Close

Strona 36 z 193 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1929

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Wiecie dlaczego mnie zainteresowal ten aparat? Bo jest maly, juz to pisalam wyzej, ale miedzy innymi dlatego tez, ze ma zakres ogniskowych 28-100 mm, a jak wiadomo w kompakcie im wiekszy zoom, tym gorsza jakosc zdjecia, prawda?
    Mam standardowy zoom w d90 18-105, jest on idealny spacerowy, a ja bym chciala zminimalizowac gabaryty, wiec sie zastanawiam, czy na dluzszych ogniskowych, uzyskam podobna jakosc obrazka, ktore moge uzyskac z d90. Czyli technicznie bedzie ono zblizone to co daje lustro.. Moze wpadam w "masochizm czy tam onanizm" sprzetowy.. ale szukam idealu tego co teraz mam, tylko ze w malym rozmiarze.
    A nie chce kupowac np. jakiegos drugiego duzego zooma, do bezlusterkowcow, bo o nim tez myslalam pare dni temu, ale jednak stwierdzilam, ze nie ma to sensu (bo znowu bedzie duze) i moze bedzie lepiej jak bede miec taki rx100.

Dodam jeszcze ze nosze tez czasem 70-300 VR i przy nim marzy mi sie cos malego, no ale niestety, az tak dobrze to juz nie ma, no to chociaz zeby to 18-105 zamienic na cos mniejszego.. eh..
    Teoretycznie D90 powinien dać lepszy obrazek a juz na pewno będziesz miała lepszą kontrolę nad GO.

Cytat Zamieszczone przez volumen Zobacz posta
    Sprzedaj wszystko i zacznij od nowa. Piszę to zupełnie poważnie.
    A ja zaczniesz, to stosuj się do sentencji, którą masz w stopce. Zatrzymuj chwile, pokazuj emocje, pobudzaj do myślenia. Wtedy zrozumiesz, że nie jest ważne czym, a ważne: jak.
    Kiedyś, dawno temu, chyba na cyberfoto była dziewczyna, która robiła świetne zdjęcia małpką pt. Canon A60. I zawstydzała niejednego właściciela lustra.
    Możesz mieć plecak sprzętu, a i tak będziesz robiła tylko fotki. Zdjęcia można robić nawet komórką.
    I na naszym forum jest osoba która potrafi niejednego zadziwić kompaktem Samsunga.
    Każdy jest inny - inaczej przyswaja wiedzę i przywiązuje wagę do innych rzeczy. U mnie przełomem w zrozumieniu sprzętu był zakup pierwszej stałki.
    Mekano dąży do sprzętu idealnego i próbuje różnych rozwiazań. Wg mnie powinna sobie odpowiedzieć na pytanie jaką fotografię uprawia, jakich ogniskowych używa i jakie parametry powinien mieć posiadany sprzęt (AF, uszczelnienia, DR dobra obsługa manuali...)

Domyślnie

Chyba, zesmy sie nie zrozumieli, bo moze myslisz, ze szukam "idealu" (?), ze moje aparaty mi nie robia zdjec i chce zmienic na inny? No nie.. i nie potrzebuje zadnych ksiazek tez, by mnie uswiadomic od czego dobre zdjecie zalezy.. i po co ludzie kupuja lustra, po co im tyle szkiel? W koncu kazde szklo, sluzy do czegos innego, a dlaczego nie kupia takiego kompakta rx100?
    Zawiedzie ich jakosc zdjec, bo nie uzyskaja tak dobrej jakosci technicznej jak z lustrzanki czy innego bezlusterkowca?

Zobacz na sasiednie watki co kupic d90, d5100, a moze d7100... etc.. i kazdy szuka tego "najlepszego" i tak juz jest..
    Ja tam kupiłem mały kompakt, z jedną ogniskową i małą matrycką na dodatek - i to jest moj jedyny aparat. Żyję, mam się dobrze, robie zdjęcia. Wczesniej miałem przerózne aparaty od kompakta po LF, mam cała szufladę negatywów łącznie ze slajdami 4x5 czy kolodionami 8x10. A na czym staneło? Na najlepszym aparacie, czyli takim ktory po prostu mam i ktory robi zdjęcia i ktory jest częsciej ze mną niż zaden inny wczesniej bo jest mały. I tu sie przy okazji nie zgodzę ze aparat nie ma znaczenia, bo ma, bo aparat robi zdjecia nie jak jest w domu, tylko jak jest ze mną. Watpię bym wział d90 z 18-105 na 100km przejazdzkę szosówką. A kompakt wezmę - bo wazy mniej niż pół bidonu z wodą
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 11-07-2013 o 00:38
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    To trochę jak z samochodami. Chciałoby się jeździć dużym i bezpiecznym a z drugiej strony fajnie by było jakby się dało łatwo zaparkować w mieście i żeby rodzinę na wakacje pomieścił i z tego względu ludzie kupują ... kompakty Czy taki kompakt wygra jakiś wyścig? Tylko wśród kompaktów. Tak samo jest z aparatami. Takim RX100 da się zrobić dobre fotki z życia codziennego, ale czy będą d..ę urywać? Pewnie nie.

Swoją drogą co do zdjęć rodzinnych to jak oglądam swoje stare z albumu to się okazuje, że te najlepsze to były jakimś nie wiadomo czym zrobione. Technicznie są kiepskie, szumy duże ale mają wartość sentymentalną. Czy gdybym je zrobił lustrzanką z super obiektywem to byłyby lepsze? Może, ale nic by to nie zmieniło w odbiorze zdjęcia.

Pora chyba zacząć robić zdjęcia tym co się ma a nie szukać kolejnego aparatu.
    Pięknie opisane, tak samo jest z filmami z naszych kamer bo dzisiaj jest Full HD i jest ekstra jakośc na TV przy oglądaniu a za kilka lat może będzie 5D czy 24D wtedy nasz "stary" wyrzucimy do śmietnika? Chyba nie.
    NEX- 5R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Pora chyba zacząć robić zdjęcia tym co się ma a nie szukać kolejnego aparatu.
    Lubie miec urozmaicenie wiesz? i jesli moge sobie to polepszyc, to czemu nie?
    Po to wymyslili bezlusterkowce, by wyjsc z nim na spacer i nie dzwigac duzej i ciezkiej lustrzanki, jesli jej sie w danym momencie nie potrzebuje. Na dodatek spisuje sie doskonale, teraz zainteresowal mnie taki kompakt, jeszcze w mniejszym opakowaniu, wiec moze zamiast dzwigac 18-105, z duza lustrzanka, znajde to samo w RX100?
    Cytat Zamieszczone przez volumen Zobacz posta
    Sprzedaj wszystko i zacznij od nowa. Piszę to zupełnie poważnie.
    A ja zaczniesz, to stosuj się do sentencji, którą masz w stopce. Zatrzymuj chwile, pokazuj emocje, pobudzaj do myślenia. Wtedy zrozumiesz, że nie jest ważne czym, a ważne: jak.
    Kiedyś, dawno temu, chyba na cyberfoto była dziewczyna, która robiła świetne zdjęcia małpką pt. Canon A60. I zawstydzała niejednego właściciela lustra.
    Możesz mieć plecak sprzętu, a i tak będziesz robiła tylko fotki. Zdjęcia można robić nawet komórką.
    To w ogole nic nie wnosi do tego o co zapytalam, sa to tylko glupie docinki i problemy w zrozumieniu mojego tekstu. Fantazje proponuje zachowac dla siebie.

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    I na naszym forum jest osoba która potrafi niejednego zadziwić kompaktem Samsunga.
    Każdy jest inny - inaczej przyswaja wiedzę i przywiązuje wagę do innych rzeczy. U mnie przełomem w zrozumieniu sprzętu był zakup pierwszej stałki.
    Mekano dąży do sprzętu idealnego i próbuje różnych rozwiazań. Wg mnie powinna sobie odpowiedzieć na pytanie jaką fotografię uprawia, jakich ogniskowych używa i jakie parametry powinien mieć posiadany sprzęt (AF, uszczelnienia, DR dobra obsługa manuali...)
    Mam sprzet idealny. I nie chodzi mi o aparaty, tylko to co mi brakuje to czasem wiekszych ogniskowych w malym rozmiarze, a nie pokroju 18-105 czy 70-300 vr w obiektywach Nikona i tylko tego. Nie szukam juz idealnego aparatu. Stad pomyslalam o rx100 bo ogniskowa ma do 100mm.
    Od roku fotografuje bezlusterkowcami, sa mega fajne, mam je zawsze przy sobie.
    Otrzymalam namiastke tego co dawala mi lustrzanka, napisalam namiastke no bo wlasnie.. w bezlusterkowcu nie ma czegos takiego jak TELE, nie mam tez odpowiednika 18-105
    I tylko czasem brakuje mi czesc tego co mam w lustrzance, tylko ze w mniejszym opakowaniu.
    I jezeli moge to zredukowac kupujac wlasnie ten rx100 to czemu nie? Zamiast dzwigac 18-105 moze rx 100 takze by sie swietnie nadawal.

I jeszcze raz zaznacze, (jezeli ktos nie zrozumial) nie chodzi tu o zmiane aparatow, a o rozszerzenie zakresu ogniskowych w malutkim rozmiarze i tylko o to mi sie rozchodzi.
    Bo sa sytuacje, ze czasem podstawowe obiektywy w bezlusterkowcu ograniczaja ze wzgledu na zoom, gdy np. nie wezme ze soba lustrzanki.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

[QUOTE=Mekano;3171932
    Bo sa sytuacje, ze czasem podstawowe obiektywy w bezlusterkowcu ograniczaja ze wzgledu na zoom, gdy np. nie wezme ze soba lustrzanki.[/QUOTE]

Coś mi tu nie pasuje, powinno się układac w sensowną calosc, a sie nie układa...

Moim zdaniem idea malych aparatów dobrej jakosci nie współgra, choć oczywiście nie wyklucza takiej współpracy, z teleobiektywami. Tam, gdzie naprawdę potrzeba tele, to i nie problem lustro zabrać. Ale w sytuacjach, gdzie rozmiar aparatu i mobilność grają rolę, potrzeba tele maleje. Dla mnie znika zupełnie. Jesli biorę aparat do kieszeni, bo przystaje to do okoliczności, to najlepsze zdjecia zrobię z bliska, z bardzo bliska.

Tak czy owak, wczoraj odebrałem mojego RX100 i bedę go głównie uzywał jako stałkę 28mm. Pare lat bez zumowania robi swoje.

...tak wymyślam zaqstosowanie tele w malutkim aparacie, może górskie wyprawy,
    z pewnością podacie zaraz wiele przykładów...
    Ostatnio edytowane przez Jai pur ; 11-07-2013 o 07:00

Domyślnie

L
    To w ogole nic nie wnosi do tego o co zapytalam, sa to tylko glupie docinki i problemy w zrozumieniu mojego tekstu. Fantazje proponuje zachowac dla siebie.
    Twoja odpowiedź jedynie potwierdza diagnozę. Tygodniami i miesiącami analizujesz pixele, parametry, ogniskowe, wagę sprzętu i takie tam różne. Wyciągasz przy tym jakieś "odkrywcze" wnioski i dzielisz się nimi na forum. A gdy ktoś ich nie podziela, to po prostu go obrażasz. Bo nie szukasz porady, a przytakiwania dla Twoich odkryć i przemyśleń. Zaczynam podejrzewać, że aparaty, które kupujesz, leżą na półce nierozpakowane, bo dla Ciebie ważniejsze od robienia zdjęć jest analizowanie technicznej doskonałości sprzętu do ich robienia.
    Onanizuj się dalej.

Domyślnie

trzeba rozluźnić atmosferę - kilka pstryków w ramach radochy z nowego nabytku, można gnioty wklejać, czy tylko gadamy?

1.

2.

3.

datę chyba zostawię, ma swój urok

Domyślnie

No i widzisz, jak byś miał tele to byś wiedział jaka to ulica, a tak to tylko numer 11 widać :P

ps. wklej czasem coś tutaj z niego - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=228714
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    No i widzisz, jak byś miał tele to byś wiedział jaka to ulica, a tak to tylko numer 11 widać :P

ps. wklej czasem coś tutaj z niego - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=228714
    Bo to zdjęcie z tajemnicą, którą można dojrzeć po naciśnięciu 1:1 w lightroomie, prawie jak u Antonioniego

Postaram się coś wkleić...

Domyślnie

Materiał z rx100 pozwala na uzyskanie wydruku 60x40cm przy 220dpi bez dodatkowej interpolacji. Na iso80 ma DR wyższy niż większość DSLRów canon, a szumi na poziomie porównywalnym z iso200 obecnie sprzedawanych lustrzanek DXowych. Do tego ma bardzo ostry obiektyw. Jeśli dla kogoś to za mało, to z chęcią zobaczę jego pracę - najlepiej w takim własnie formacie (może wreszcie coś zobaczę coś co urywa dupę ?)
    Najwyraźniej obecnie każdy musi mieć jakość obrazka na poziomie cyfrowego MF żeby robić zdjęcia 10x15cm do albumu rodzinnego, albo do oglądania na beznadziejnym, 15" ekranie notka.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 36 z 193 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni