bedzie niewiele lzejszy co moj 18-105 w Nikonie.. wiec mysle, ze dopiero Samsung pokaze tak naprawde czy da sie zminimalizowac gabaryty.. ale o tym sie przekonamy (moze) w krotce.

Domyślnie

@Mekano, na zwykłe wycieczki to wystarcza 16 i 30, a czasami tylko jeden z nich (zależy od wycieczki). Zoom raczej nie będzie tak jasny jak te stałki, a jak będzie to cena będzie zatykać. Jedynie chciałbym jeszcze tego 45 mm f/1,8. Na allegro poszedł taki za 800 zł ostatnio i to wersja 3D. To ja 2D poproszę za 400 zł,...mniaaam.

Strona 25 z 371 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów