Close

Strona 14 z 41 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 402

Wątek: Nasze Góry....

Domyślnie

Gdzie sprawdzacie pogodę przed wyjściem w góry? Gdzie wg. Was najlepiej się sprawdza? bo przed wyjściem na Zawrat, sprawdziłem komunikaty TOPR-owskie wywieszone w Murowańcu i nie było nic o burzy, gdzie po 3 godzinkach mnie zaskoczyła

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajcy Zobacz posta
    Gdzie sprawdzacie pogodę przed wyjściem w góry? Gdzie wg. Was najlepiej się sprawdza? bo przed wyjściem na Zawrat, sprawdziłem komunikaty TOPR-owskie wywieszone w Murowańcu i nie było nic o burzy, gdzie po 3 godzinkach mnie zaskoczyła
    Żadna prognoza nie zagwarantuje Ci że latem w górach w godzinach popołudniowych nie wystąpi burza.
    Trzeba się nauczyć na podstawie doświadczeń obserwować chmury, a w zasadzie ich rozwój, kształt, kolor, nie jest to łatwe, ale chmury burzowe można rozpoznać.
    Na niewiele to się zda, ponieważ w górach potrzebujemy czasami kilka godzin aby dotrzeć do najbliższego schroniska, ale ma to jedną zaletę, można znacznie wcześniej się wycofać że szlaku.
    Z moich doświadczeń, a w Tatrach byłem kilkadziesiąt razy, nigdy nie zastała mnie burza na szlaku, przy niepewnej pogodzie nie wychodzę w góry.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Krawc
    Gość

Domyślnie

W Tatrach pogoda to totalna ruletka. Ja na tych chmurach się nie znam ale górale doskonale wiedzą kiedy będzie padało a kiedy nie.
    Niepewna pogoda w Tatrach może zrobić się z godziny na godzinę niestety

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Żadna prognoza nie zagwarantuje Ci że latem w górach w godzinach popołudniowych nie wystąpi burza.
    Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Z moich doświadczeń, a w Tatrach byłem kilkadziesiąt razy, nigdy nie zastała mnie burza na szlaku, przy niepewnej pogodzie nie wychodzę w góry.
    Delikatna niekonsekwencja - nie ma czegoś takiego jak pewna pogoda. Zdarzyło mi się wyjść w góry rano, gdzie na niebie nie było ani jednej chmurki, ale już koło południa, kiedy byłem na Kopie Kondrackiej, pojawiły się chmury od Słowaków, a później, w praktycznie 30 minut była burza z gradem konkretnej wielkości.

Prognozy pogody się przydają, ale z racji na konstrukcję - góry są dość nieprzewidywalne. Zdarza się przecież, że przy tragicznej pogodzie w Zakopanym i w dolinkach, mamy piękną pogodę na szczytach przez cały dzień.
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Delikatna niekonsekwencja - nie ma czegoś takiego jak pewna pogoda. Zdarzyło mi się wyjść w góry rano, gdzie na niebie nie było ani jednej chmurki, ale już koło południa, kiedy byłem na Kopie Kondrackiej, pojawiły się chmury od Słowaków, a później, w praktycznie 30 minut była burza z gradem konkretnej wielkości.
    Albo zbyt mało razy byłeś w górach, albo nie trafiłeś na pewną pogodę, zapewniam Cię że w górach zdarzają się również takie dni w lipcu czy sierpniu gdzie na niebie od rana do wieczora nie zobaczysz żadnej chmurki, ewentualnie pojedyncze małe chmurki w późnych godzinach popołudniowych.
    A to że pogoda w górach zmienia się szybciej niż na nizinach jest oczywiste, dlatego napisałem że gdy pogoda jest niepewna nie wychodzę wysoko ani daleko.
    Pisząc niepewna mam na myśli ryzyko wystąpienia burz w godzinach popołudniowych, dlatego zaleca się wychodzenie w góry wcześnie rano, aby uniknąć burz wysoko na szlakach.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajcy Zobacz posta
    Gdzie sprawdzacie pogodę przed wyjściem w góry? a
    yr.no
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Albo zbyt mało razy byłeś w górach, albo nie trafiłeś na pewną pogodę, zapewniam Cię że w górach zdarzają się również takie dni w lipcu czy sierpniu gdzie na niebie od rana do wieczora nie zobaczysz żadnej chmurki, ewentualnie pojedyncze małe chmurki w późnych godzinach popołudniowych.
    A to że pogoda w górach zmienia się szybciej niż na nizinach jest oczywiste, dlatego napisałem że gdy pogoda jest niepewna nie wychodzę wysoko ani daleko.
    Pisząc niepewna mam na myśli ryzyko wystąpienia burz w godzinach popołudniowych, dlatego zaleca się wychodzenie w góry wcześnie rano, aby uniknąć burz wysoko na szlakach.
    Chyba się nie rozumiemy. To, że są dni które są całe piękne od rana do nocy, nie implikuje tego, że możesz stwierdzić rano czy dzień jest pewny czy nie. Bo skąd wiesz, że to akurat taki dzień, a nie taki z burzą i gradobiciem od 16:00 i trwającym do 1 w nocy?
    Pogoda w górach jest nieporównywalnie mniej przewidywalna niż na nizinach, dla tego ja nie uznaję czegoś takiego jak "dziś jest pewna super pogoda!". Zawsze planując wyjście w góry i pakując się na nie biorę pod uwagę najgorsze realnie możliwe warunki atmosferyczne. Mgła, ujemna temperatura, opady deszczu i gradu połączone z mocnym wiatrem, etc.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

A czy nie jest tak, że jak ostatnio te 2 tygodnie temu przez również prawie 2 tygodnie były te upały i na mapach meteo nad częścią Europy (Polski, Słowacji) nie było chmur to nad Tatrami one również nie występowały ? Niestety tego wówczas nie sprawdzałem, ale wydaje mi się że pomimo upałów to były chyba najlepsze dni przy bezchmurnej pogodzie na chodzenie po "trudnych" szlakach.
    Ciekawe jak będzie we wrześniu... mam 12sto godzinne szlaki w zanadrzu do pokonania i coś czuję że "idealnie" nie będzie ;-(
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

2 tyg. temu jak byłem na bystrej, to miałem piękną pogodę, zaś nad wysokimi tatrami było dużo chmur, to samo było gdy wychodziłem na wołowiec.Wychodzi więc na to, że tatry zachodnie są bardziej bezpieczne na niepewną pogodę, niż wysokie

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Strona 14 z 41 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów