Close

Strona 163 z 292 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 621 do 1 630 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Na wstępie witam wszystkich nikoniarzy.Jest to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.

Mam zamiar kupić lustrzanke więc padło na nikona...Chciałbym kupić Nikona 5100 + obiektyw Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C..Jak myślicie czy to dobry wybór? Fotografią zajmuje sie od niedawna więc jestem tak naprawdę początkujący. Może lepiej dołozyć i brak 7000 z tym samy obiektywem? Tylko czy warto dla początkującego wydać pieniądze za 7000 ??

Prosze o poradę..dziękuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SeBuŚ Zobacz posta
    Na wstępie witam wszystkich nikoniarzy.Jest to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.

Mam zamiar kupić lustrzanke więc padło na nikona...Chciałbym kupić Nikona 5100 + obiektyw Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C..Jak myślicie czy to dobry wybór? Fotografią zajmuje sie od niedawna więc jestem tak naprawdę początkujący. Może lepiej dołozyć i brak 7000 z tym samy obiektywem? Tylko czy warto dla początkującego wydać pieniądze za 7000 ??

Ja bym się zastanowił na Twoim miejscu jeszcze nad Sigmą 17-50 f/2.8 OS HSM o ile nie musisz mieć koniecznie tych dodatkowych 20mm. D5100 na początek to bardzo dobry wybór.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SeBuŚ Zobacz posta

Sigma 17-50 f/2.8 byłaby lepszym rozwiązaniem, jest w podobnej cenie a jest dużo ostrzejsza i jaśniejsza. No, chyba że lubisz zdjęcia kwiatków i robaczków, to wtedy to pseudo macro może Ci się przydać do czegoś.

A jeśli chodzi o D7000, trochę czasu minie zanim będziesz potrzebował tych opcji które on oferuje ponad D5100. A jakość zdjęć taka sama, może nawet lepsza w D5100.

Domyślnie

Z racji tego że to mój pierwszy post to witam wszystkich i chciałbym poprosić o poradę w doborze sprzętu

Aparat chce kupić do:
    - zdjęcia przedmiotów do sprzedaży na allegro
    - zdjęcia reklamowe do tworzenia www (budynki firm, biura i produkty wytwarzane, sprzedawane przez firmy)
    - dodatkowo do pstrykania fotek dzieciaczkom, rodzinie i znajomym na imprezach. Czyli zdjęć rodzinnych

Mam do dyspozycji dokładnie 5300zł i chciałbym kupić lustrzankę dla amatora.
    Miałem dylemat pomiedzy d5100 / d5200 z lepszymi szkłami a d7000 z gorszymi (pokrętła pod palcem i ergonomia jednak kuszą )
    Zdecydowałem się jednak większą szalę wydatków przenieść na szkła i teraz kilka pytań
    Jeżeli chodzi o zestaw to muszę (chcę) kupić body + 2 obiektywy + lampa

1) Czy body d5100 / d5200 będą dobrym wyborem ?
    2) Czy warto dokładać te prawie 1000 zł do d5200 ? Na korzyść d5200 przemawia więcej czujników / punktów ostrości, tylko czy warte to jest 1000 zł ? bo tych 24 megapixeli na pewno nie wykorzystam.
    2) Jakie obiektywy wybrać chciałbym mieć jedną stałkę w swoim komplecie, jest ich cała masa i czytam już 3 dzień i opinii na różnych forach masa jest w oko wpadły mi te:

Sigma 17-50/2,8 OS HSM
    SIGMA 30mm 1.4 EX DC HSM

Zastanawiałem się nad pierwszym obiektywem co by nie kupić czegoś z minimalnie większym "zoomem" 18-70 lub 18-200
    Oraz chciałbym któryś z obiektywów wykorzystać do zdjęć przedmiotów sprzedawanych na allegro, przedmioty małych rozmiarów typu sztuczna biżuteria, telefony itd.

3) Czy lampa NISSIN Di 622 będzie dobra na początek

Budżet mnie więcej rozłożyłem tak:
    Body - 1600zł
    17-50/2.8 1700zł
    30 1.4 1300zł
    lampa 550zł

Zostanie jeszcze 200 zł poślizgu to może na pierścienie i pilota starczy

Co byście zmienili patrząc okiem fachowca ?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukmar Zobacz posta
    [...]Aparat chce kupić do:
    - zdjęcia przedmiotów do sprzedaży na allegro
    - zdjęcia reklamowe do tworzenia www (budynki firm, biura i produkty wytwarzane, sprzedawane przez firmy)
    - dodatkowo do pstrykania fotek dzieciaczkom, rodzinie i znajomym na imprezach. Czyli zdjęć rodzinnych [...]
    Do pierwszego i trzeciego - praktycznie cokolwiek, w kwestii obiektywów też w zasadzie wystarczy.
    Problemem będzie natomiast pkt.2 bo zdobycie sprzętu i co ważniejsze niezbędnej wiedzy zajmie Ci kilka lat.

Domyślnie

Na pewno do przedmiotów potrzebujesz małego zestawu studyjnego, białe tło kartonowe, lampa, a może nawet i dwie + modyfikatory. Do tego może 40 f/2.8 DX MICRO, a jak jednak bardziej zależy Ci na uniwersalności to ta Sigma 17-50 i/lub Nikkor 35 f/1.8G.

Co do body, koniecznie coś z półki D90/D7000/D7100/D300/D300s ze względu na to, że będziesz chciał używać CLS

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plan3s Zobacz posta
    Na pewno do przedmiotów potrzebujesz małego zestawu studyjnego, białe tło kartonowe, lampa, a może nawet i dwie + modyfikatory. Do tego może 40 f/2.8 DX MICRO, a jak jednak bardziej zależy Ci na uniwersalności to ta Sigma 17-50 i/lub Nikkor 35 f/1.8G.

Co do body, koniecznie coś z półki D90/D7000/D7100/D300/D300s ze względu na to, że będziesz chciał używać CLS
    Jasne Lampy Broncolor, kilka teł kartonowych na przykład Savage i zestaw PocketWizard; o softboxach, statywach i stole bezcieniowym z osprzętem nawet nie wspominam...
    Póki co do Allegro wystarczy 2 biurkowe lampki, arkusz brystolu i jakaś cyfrowa Camera Obscura.
    D 5200 ma bardzo dobra matrycę, choć znacznie gorszą ergonomię od D300, D7100 zapewni najlepszy obrazek z wymienionych, ale pewnie wykracza po za budżet.
    Polecam tekst kolegi http://edwinzielinski.blogspot.com/2...soby-mini.html i lekturę pkt. 4-tego. Wniosek z tego taki, że nasze rady niekoniecznie będą dla kolegi pożyteczne.
    Najlepiej kupić minimum i dopiero po zapoznaniu się z techniką fotografowania dokupić to co jest naprawdę potrzebne bazując na własnym doświadczeniu i potrzebach.
    lukmar Twój wybór na początek wydaje się rozsądny, ale to będzie początek zakupów i nauki.

Domyślnie

W skrócie:
    1) Body - D5100 wystarczy, nie warto teraz dopłacać do D5200
    2) szkła:
    architektura - Sigma 10-20/4-5.6 albo Sigma 8-16/4.5-5.6
    do zdjęć przedmiotów - jeśli nie są to małe rzeczy, to standardowy zoom wystarczy, jak małe rzeczy, to trzeba obiektyw makro - np.:
    - Micro-Nikkor 40/2.8
    - Micro-Nikkor 60/2.8
    - Tamron 90/2.8 macro
    3) zdjęcia rodzinne - uniwersalny zoom:
    18-105VR
    18-200VR
    18-300VR
    + ewentualnie stałka Nikkor 35/1.8
    Chyba, że wolisz jasny zoom, to są:
    Sigma 17-50/2.8
    Sigma "C" 17-70/2.8-4

Wracając do fotografii przedmiotów - oprócz aparatu i obiektywu trzeba jeszcze światło (lampy błyskowe lub żarówki) i jakieś modyfikatory do nich - parasolki powinny wystarczyć.

Co do lampy Nissin Di622 - raczej nie polecam. Nawet jeśli to mk II, a jeśli pierwsza wersja to zupełnie zapomnij.
    Przede wszystkim dlatego, że lampa nie ma możliwości ręcznego sterowania zoomem palnika, a to przy fotografii produktowej się przyda.

Lepiej lampy Yongnuo jak YN-565
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 22-08-2013 o 22:25
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za szybkie odpowiedzi

Cytat Zamieszczone przez plan3s Zobacz posta
    Koniecznie to chyba nie, bo jest to zestaw startowy dla uczącego się amatora i dysponującego pewną kwotą. Zakładając zakup np d7100 za ponad 4 tyś zł samo body to zostanie mi tyś zł na obiektyw, wtedy kupie sobie jedną stałkę i po zawodach. Kupując tańszą puszkę dokupię więcej dodatków + lampę (potrzebną do fotografii w wnętrzach, typu biura, czy prywatne fotki imprez okolicznościowych itd)

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Do pierwszego i trzeciego - praktycznie cokolwiek, w kwestii obiektywów też w zasadzie wystarczy.
    Problemem będzie natomiast pkt.2 bo zdobycie sprzętu i co ważniejsze niezbędnej wiedzy zajmie Ci kilka lat.
    Zgadza się, ale startuje tutaj z pełną tego świadomością że budżet jest dość niski i nie mam co cudów oczekiwać, z chęcią startowałbym od d7100 Ale jest jak jest i niestety na razie nie zmienię tego
    Fotografuje już jakiś czas ale od zawsze były to kompakty, ultrazoomy itd i czas przejść na lustro i tutaj też mam świadomość że długa droga przede mną i że samo kupno nawet dobrego sprzętu nic nie zmieni jak w głowie trochę wiedzy a przede wszystkim doświadczenia nie przybędzie
    Chciałbym jednak wyeliminować jakieś niesłuszne wybory i maksymalnie dobrze wykorzystać swój budżet na start.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    W skrócie:
    1) Body - D5100 wystarczy, nie warto teraz dopłacać do D5200
    2) szkła:
    architektura - Sigma 10-20/4-5.6 albo Sigma 8-16/4.5-5.6
    do zdjęć przedmiotów - jeśli nie są to małe rzeczy, to standardowy zoom wystarczy, jak małe rzeczy, to trzeba obiektyw makro - np.:
    - Micro-Nikkor 40/2.8
    - Micro-Nikkor 60/2.8
    - Tamron 90/2.8 macro
    3) zdjęcia rodzinne - uniwersalny zoom:
    18-105VR
    18-200VR
    18-300VR
    + ewentualnie stałka Nikkor 35/1.8
    Chyba, że wolisz jasny zoom, to są:
    Sigma 17-50/2.8
    Sigma "C" 17-70/2.8-4

Wracając do fotografii przedmiotów - oprócz aparatu i obiektywu trzeba jeszcze światło (lampy błyskowe lub żarówki) i jakieś modyfikatory do nich - parasolki powinny wystarczyć.

Co do lampy Nissin Di622 - raczej nie polecam. Nawet jeśli to mk II, a jeśli pierwsza wersja to zupełnie zapomnij.
    Przede wszystkim dlatego, że lampa nie ma możliwości ręcznego sterowania zoomem palnika, a to przy fotografii produktowej się przyda.

Lepiej lampy Yongnuo jak YN-565
    Piękna wypowiedź trafiająca w samo sedno Przemyśle co mi będzie bardziej potrzebne i wybiorę z listy, lampe moją już skreśliłem i dodałem YN565EX

Mały namiocik z tłami już mam zakupiony z allegro i wiem jak to "działa" bądź jak to nie działa oświetlenie i malutkie studyjko z parasolkami i lampami również planowane ale to w kolejnej fazie, bo narazie przeważać będą zdjęcia typowo "reklamowe" na www. Do Allegro również ale to w mniejszym odsetku więc nacisk na "mini studio" położę za jakiś czas. Jednak fajnie by było mieć obiektyw który w razie potrzebny zrobi mi parę zdjęć na aukcje.

Tutaj mam fotkę na Allegro którą robiłem jakiś rok temu w domowych warunkach starym Panasonickiem FZ-28

Domyślnie

No właśnie to makro jest takim wąskim gardłem w tym wypadku, bo trzymając się budżetu po prostu wypadnie portretówka i zastąpi ją szkło makro. Którym też portrety da się zrobić. Zatem minimum którym naprawdę da się obskoczyć wiele, choć z problemami związanymi ze zmianą szkła są tak naprawdę:
    Sigma 10-20 plus makro - np. 40 mm. Można tak naprawdę zrezygnować ze szkła uniwersalnego przy ciasnym budżecie. Zobaczyć jak się sprawdza to, co musisz mieć. I potem dokupować resztę.

Jedna lampa, plus własnej nawet roboty tła, reflektory, lustra, przesłony - tym można cuda zrobić przy odrobinie chęci. W połączeniu z oknem do prostej fotografii produktowej w zupełności wystarczy.

Strona 163 z 292 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów