Close

Strona 44 z 193 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1929

Domyślnie

Najlepszy aparat to ten który masz przy sobie, a zgadnij który bedziesz miał częsciej?

Pytanie tylko czy szukasz najlepszego, czy najfajniejszego.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mskowronski Zobacz posta
    Wciąż zastanawiam się, czy nie lepiej wziąć używanego fuji X100...
    Twój wybór jest prostszy, bo to wybór koncepcji a nie konkretnej jej implementacji.

Z pewnego punktu widzenia zalety obu klas może Ci połączyć niezmiernie ciekawa, nowa propozycja: Ricoh GR V/Nikon A.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A ja już jechałem wczoraj do sklepu z zamiarem kupna RX100. Wiem o nim chyba wszystko, znam najważniejsze zalety i wady, więc słowa pani w sklepie, że to "perełka" wśród aparatów nie robiły na mnie wrażenia. I jednak nie kupiłem go.

Wciąż zastanawiam się, czy nie lepiej wziąć używanego fuji X100... Przecież fuji da mi lepszy obrazek, mniej szumi na wysokich iso, ma wbudowany filtr ND, ma wizjer, łatwiej sterować manualnymi ustawieniami, ma lepsz auto ISO... Ale RX100 jest przecież mniejszy, można go schować nawet do kieszeni, ma zoom, kręci lepsze filmy, więc wydaje się bardziej uniwersalny...

Chyba też jestem maksymalistą, aczkolwiek, gdy już kupię to potrafię się tym cieszyć i przestaję porównywać. Tylko co tu kupić

można zawsze pójść na kompromis i kupić Fuji X10 / X20
    mam to pierwsze i żadne rx100 mu nie podskoczy

Domyślnie

MarjuszJ Nikon A ma 28 mm - przy stałoogniskowym obiektywie jednak wolę 35 mm. Do tego nikon A jest znacznie droższy od używanego X100 (ok. 2500 zł). Ricoha znam najmniej, z tego co pamiętam to też ma 28 mm. Wiem, że ma świetną funkcję związaną z szybkim ustawianiem ostrości. Pewnie też będzie drogi.

Antonioo o X10/X20 też myślałem, jednak obrazek z tych aparatów jednak jest dla mnie za słaby, a do tego przy wyższym ISO wysiada w porównaniu do RX100, nie mówiąc już o X100.

Ostatnie przemyślenia są takie:
    - RX100 to wypasiony wszystkomający kompakt, którego można zabrać wszędzie i zawsze zrobić świetne zdjęcie. I tych świetnych zdjęć będzie za chwile tysiące...
    - X100 to aparat, którym stworzę piękne fotografie. Ze względu na brak zooma wykonanie zdjęcia wymaga trochę więcej zastanowienia, nie pstryka się bezmyślnie setek zdjęć. W tym aparacie można także pobawić się mniejszą głębią ostrości, co lubię.

Obecnie mam d90 i wydaje mi się, że kupując RX100 cofnę się w rozwoju, będę robił więcej zdjęć, ale raczej nie będą one lepsze niż dotychczas. Kupując X100 będę używał aparatu częściej niż dotychczas (X100 mimo wszystko jest 3x lżejszy niż D90 + 35 f/1., ale jednak nie będą bezmyślne pstyrki tylko przemyślane fotografie.

Domyślnie

MarjuszJ Nikon A ma 28 mm - przy stałoogniskowym obiektywie jednak wolę 35 mm. Do tego nikon A jest znacznie droższy od używanego X100 (ok. 2500 zł). Ricoha znam najmniej, z tego co pamiętam to też ma 28 mm. Wiem, że ma świetną funkcję związaną z szybkim ustawianiem ostrości. Pewnie też będzie drogi.
    Ogniskowa to już sprawa indywidualna i wyboru dokonujesz sam.

Nieindywidualną i obiektywną sprawą jest rozmiar, "look" i związana z nim dyskrecja fotografowania: tu na pewno wygrywają RX100/Ricoh/Nikon A.

Ostatnie przemyślenia są takie:
    - RX100 to wypasiony wszystkomający kompakt, którego można zabrać wszędzie i zawsze zrobić świetne zdjęcie. I tych świetnych zdjęć będzie za chwile tysiące...
    Można. Twój wybór.

- X100 to aparat, którym stworzę piękne fotografie. Ze względu na brak zooma wykonanie zdjęcia wymaga trochę więcej zastanowienia, nie pstryka się bezmyślnie setek zdjęć.
    Zwykle się ich nie pstryka, bo się aparatu nie wzięło.

W tym aparacie można także pobawić się mniejszą głębią ostrości, co lubię.
    To jest jakiś argument, ale pamiętaj, że cropowe 24/2 jaj nie urywa jeżeli chodzi o kreatywną GO. Jeżeli bardzo Ci na tym zależy, proponuję jednak jakiegoś bezlusterkowca.

...ale jednak nie będą bezmyślne pstyrki tylko przemyślane fotografie.
    Nie bardzo Cię rozumiem. Jaki to ma związek z X100? Bateria jest kosmicznie kiepska ale więcej zdjęć też możesz zrobić, nie musisz myśleć tydzień przed zrobieniem.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 14-07-2013 o 11:06

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

X100 to aparat, którym stworzę piękne fotografie.
    Mam niejasne wrażenie, że troche podświadomie oczekujesz iż wygląd tego aparatu przełoży się na zdjecia jakie nim zrobisz.. Zauwazyłem zresztą ze ten jego wygląd to jest naprawdę arcyskuteczny marketingowy chwyt. Wydaje mi się ze gdyby ten aparat wyglądał jak reszta towarzystwa, to nie mialby takich wysokich notowań.

Cena GR to jakieś 2700 ma byc chyba.
    Völkchlor

Domyślnie

Być może "jak zwykle" napiszę coś głupio i nie na temat:

Omawiane tutaj Fuji x100s, x10, x20, Ricoh GR, RX 100, Sony NEX (5,6,7), Nikon Coolpix 7700, Coolpix A ... to doskonałe sprzęty to fotografowania. Brendzlujemy się tutaj o jakieś pierdoły / technikalia zamiast wyjść z domu z tym co mamy i robić świetne zdjęcia. To czy będą dobre przy obecnym stanie techniki zależy nie od sprzętu ale od nas samych i jak życie pokazuje od umiejętności posługiwania się Photoshopem, Lightroomem itp. Jak ktoś powiedział "najtrudniejszym w podróży jest wstać z fotela i wyjść z domu" - tak i tutaj ... zabierzmy co mamy i fotografujmy. To 100% prawda, że najlepszy sprzęt to taki, który akurat mamy przy sobie. Wszyscy znamy prawdopodobnie zmyśloną historyjkę o wędkarzach gdzie chłopiec z leszczynowym kijem i zardzewiałym haczykiem łowił super okazy gdy obok facet ze złotym Mercedesem i złotą wędką nie miał nawet brania ... Znaleźć właściwy kadr, światło ... potrafić wykorzystać zastana chwilę (w ogóle dostrzec ją) ... tego nie kupimy w żadnym sklepie. Reszta to pierdoły żeby wydoić człowieka z kasy ... Wszyscy bez wyjątku jesteśmy KLIENTAMI !

Se wczoraj pojechałem w pola i se cyknałem fotę i g*** mnie obchodzi czy sie komus podoba ... zawsze mogłem siedzieć przec PC i biadolić.

PS:

Doczekaliśmy czasów gdzie byle baran wysyła koszmarną fotkę z komórki 3 mpx na adres popularny portal @ kontakt dla materiału za darmochę od frajerów @ coś tam ... i ogląda ją cały świat zamiast jak wielu z nas kisić na dysku zacne materiały na które poświęciliśmy czas, forsę itp. w imię hobby
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 14-07-2013 o 12:31
    Panerai vel Eliot Capone

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Horní Slezsko

Domyślnie

Jedne są koszmarne, inne dobre. Wrzucanie wszystkich do jednego wora, i nazywanie ich baranami, jest nie na miejscu. Nikt nie każe Ci niczego oglądać.
    Czasy nastały takie że praktycznie każdy może robić zdjęcia, i chwalić się nimi na cały świat jeśli odczuwa taką potrzebę ZA FREE.
    Nie rozumiem o co masz pretensje do tych osób.

Domyślnie

Przeciez nie napisał ze wszyscy wysyłąjacy to barany, a wszystkie wysłane zdjecia są do kitu
    Völkchlor

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

mskowronski - sam sobie odpowiadasz i wiesz co wolisz ... a x100 naprawde jest niewielki

Wysłane z mojego GT-P3100 za pomocą Tapatalk 4

Strona 44 z 193 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni