Close

Strona 152 z 292 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 511 do 1 520 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Tak mi się przypomniało z dawnych lat .... : do panienek zarówno w plenerze jak i studio najlepszy był zawsze DUŻY aparat .... tzn. im większy tym lepszy idąc tym tropem dzisiaj proponuję D800 tylko mam obawy że kwota troszkę mizerna ..........
    Idąc tym torem to najlepiej D300s z gripem.

Domyślnie

Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc jeśli nie w tym miejscu lub coś nie tak to z góry przepraszam I proszę o wyrozumiałość.

Zamierzam w najbliższych dniach zakupić nowy aparat i prosił bym o poradę. W przeszłości używałem D80, z którego byłem zadowolony i na tamte czasy mi wystarczał. Z racje zainteresowań (alpinistyka, wspinaczka) postanowiłem poszukać czegoś lekkiego i przesiadłem się na Olympusa PL-2 … spadek wagi był wstanie wynagrodzić różne braki, ale jednak brak wizjera doprowadzał mnie do szału … dostępny wizjer elektroniczny to badziew, a optyczny nadawał się tylko do „placka” …więc sprzęt znalazł nowego właściciela, a ja chcę wrócić do lustrzanki…

Głównie fotografuję krajobrazy, architekturę oraz czasem sporty więc na pewno zależało mi na przyzwoitej szybkości … odwiedziłem kilka sklepów, kilkanaście stron internetowych i setki postów szukając między systemami Canon i Nikon… szczerze Canony trochę lepiej leżą mi w ręce i jakoś wykonania bardziej do mnie przemawia, ale jednak cenowo w Nikonach szerszy wybór …no i znam już ten system.

Ostatecznie waham (łem) się między D5200 i D7100 … póki co moja wiedza o fotografii nie jest duża, ale chciałbym się móc rozwijać w tym temacie więc rozważałem zakup czegoś z wyższego segmentu … 7100 jednak już trochę kosztuje, więc chyba na razie lepiej kupić 5200 i przeznaczyć różnice na szkła … a pewnie i tak mi trochę zejdzie zanim będę wykorzystywał w dużym stopniu ten model. (czy dobrze kombinuje?)

Zakładając zatem, że wybór pada na D5200 to mam zamiar zakupić go w zestawie z Nikorem 18-105 VR, który na początek wydaj się być dość dobry jak na kit i w miarę uniwersalny do moich potrzeb … zastanawiam się co do kupić jeszcze …czy warto wydawać kasę na któreś z tych szkieł:

Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO HSM
    Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 DG Macro
    Tamron AF 70-300 mm f/4-5,6 Di LD Macro 1:2

I ostatnie pytanie na temat tego rybiego oka:
    Samyang 8 mm f/3.5 CS II Fish-eye Nikon

Jak efekt da ono z tym body?

Pozdrawiam

Domyślnie

Idealnym wyborem wydaje się D7100 + Sigma 17-50 OS. W przyszłości można pomyślec nad 55-300VR lub tamronem 70-300VC, jakimś UWA.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Body D7100 to jakieś 4100zl + 2700zł za ten obiektyw daje łącznie 6800 (trochę dużo ... chciał bym póki co zmieścić się w 5K, a ewentualnie na poczatku roku zainwestować kolejne pieniążki)... D5200 z kitem 18-105 to około 3200zł więć jeśli by się większy budżet udało uzbierać to czy nie lepiej dokupić jakieś szkło z zakresem do 300?

Domyślnie

Ta dyskusja mi przypomina troszkę dyskusję na temat N28 f/1.8 jak to jest 'warty swojej ceny' bo ma nanopowłoki. Niektórzy chyba nie rozumieją, że wytworzenie tych wszystkich rzeczy, nie mówiąc już o wytworzeniu lepszych, to ułamek ceny jaką płacimy za ich posiadanie. Nikon mógłby zrobić idealny aparat, którego produkcja kosztowałaby grosze, ale jak GonzoG napisał już wcześniej - im się to nie opłaca. Wy macie marzyć o posiadaniu D400, zadowalając się D90 które macie. Jak D400 by się pojawiło to im w zębach przyniesiecie kasę na niego. Śmieszna sprawa jest taka, że oni mogliby go już produkować teraz - ale po co, skoro lepiej wszystkim robić 'smaka'. Dodatkowo, lepiej poczekać aż rynek nasyci się D7100. To jest smutne, ale oni dyktują warunki.

Domyślnie

Pracuje w branży produkcyjnej i doskonale wiem jakie są koszty wytwarzania i jak to się ma do cen produktów na rynku ... ale nie pytałem czy dany sprzęt jest warty swojej ceny tylko dla którego sprzętu relacja jakości do ceny i moich potrzeb będzie rozsądniejszym wyborem ... gdy bym nie miał ograniczonego budżetu nie pytał bym tylko pobawił się każdym sprzętem we wszelkich konfiguracjach i kupił taki który by mnie satysfakcjonował nie zważając na cenę ... zależy mi na opini doświadczonych osób, które mogą się wypowiedzieć w temacie w co jest sen inwestować będąc w zasadzie eksperymentującym użytkownikiem, który uczy się fotografii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lubek_KL Zobacz posta
    Body D7100 to jakieś 4100zl + 2700zł za ten obiektyw daje łącznie 6800 (trochę dużo ... chciał bym póki co zmieścić się w 5K, a ewentualnie na poczatku roku zainwestować kolejne pieniążki)... D5200 z kitem 18-105 to około 3200zł więć jeśli by się większy budżet udało uzbierać to czy nie lepiej dokupić jakieś szkło z zakresem do 300?
    Aktualnie Sigma 17-50 OS kosztuje 1700zł, wszystkie u dystrybutora zostały juz sprzedane, ale idzie następny transport.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc jeśli nie w tym miejscu lub coś nie tak to z góry przepraszam I proszę o wyrozumiałość.

Zamierzam w najbliższych dniach zakupić nowy aparat i prosił bym o poradę. W przeszłości używałem D80, z którego byłem zadowolony i na tamte czasy mi wystarczał. Z racje zainteresowań (alpinistyka, wspinaczka) postanowiłem poszukać czegoś lekkiego i przesiadłem się na Olympusa PL-2 … spadek wagi był wstanie wynagrodzić różne braki, ale jednak brak wizjera doprowadzał mnie do szału … dostępny wizjer elektroniczny to badziew, a optyczny nadawał się tylko do „placka” …więc sprzęt znalazł nowego właściciela, a ja chcę wrócić do lustrzanki…

Głównie fotografuję krajobrazy, architekturę oraz czasem sporty więc na pewno zależało mi na przyzwoitej szybkości … odwiedziłem kilka sklepów, kilkanaście stron internetowych i setki postów szukając między systemami Canon i Nikon… szczerze Canony trochę lepiej leżą mi w ręce i jakoś wykonania bardziej do mnie przemawia, ale jednak cenowo w Nikonach szerszy wybór …no i znam już ten system.

Ostatecznie waham (łem) się między D5200 i D7100 … póki co moja wiedza o fotografii nie jest duża, ale chciałbym się móc rozwijać w tym temacie więc rozważałem zakup czegoś z wyższego segmentu … 7100 jednak już trochę kosztuje, więc chyba na razie lepiej kupić 5200 i przeznaczyć różnice na szkła … a pewnie i tak mi trochę zejdzie zanim będę wykorzystywał w dużym stopniu ten model. (czy dobrze kombinuje?)

Zakładając zatem, że wybór pada na D5200 to mam zamiar zakupić go w zestawie z Nikorem 18-105 VR, który na początek wydaj się być dość dobry jak na kit i w miarę uniwersalny do moich potrzeb … zastanawiam się co do kupić jeszcze …czy warto wydawać kasę na któreś z tych szkieł:

Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO HSM
    Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 DG Macro
    Tamron AF 70-300 mm f/4-5,6 Di LD Macro 1:2

I ostatnie pytanie na temat tego rybiego oka:
    Samyang 8 mm f/3.5 CS II Fish-eye Nikon

Jak efekt da ono z tym body?

Pozdrawiam
    Zapomnij o tych szkłach 70-300, które wymieniłeś, bo są na tyle słabe optycznie, że przy 24 Mpix matrycy będziesz miał jedno wielkie mleko.
    Ze szkieł z tego zakresu tylko
    Nikkor 55-300, Tamron 70-300 VC USD, Nikkor 70-300 VR.

Co do 18-105VR - nie jest złe szkło, ale dość ciemne i ma powolny AF. Zastanów się na Sigmą 17-50/2.8 - jej cena to nie 2700, a 1700zł.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Pracuje w branży produkcyjnej i doskonale wiem jakie są koszty wytwarzania i jak to się ma do cen produktów na rynku ... ale nie pytałem czy dany sprzęt jest warty swojej ceny tylko dla którego sprzętu relacja jakości do ceny i moich potrzeb będzie rozsądniejszym wyborem ... gdy bym nie miał ograniczonego budżetu nie pytał bym tylko pobawił się każdym sprzętem we wszelkich konfiguracjach i kupił taki który by mnie satysfakcjonował nie zważając na cenę ... zależy mi na opini doświadczonych osób, które mogą się wypowiedzieć w temacie w co jest sen inwestować będąc w zasadzie eksperymentującym użytkownikiem, który uczy się fotografii.
    Odnosiłem się do dyskusji Mosada i GonzoG

Domyślnie

Fear, mOSAd-dzieki bardzo za porady-pozdrawiam
    Anna Rygielska, fotograf na portalach-annaksiazki, Flickr-rygielskaa

Strona 152 z 292 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów