z 50tka zjezdzaj nizej, spokojnie f2.5 i iso 640. Trzymaj min 1/60 i nie pij nic przed![]()
Szukaj
z 50tka zjezdzaj nizej, spokojnie f2.5 i iso 640. Trzymaj min 1/60 i nie pij nic przed![]()
Tylko musze się przyznać do jednej rzeczy.... 50tke mam od wczoraj i jeszcze do końca nie wiem co po niej się spodziewać jeśli chodzi o GO na poszczególnych dziurach dlatego tak bezpiecznie ustaliłem sobie te f3,5 żeby się potem na fotkach nie okazało, że ostre jest jedno ucho albo sam nosOkaże się w praniu jestem dobrej myśli chociaż poddenerwowany
![]()
Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski
jakiej wielkości foty będziecie robili z tego ślubu że się tak tego iso boicie ? Klient zamówił 70x100 ?
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Mam nadzieję, że jakieś fotki wrzucisz po ślubie?
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
www.TadeuszTurski.info
Jestem teraz na małą przerwe w domu za 2 godzinki wracam na oczepiny. Ogólnie to porażkowo. Dobrze że mnie kumpel lamką poratował ale w kościele i tak z niej nie korzystałem nie chciałem za dużo błyskać wystarczy że kumple Sabinką naparzał. Jak wywołam to wrzuce cosik ale to dopiero jutro. O ile uda mi się wyłowić coś godnego do pokazania![]()
Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski
...wiem,że stosuje się taką zależność czas do ogniskowej,ale mam pytania: czy ogniskową bierze się po przeliczeniu,tj. x1,5 czy ze wskazań aparatu (obiektywu)? Np. dla stałki 50mm będzie czas 1/50s czy 1/75(80)s ?
Myślę,że to ważne,a wiadomo że w lustrzankach cyfrowych ogniskowa z obiektywu jest mnożona ok. x1,5.
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia nie ubiera tego w słowa" - J. Tuwim
www.TadeuszTurski.info
Moja rada dla początkującego/ślubnego.
- tyko NEF !!!! nie daj się wrobić w jpgi (bo padniesz trupem)
- balans bieli na auto (napewno zapomisz przełączyć przy wyściu z kościoła, ale i tak masz NEFy)
- iso 400 (wyżej bym nie szedł, no może 640)
- preselekcja czasu na 1/80 (niższe czasy z latającymi łapkami to galareta, no może w porywach 1/60))
- lampa wbudowana cały czas włączona ustawiona na TTL. (uratuje ci tyłek)
podarowałbym sobie modelowanie światłem, dobory tła itd. bo.....
... napewno zeżrą cię nerwy, panika itd. jak zaczniesz bawic się bajerami to po tobie.
Nie dojdziesz ładu i składu.
Conajwyżej młodzi będą mieć fotki przeciętne, ale będą je mieć.
Najważniejsze zeby się skupić na fajnych ujęciach a nie na walce ze sprzętem.
Bądź ostrożny. Już ktoś wcześniej napisał, że po lekturze powyższych postów ma sieczkę w głowie.
I to teraz na pokojnie!, a co będzie jak SIĘ ZACZNIE!!! pot, krew i łzy
Na drugim i kolejnym ślubie można będzie zacząć delikatne eksperymenta.
Skontaktuj się z nami