Close

Strona 16 z 41 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 402

Wątek: Nasze Góry....

Domyślnie

ksviper, wchodziłem na przełęcz o podobnej godzinie
    Jest szansa, że się minęliśmy.

Tłoki w Tatrach straszliwe,
    Nawet w Roztoce trzeba było walczyć o każdy kawałek podłogi

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychun Zobacz posta
    ksviper, ja byłem pod szczytem o 15 ale było podobnie Gdybym był o 12 to bym czekał bo byłaby rezerwa czasu przed zmrokiem. W każdym razie dziwie się, że nikt tego dnia nie zginął.
    Byłem na Rysach 3 sierpnia, była to sobota, z Palenicy wyszedłem o 6.20, o 10.30 byłem na szczycie.
    W drodze na szczyt ruch turystów był umiarkowany, ale w drodze powrotnej tworzyły się kolejki zarówno do wejścia na szczyt jak i na całym szlaku gdzie występują łańcuchy.
    Trzeba wychodzić wcześnie rano, lub unikać weekendów i tłocznych szlaków.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

A ja wczoraj turystycznie poszedłem na kasprowy, a później na beskid i świnicką do Hali Gąsienicowej.
    Kolejka do kolejki na Kasprowy była masakytczna. Rodzice moi wyjechali o 12 30, a stali od 8 20;/
    dobrą godzine czekałem na nich, ale za to zjadłem najdroższego krokieta z barszczem(z torebki) na świecie

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

I znów odkopuje
    Mam Pytanie, co sądzicie o butach Salewa w góry?
    Albo co można polecić dobrego do 1000zł

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A do czego te buty?
    Na zimę, pod raki?

Domyślnie

Nie, chodzenie lato jesień. W zimie raczej niższe partie gór. Do tej pory miałem campusy, jednak po 2 sezonie odmówiły posłuszeństwa, na dodatek nie byłem z nich zadowolony. U patrzyłem sobie kilka modeli salewy, jednak mało jest opinii na temat tych butów, a nie chcę wydac kasy w ciemno

Domyślnie

Temat o butach jest już gdzieś na forum.
    W skrócie, Meindl - znana marka, dobra jakość. Jeżeli chodzi o lato - bez gore-texu, np Engadin ( dla szerokiej stopy super ). Jesień/zima - Air Revolution 7.1. Obydwa modele polecam i mają sporo dobrych opinii. Odklejający się otok w Engadinach po kilku latach mocnego używania mnie nie odstraszył
    Salewa - słyszałem różne opinie, firma znana. Mój kolega miał, bardzo sobie chwalił, ale to były buty na zimę ( w Tatrach ).
    d70s + N18-70 + N55-200

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie znam Salewy, więc się wypowiem
    Ja od lat uzywam Scarpy, dotąd wrażenia na plus.
    1000 zł to już praktycznie możesz kupić wszystko co najlepsze jest na rynku butów trekingowych.
    Ja na Twoim miejscu wybierałbym spośród 3 firm:
    - Scarpa kinesis pro lub Nepal (poprzedni model, jak jeszcze znajdziesz w sklepach)
    http://sherpa.pl/buty-kinesis-pro
    Sklep dodaje poglądowo, da się kupić dużo taniej.
    - Hanwag Alaska lub Yukon, jak nie lubisz gore.
    http://sherpa.pl/alaska-gtx
    - Meindl engandin
    http://sherpa.pl/engadin-men-mfs
    Ja głosuję za Scarpą, obecnie katuje Nepale, na zimę mam Liskammy. Z moich znajomych - jeszcze z koła przewodników i innych górołazów, nawiększa liczba ludzi używa tych trzech firm, i na te marki odnotowałem najmniejszą liczbę skarg.
    Ostatnio edytowane przez rooner ; 21-09-2013 o 19:22

Domyślnie

ok, popatrze na te modele.
    Własnie patrzyłem na Meindl, piszesz że znana marka, ja ją dzis dopiero zobaczyłęm
    Najgorsze jest to, że jestem z Sącza i teraz po zamknięciu salewy, praktycznie nie mam gdzie kupić butów, mam dwie opcje, albo kraków albo zakopane.
    Nie chcę kupić butów, nie zakładając ich na nogi.
    Liczyłem, że powiecie coś dobrego o salewach, bo mnie się podobają

I jeszcze jedno, bo tutaj tez mam dylemat. Za kostkę, czy płytkie?
    Ostatnio edytowane przez bajcy ; 21-09-2013 o 21:55

Domyślnie

Do chodzenia po Tatrach - definitywnie za kostkę. Płytkie uznaję tylko i wyłącznie podejściówki, ale to inna kategoria butów i trochę inne zastosowania.

W Zakopanym w Alpinie mają sporo Meindli, obsługa może doradzić i pomóc a ceny są dość sensowne ( jeżeli ma się kartę HiMountain bądź ich własną to jest kilka % zniżki ). W internecie można kupić taniej, więc jeżeli chcesz parę groszy oszczędzić, to możesz poszukać po przymierzeniu.
    Tak, Meindl jest znaną marką, na pewno wśród ludzi którzy kilka par butów schodzili.
    Nie chcę kupić butów, nie zakładając ich na nogi.
    Założyć na nogi i pochodzić po sklepie przynajmniej 30 minut w danych butach. Dobrze zawiązać ( sznurowanie strefowe, etc ) i pozwolić nodze spuchnąć, piance i skórze się uformować ( ja w swoich Engadinach chodziłem prawie godzinę nim je kupiłem ;P ). Schody w sklepie, "kamienne ścieżki", stawianie buta pod różnym kątem.
    Pamiętaj o dobrych skarpetach do butów, bo to ma duży wpływ na komfort i oddychanie.
    Przymierzać oczywiście w dobrych docelowych skarpetach ( najpierw kupić skarpety - ja kupiłem Meindla od razu i nie narzekam, są ok ).
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 16 z 41 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów