tak - to ta ... chodzi mi by zauwazyć ze zawsze robimy zdjęcia jakie MY umiemy - aparat to drugorzędna sprawa
Szukaj
tak - to ta ... chodzi mi by zauwazyć ze zawsze robimy zdjęcia jakie MY umiemy - aparat to drugorzędna sprawa
jeszcze bardziej to potwierdza moje słowa ...
Na wystawie prac dotyczących ostatniego Dakaru było też zdjęcie wykonane RX100! Na duzym wydruku fotka nie ustępowała innym.
Ostatnio edytowane przez uel ; 10-07-2013 o 09:09
Chyba, zesmy sie nie zrozumieli, bo moze myslisz, ze szukam "idealu" (?), ze moje aparaty mi nie robia zdjec i chce zmienic na inny? No nie.. i nie potrzebuje zadnych ksiazek tez, by mnie uswiadomic od czego dobre zdjecie zalezy.. i po co ludzie kupuja lustra, po co im tyle szkiel? W koncu kazde szklo, sluzy do czegos innego, a dlaczego nie kupia takiego kompakta rx100?
Zawiedzie ich jakosc zdjec, bo nie uzyskaja tak dobrej jakosci technicznej jak z lustrzanki czy innego bezlusterkowca?
Zobacz na sasiednie watki co kupic d90, d5100, a moze d7100... etc.. i kazdy szuka tego "najlepszego" i tak juz jest..
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Niestety, taka generalizacja idealnie pasuje tylko do onanistów sprzętowuch którzy nie widzą świata poza cropami ze zdjęć bateryjek, a nie do fotografów.
Ci ostatni najczęście robią zdjęcia tym co mają po ręką, a kiedy mają wybór to sięgają po najlepszy sprzęt do danego zadania a nie ten co ma najlepszy obrazek.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Wiecie dlaczego mnie zainteresowal ten aparat? Bo jest maly, juz to pisalam wyzej, ale miedzy innymi dlatego tez, ze ma zakres ogniskowych 28-100 mm, a jak wiadomo w kompakcie im wiekszy zoom, tym gorsza jakosc zdjecia, prawda?
Mam standardowy zoom w d90 18-105, jest on idealny spacerowy, a ja bym chciala zminimalizowac gabaryty, wiec sie zastanawiam, czy na dluzszych ogniskowych, uzyskam podobna jakosc obrazka, ktore moge uzyskac z d90. Czyli technicznie bedzie ono zblizone to co daje lustro.. Moze wpadam w "masochizm czy tam onanizm" sprzetowy.. ale szukam idealu tego co teraz mam, tylko ze w malym rozmiarze.
A nie chce kupowac np. jakiegos drugiego duzego zooma, do bezlusterkowcow, bo o nim tez myslalam pare dni temu, ale jednak stwierdzilam, ze nie ma to sensu (bo znowu bedzie duze) i moze bedzie lepiej jak bede miec taki rx100.
Dodam jeszcze ze nosze tez czasem 70-300 VR i przy nim marzy mi sie cos malego, no ale niestety, az tak dobrze to juz nie ma, no to chociaz zeby to 18-105 zamienic na cos mniejszego.. eh..
Ostatnio edytowane przez Mekano ; 10-07-2013 o 21:41
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
To trochę jak z samochodami. Chciałoby się jeździć dużym i bezpiecznym a z drugiej strony fajnie by było jakby się dało łatwo zaparkować w mieście i żeby rodzinę na wakacje pomieścił i z tego względu ludzie kupują ... kompaktyCzy taki kompakt wygra jakiś wyścig? Tylko wśród kompaktów. Tak samo jest z aparatami. Takim RX100 da się zrobić dobre fotki z życia codziennego, ale czy będą d..ę urywać? Pewnie nie.
Swoją drogą co do zdjęć rodzinnych to jak oglądam swoje stare z albumu to się okazuje, że te najlepsze to były jakimś nie wiadomo czym zrobione. Technicznie są kiepskie, szumy duże ale mają wartość sentymentalną. Czy gdybym je zrobił lustrzanką z super obiektywem to byłyby lepsze? Może, ale nic by to nie zmieniło w odbiorze zdjęcia.
Pora chyba zacząć robić zdjęcia tym co się ma a nie szukać kolejnego aparatu.
Ostatnio edytowane przez ropusz ; 10-07-2013 o 22:24
Sprzedaj wszystko i zacznij od nowa. Piszę to zupełnie poważnie.
A ja zaczniesz, to stosuj się do sentencji, którą masz w stopce. Zatrzymuj chwile, pokazuj emocje, pobudzaj do myślenia. Wtedy zrozumiesz, że nie jest ważne czym, a ważne: jak.
Kiedyś, dawno temu, chyba na cyberfoto była dziewczyna, która robiła świetne zdjęcia małpką pt. Canon A60. I zawstydzała niejednego właściciela lustra.
Możesz mieć plecak sprzętu, a i tak będziesz robiła tylko fotki. Zdjęcia można robić nawet komórką.
Skontaktuj się z nami