Szukaj
Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive
No cóż, Sony zadziałało jak większość firm foto: jestem MK2, jestem 50% droższy. Choć zmiany bardzo na plus, to zostaję z pierwszą wersją w kieszeni.
Ciekaw jestem, jak na koncertach (nie bywam) sprawdzają, co ma wymienny obiektyw, a co nie. Ukręcają wszystkim? Na bramkach stoją spece od fotografii, znający wszelkie możliwe aparaty?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
na koncertach na których byłem, na bramkach była prosta selekcja - wyglądało jak "małpka" - można było wnieść, wyglądało "poważnie" - nie można było i kropka (nie wiem jak się sprawy kończyły, bo osoby które miały większy aparat zostawały za bramką a ja szedłem dalej). Sądzę że RX100 kwalifikuje się do pierwszej grupy, z nex-em nawet z 16/2.8 może być różnie.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Mekano - zerknąłem na Twój ogólny profil piszesz tylko o aparatach nie wystawiasz zdjęć - ja powiedzmy tez nie za dużo ale w wątkach dosyć mocno dokumentuję swoje poczynania - warto zastanowić się czy Tobie faktycznie zależy na tym o czym masz w stopce tak pięknie opisane?? Pokaż co fotografujesz lub opisz to - jeśli to nie jest jakaś specjalizacja to każdy z Twoich aparatów daje radę. Oczywiście że porównuje się techniczne aspekty sprzętu by wiedzieć jak go wykorzystać jakie są ograniczenia. Co z nim można zrobić ale w fotografii to chodzi akurat zdjęcia.
jakość techniczna zdjęcia to nie powiększenie go do 100% - to jakiś obłęd ... czy oglądasz tak wszystkie zdjęcia ?? w 1:1 na ekranie powiedzmy Full HD masz tylko 1/4 zdjęcia w większości pewnie zdjęcia idą do oglądania na ekranie tak by się całe mieściło wiec po co 100% ?? wydruki plakatów robisz?? na konkursach tez nie powiększają zdjęć do 100% i nie to jest oceniane ..
wracając do RX100 - przewertowałem już sporo sampli i stron - to jest dobry kompakt choć ja bym wybrał inny ale to mija się z celem jeśli mam x-pro1 (nex, samsung) - ok można sie spierac czy miesci sie do kieszeni czy nie ... ale ja i tak w spodniach nie noszę elektroniki
Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 16-07-2013 o 21:53
Jaki? i ewentualnie dlaczego?
Pytam bez zaczepki, bo kwestia kupna czegoś małego chodzi za mną dość długo, co gorsza nie mam ostatnio czasu, aby śledzić na bieżąco poczynania producentów, więc każda gotowa wskazówka wydaje się cenna.
Z mojego rozeznania wynika, że właściwości maluszków są komplementarne wobec siebie wzajemnie i kupno jakiegokolwiek oznacza pójście na kompromis. Cały myk polega na tym, aby ten kompromis był jak najmniejszy.
u mnie RX100 to aparat rodzinny - używa go głównie żonka i ja do filmików i naszej córeczki. Ale kilka razy wykorzystałem go przy okazji do landszaftów. kilka przykładów jak aparat poradził sobie w dość wymagających sytuacjach:
scenki wieczorne dość wymagające pod względem tonalności matrycy
1
2
3
i "leśna kontra" -czyli znów wyzwanie dla DR i optyki
4
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Skontaktuj się z nami