Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Filtry do 14-24

Domyślnie Filtry do 14-24

Jestem przed, mam nadzieję, bliskim zakupem tytułowego Nikkora. Wiem, że z tym draństwem są problemy, jeśli chodzi o filtry. Tak, wiem, że są konstrukcje jak 17-35 itp., ale akurat pasuje mi ten zakres ogniskowych, bo będzie to szkło nie tylko do krajobrazu.
    Czytając sobie w sieci różne informacje na temat możliwości podpięcia filtrów, dotarłem do trzech rozwiązań. I teraz pytanie do użytkowników: Które waszym zdaniem jest najlepsze? A może są jeszcze jakieś tańsze warianty holderów?

Docelowo potrzebuję czegoś co nie winietuje, a jeśli to minimalnie.

Cokin X-pro z adapterem x499
    Hitech Lucroit z adapterem 14-24
    Lee SW-150

Jeśli chodzi o filtry to generalnie będę używał z szarą połówką, szary i jakiś polaryzator. Więcej (przynajmniej na razie) do życia mi nie będzie potrzebne.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Krakow

Domyślnie

Napisze o Lee bo tego uzywam i tylko o rzeczach, ktore mi przeszkadzaja.

Montowanie - tego nie przeskocze ze wzgl. na budowe obiektywu. Skrecanie zajmuje sporo czasu. Zostawienie na obiektywie powoduje, ze ciezko go schowac - nie pasuje do niczego.
    Tylna oslona - dwa plastikowe elementy, ktore maja powstyrzymwac swiatlo przed dostaniem sie od tylu. Dziala. Zostawienie tego na stale w holderze filtrow uniemozliwia schowanie samego holdera w pokrowiec - calosc jest za duza.
    Montowanie tylnych oslon - niby ma sie to "wcisnac" pod sruby, ale nie jest tak do konca. Trzeba je lekko poluzowac (srubokret) i przykrecic. Ciezko zostawic sruby na stale poluzowane bo to sa te same sruby, ktore trzymaja elementy w ktore wsuwa sie filtr.

Dodam jeszcze, ze wykonczenie czarna farba nie jest takie fajne jak w zwyklych (100 mm) holderach od Lee. Troche sie obciera.

Jezeli przeskoczysz to co powyzej i nie przeszkadza Ci waga (prawie wszystko metalowe) i rozmiar to bierz

ps. Aa! I oslona na obiektyw od Lee (taka gabka) calkiem dobrze sie spisuje z dekielkiem od Nikona. Trzeba go wsadzic w ta gabke. Calosc nie spada tak latwo jak sam dekiel od Nnikona.
    Ostatnio edytowane przez bartek.g ; 17-07-2013 o 11:39

Domyślnie

Dziękuję za informacje.
    Domyślam się, że w niemal każdym przypadku gabaryty szkła będą rosły (samo małe nie jest). Ale faktycznie, może będę je nosił w dodatkowym plecaku, aby nie odkręcać holdera.

A może skombinować taki rękaw, jak ktoś zmajstrował z Cokinem?:
    http://jorgesantosphoto.wordpress.co...on-14-24-f2-8/
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Na Lee 150 polaryzujacego nie ma, z polówkami spisuje sie ok., natomiast szare całe na dluzszych czasach daja odblaski w wiekszosci przypadkow. Probowalem uzywac dwuch szarych ale rezultaty byly raczej opłakane...
    Po zamontowaniu holdera zamiast dekielka uzywam tylko gąbkowej nakladki z zestawu. Pisząc holder mam na mysli trzy elementy nakrecane na obiektyw. Resztę nosze oddzielnie w pokrowcach Lee, łącznie z nakladka trzymającą filtry. I jeszcze cos, nakladke montuje z milimetrowym luzem - jesli zalozona na styk, oslony przeciwsloneczne obiektywu rysuja mi filtry.

Domyślnie

Hmmm... czyli nie jest tak fajnie, jak by się można tego było spodziewać. Wezmę to pod uwagę.

Dziękuję za informację.
    | DA | WWW | Blog |

Domyślnie

Nie no, fajnie jest, pewnych ograniczen sie nie przeskoczy i trzeba z tym zyc. W zamian masz ultra szeroki, jasny i b. dobry obiektyw z mozliwoscia uzytkownia wiekszosci landszafciarskich filtrow.

Domyślnie

zdaje się że harb i wilk325 kiedyś temat wałkowali dosyć ostro. Możesz podpytac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chory Zobacz posta
    W zamian masz ultra szeroki, jasny i b. dobry obiektyw z mozliwoscia uzytkownia wiekszosci landszafciarskich filtrow.
    No z ta wiekszoscia to lekka pzresada, maly wybor tych filtrow o cenie nie wspomne a polara nie ma w zadnym z sytemow.

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    zdaje się że harb i wilk325 kiedyś temat wałkowali dosyć ostro. Możesz podpytac.
    Tak walkowali, Harb juz siedzi na 100mm i 16-35VR...
    Jestem przed przesiadka na FX i tez celuje w 16-35 bo filtry juz mam, klopotu jest mniej jak i wybor filtrow wiekszy.
    Jednak kiedy planujesz robic tym szklem cos wiecej niz landszafty to jest to dobry wybor, ale w filtry trzeba bedzie sporo zainwestowac.

Domyślnie

Widziałem to rozwiązanie, ale przy tak szerokim kącie polaryzacja będzie chyba nierównomierna, tak więc ją wypisałem sobie z potrzeb.
    Koleś na stronie pisze, że używa CPL raczej do wydłużania czasu naświetlania, czyli coś co załatwiłby mi Big Stopper (jak byłby dostępny, bo z tym krucho).

Faktem jest, że ten system, chyba najłatwiej i najszybciej się montuje, zajmuje też relatywnie mało miejsca. Jednak nie daje takiej wszechstronności i wygody jak filtry w holderach.
    Dzięki uprzejmości kolegi Bartka.g miałem okazję poznać system Lee "organoleptycznie". Przy wszystkich jego wadach (cena, rozmiar, instalacja) faktycznie daje świetne rezultaty. Tak więc chyba pójdę w tym kierunku.
    | DA | WWW | Blog |

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów