Cześć. Potrzebuję pomocy w wyborze lustrzanki wraz z obiektywem do 7000zł. Fotografuję głównie krajobraz, zwierzęta (wolne) oraz najróżniejsze okazje. Rozmiar oraz waga obojętna.
Szukaj
Cześć. Potrzebuję pomocy w wyborze lustrzanki wraz z obiektywem do 7000zł. Fotografuję głównie krajobraz, zwierzęta (wolne) oraz najróżniejsze okazje. Rozmiar oraz waga obojętna.
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 02-08-2014 o 16:23
Kurczę, tylko D5100? Trochę słabo z matrycą. Nie ukrywam, że lubie fotografować gwiazdy i nocne niebo, a nie dopisałem, że mam d3100 z kitem. To byłby mały skok. Myślałem nad D7100 + 17-50 f/2.8... lub jeszcze coś lepszego, co myślicie?
1/ Słabo z matrycą w d5100 ? Żartujesz sobie ? To MZ najlepsza matryca spośród tych jakie Nikon wsadził do swoich puszek DX
2/ Przecież masz tylko 7 tysięcy zł ........ a potrzebujesz sklecić sprzęt do szerokich zastosowań ....
Pewnie , że lepiej byłoby kupić Nikona d7100 + Nikkora 10-24 + Sigmę 17-50 + Nikkora 70-300 VR , ale nie masz na to kasy.
To co zaproponowałem w poprzednim poście jest zatem optymalnym rozwiązaniem za 7 kPln i .... wcale jakością obrazka nie ustępuje zestawowi który podałem Ci 4 wersy wyżej
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 02-08-2014 o 17:17
@Archibald6803 nie polecaj D5100 bo... jak tu wyjść na szlak z "tylko D5100" na szyi? Przecież to obciach nad obciachy...
A ciut bardziej poważnie... @imsocrazy kup sobie D7100 bo tego się tutaj spodziewałeś zadając swoje pytanie, czyż nie? Mając D7100 przynajmniej nie będziesz musiał się czerwienić spotykając innych fotografów na szlakach z "wypasionym" sprzętem. A poza tym spełnisz swoją zachciankę.
Nikon
Jak masz 7.000 zł bierz D7100 + S17-50 + T70-300VC
Myślę Andrzeju, że odrobinę przesadzaszTak się składa, że ja posiadałem i D5100 i D7100 a przesiadka nie była podyktowana nawet w najmniejszym stopniu czynnikami, o których tutaj piszesz. D7100 to przeskok jakościowy półkę wyżej i to bez 2 zdań. Lepsze wykonanie, nowsza matryca, lepszy af, dużo lepsza ergonomia uzytkowania. Ponadto menu fotografowania z zewnątrzną lampą błyskową zdecydowanie bardziej rozbudowane.
To wszystko przekłada się na komfort fotografowania. Gdyby decydującym argumentem był tzw poczucie "wypasu sprzętowego" wziąłbym D300s![]()
Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A
...i m.in. większy o 30% ciężar (o cenie nawet nie wspominam bo jest przepaść pomiędzy D5100 a D7100), co w górach czy innych całodniowych wypadach także może mieć dla nas znaczenie i nieźle nam się dać w kość...![]()
Co do "przeskoku jakościowego" np. w finalnym obrazku to nie sądzę aby był on o "półkę wyżej" w D7100 bo to jest porównanie do obrazka z matrycy D7000 (taką samą ma D5100). Zresztą temat matryc D7000 vs D7100 był wiele razy tutaj poruszany i jakoś wielkiej różnicy nie było widać pomiędzy nimi (w finalnych zdjęciach). A... i żeby nie było... mam na dysku zdjęcia zrobione D7100 (niedawno myślałem o zmianie D5100 na D7100 choćby dla AF-u czy dostępnej na body guzikologii więc dość mocno testowałem D7100) i jakoś nie widzę tej "półki wyżej" czy "przeskoku jakościowego" w porównaniu ze zdjęciami zrobionymi D5100. Co nie zmienia faktu, że uważam D7100 za najlepszy obecnie aparat DX-owy Nikona. A czy bym go polecił w góry? Hmm... na takie wypady wolę mieć jak najlżejszy zestaw ale to przychodzi z wiekiem... a nie modą na jak najnowszą puszkę...
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 02-08-2014 o 18:20
Nikon
Xavier80 - tak się składa, że do zdjęć nocnego nieba nie ma lepszych puszek niż D5100 i D7000, właśnie z powodu matrycy. D7100 wypada gorzej.
@imsocrazy: Ta tak słaba matryca w D5100 nadal jest jedną z najlepszych w DX.
Wg. mnie lepsze są już tylko pełnoklatkowe.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Cóż Panowie, każdy ma swoje zdanieużywając stwierdzenia "półka wyżej" nie odnosiłem się bezpośrednio do jakości obrazka, bo tu różnicy wielkiej nie będzie, natomiast.... Chodzi tu o całą sekwencję prowadzącą do powstania tegoż obrazka. Tak jak mówię, jestem tu idealnym przykładem bo miałem oba i powiem tak : D 5100 to fajna pucha na rozpoczęcie przygody z fotografią, naukę itp, z czasem gdy człowiek coraz bardziej kuma czaczę ta puszka zaczyna ograniczać. Podkreślam, nie w sensie jakości obrazka ale dostępu do poszczególnych elementów.
Ja początkowo byłem bardzo zadowolony z D5100, ustawiałem parametry, robiłem zdjęcia, bingo. Z czasem jednak dostrzegłem jednak, że istnieje coś takiego jak kompensacja ekspozycji, że czasem warto zmierzyć światło punktowo, że warto się czasem szybko przełączyć między trybami af, szybko podbić lub zbić iso. Ze zmianą niektórych parametrów w D5100 trzeba być człowiekiem cierpliwym
Dodatkowo dwie miejsce na dwie karty i tak jak mówiłem bardziej rozbudowane menu współpracy z lampą.
Waga i cena tu przyznam rację, bezapelacyjnie wygwywa d5100. Tak jak mówię, kwestia co dla kogo ważne
Gonzo, a w czym matryca z d7100 jest gorsza od tej w d5100 to już nie mam pojęcia? To, że jest bardziej upakowana mpx może być dla jednych wadą, a dla innych zaletą
Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A
Skontaktuj się z nami