Witam, czy obiektyw Nikkor 105mm f/2.8 G AF-S VR Micro nada się do portretów? Chyba że możecie polecić jakiś jasny obiektyw do 2000 zł ( może być używany) o ogniskowej ok 100 mm, najlepiej żeby miał uniwersalne zastosowanie
Pozdrawiam
Szukaj
Witam, czy obiektyw Nikkor 105mm f/2.8 G AF-S VR Micro nada się do portretów? Chyba że możecie polecić jakiś jasny obiektyw do 2000 zł ( może być używany) o ogniskowej ok 100 mm, najlepiej żeby miał uniwersalne zastosowanie
Pozdrawiam
DX
Obiektyw makro w portrecie - TYLKO ZDJĘCIA
Uważam, że na FX przysłona f/2.8 da już fajną, w miarę małą GO do portretu - Ty jednak posiadasz D5100, czyli DX. Myślałeś może nad 85mm f/1.8G ?
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Myślałem o obiektywie 85 mm i jeżeli nie znajdę nic dobrego powyżej 100mm to się na niego zdecyduje
Pozdrawiam
DX
Obiektywem powyżej 100 mm zrobisz zdecydowanie lepszej jakości zdjęciaTylko musi być dobry.
Witam.
Chciałabym kupić dobry aparat do zdjęć a głównie klecenia filmików na youtube. Głownie recenzje jakiś produktów.
W oko wpadł mi aparat NIKON P100.
Chciałbym zapytać czy spełni on moje wymagania?
Można do niego połączyć taki kabel co rozpoczyna nagrywanie i zatrzymuje nagrywanie filmu ? ( przepraszam ale nie wiem jak on sie nazywa )
Musi on nagrywać w HD, ale tak z 30 min.
Chodzi mi też o to aby to co jest na 2 planie tło było lekko zamazane. Czyli np siedzie i mowie o czym i nagle wyciągam reke z produktem do aparatu to on to wyostrzy a potem jak reke chadzam to wyostrza moją twarz.
Nie będzie słychać na filmach jak wysuwa się obiektyw? Albo jak wyostrza on obraz?
Proszę o pomoc.
Ostatnio edytowane przez youtuberka ; 27-09-2013 o 11:28 Powód: literówki
O kablu, a dokładniej wężyku spustowym, to nie wiem, na pewno nie ma do niego pilota IR. Można natomiast powinno się do dać zrobić to za pomocą kabla USB i komputera czy telefonu/tabletu z Androidem czy iOS.
30 min to max co w ogóle może być w aparatach. Inaczej to jest już kamera.
To się nazywa głębia ostrości i chcesz małą... zapomnij o tym przy kompaktach.
Nawet będzie z tym ciężko przy lustrzankach DX i standardowych (kitowych) obiektywach.
Będzie. Jak póki nie użyjesz zewnętrznego mikrofonu, to będzie słychać każde dotknięcie aparatu, każdą jego operację.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 27-09-2013 o 11:55
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Jednak głębia ostrości jakaś jest na tym filmiku nagranym aparatem -> http://www.youtube.com/watch?v=1XiAs0JD8oY
Tylko skąd mam wiedzieć czy w moim przypadku ona tak zadziała jak chce ?
A co do wężyka spustowego to rozumiem ze w zestawie nie ma ale może jest możliwość dokupienia tak żeby on działał. Ma on wyjście na niego w ogolę ?
yyyy... a gdzie Ty tam widzisz w miarę małą głębię ostrości?? Przy mrówkach ?? To nic dziwnego... przy odległości kilku cm od obiektywu to zawsze będzie mała głębia
Z podstawowych podstaw fotografii i wideo - znajomości pojęcia głębia ostrości i tego co i jak na nią wpływa.
Poza tym masz tysiące kalkulatorów GO w internecie, ale od razu powiem, że nie masz co liczyć, bo mała (zauważalna) to ona będzie tylko w dwóch przypadkach:
1) bardzo małe odległości od aparatu
2) duże odległości między obiektem i tłem.
na pewno nie uda ci się takiej uzyskać, aby na wyciągnięcie ręki mieć i ostro i nie ostro... Coś takiego dopiero w lustrzankach z jasnymi obiektywami (f/1.4, f/1., a nie kompaktach z maciupeńką matrycą i ciemnym zoomem.
QUOTE=youtuberka;3221568]
A co do wężyka spustowego to rozumiem ze w zestawie nie ma ale może jest możliwość dokupienia tak żeby on działał. Ma on wyjście na niego w ogolę ?[/QUOTE]
Nikon nie podaje żadnych informacji na temat zdalnego wyzwalania P100
Podejrzewam, że zostaje do sprawdzenia tylko USB i w przypadku androida taka aplikacja.
Ale z tego co można łatwo znaleźć w internecie, to P100 nie na zbyt rozbudowanego sterowania PTP... więc nie spodziewałbym się możliwości włączenie/wyłączenia nagrywania.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skontaktuj się z nami