Szukaj
Witam,
To mój pierwszy post na forum, więc jeśli nie w tym miejscu lub coś nie tak to z góry przepraszam I proszę o wyrozumiałość.
Zamierzam w najbliższych dniach zakupić nowy aparat i prosił bym o poradę. W przeszłości używałem D80, z którego byłem zadowolony i na tamte czasy mi wystarczał. Z racje zainteresowań (alpinistyka, wspinaczka) postanowiłem poszukać czegoś lekkiego i przesiadłem się na Olympusa PL-2 … spadek wagi był wstanie wynagrodzić różne braki, ale jednak brak wizjera doprowadzał mnie do szału … dostępny wizjer elektroniczny to badziew, a optyczny nadawał się tylko do „placka” …więc sprzęt znalazł nowego właściciela, a ja chcę wrócić do lustrzanki…
Głównie fotografuję krajobrazy, architekturę oraz czasem sporty więc na pewno zależało mi na przyzwoitej szybkości … odwiedziłem kilka sklepów, kilkanaście stron internetowych i setki postów szukając między systemami Canon i Nikon… szczerze Canony trochę lepiej leżą mi w ręce i jakoś wykonania bardziej do mnie przemawia, ale jednak cenowo w Nikonach szerszy wybór …no i znam już ten system.
Ostatecznie waham (łem) się między D5200 i D7100 … póki co moja wiedza o fotografii nie jest duża, ale chciałbym się móc rozwijać w tym temacie więc rozważałem zakup czegoś z wyższego segmentu … 7100 jednak już trochę kosztuje, więc chyba na razie lepiej kupić 5200 i przeznaczyć różnice na szkła … a pewnie i tak mi trochę zejdzie zanim będę wykorzystywał w dużym stopniu ten model. (czy dobrze kombinuje?)
Zakładając zatem, że wybór pada na D5200 to mam zamiar zakupić go w zestawie z Nikorem 18-105 VR, który na początek wydaj się być dość dobry jak na kit i w miarę uniwersalny do moich potrzeb … zastanawiam się co do kupić jeszcze …czy warto wydawać kasę na któreś z tych szkieł:
Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 APO HSM
Sigma AF 70-300 mm f/4,0-5,6 DG Macro
Tamron AF 70-300 mm f/4-5,6 Di LD Macro 1:2
I ostatnie pytanie na temat tego rybiego oka:
Samyang 8 mm f/3.5 CS II Fish-eye Nikon
Jak efekt da ono z tym body?
Pozdrawiam
Idealnym wyborem wydaje się D7100 + Sigma 17-50 OS. W przyszłości można pomyślec nad 55-300VR lub tamronem 70-300VC, jakimś UWA.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Body D7100 to jakieś 4100zl + 2700zł za ten obiektyw daje łącznie 6800 (trochę dużo ... chciał bym póki co zmieścić się w 5K, a ewentualnie na poczatku roku zainwestować kolejne pieniążki)... D5200 z kitem 18-105 to około 3200zł więć jeśli by się większy budżet udało uzbierać to czy nie lepiej dokupić jakieś szkło z zakresem do 300?
Ta dyskusja mi przypomina troszkę dyskusję na temat N28 f/1.8 jak to jest 'warty swojej ceny' bo ma nanopowłoki. Niektórzy chyba nie rozumieją, że wytworzenie tych wszystkich rzeczy, nie mówiąc już o wytworzeniu lepszych, to ułamek ceny jaką płacimy za ich posiadanie. Nikon mógłby zrobić idealny aparat, którego produkcja kosztowałaby grosze, ale jak GonzoG napisał już wcześniej - im się to nie opłaca. Wy macie marzyć o posiadaniu D400, zadowalając się D90 które macie. Jak D400 by się pojawiło to im w zębach przyniesiecie kasę na niego. Śmieszna sprawa jest taka, że oni mogliby go już produkować teraz - ale po co, skoro lepiej wszystkim robić 'smaka'. Dodatkowo, lepiej poczekać aż rynek nasyci się D7100. To jest smutne, ale oni dyktują warunki.
Pracuje w branży produkcyjnej i doskonale wiem jakie są koszty wytwarzania i jak to się ma do cen produktów na rynku ... ale nie pytałem czy dany sprzęt jest warty swojej ceny tylko dla którego sprzętu relacja jakości do ceny i moich potrzeb będzie rozsądniejszym wyborem ... gdy bym nie miał ograniczonego budżetu nie pytał bym tylko pobawił się każdym sprzętem we wszelkich konfiguracjach i kupił taki który by mnie satysfakcjonował nie zważając na cenę ... zależy mi na opini doświadczonych osób, które mogą się wypowiedzieć w temacie w co jest sen inwestować będąc w zasadzie eksperymentującym użytkownikiem, który uczy się fotografii.
Zapomnij o tych szkłach 70-300, które wymieniłeś, bo są na tyle słabe optycznie, że przy 24 Mpix matrycy będziesz miał jedno wielkie mleko.
Ze szkieł z tego zakresu tylko
Nikkor 55-300, Tamron 70-300 VC USD, Nikkor 70-300 VR.
Co do 18-105VR - nie jest złe szkło, ale dość ciemne i ma powolny AF. Zastanów się na Sigmą 17-50/2.8 - jej cena to nie 2700, a 1700zł.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Fear, mOSAd-dzieki bardzo za porady-pozdrawiam![]()
Anna Rygielska, fotograf na portalach-annaksiazki, Flickr-rygielskaa
Skontaktuj się z nami