Szukaj
X100 nie robi budyniu w tle tylko zawsze coś tam widać - dlatego jest to idealna opcja, bo rozmyje niepotrzebnych ludzi którzy zawsze szwędają się w fotogienicznych miejscach a jednocześnie zachowane będzie to co chcemy sfotografować wraz z rodziną. Przynajmniej mnie się takie fotografie lepiej ogląda jak tło jest lekko rozmazane i bardziej mnie się podobają te zdjecia.
Niech będzie że przedstawię to na przykładach (zdjęcia z googla z tej samej wyspy/miejscowości - Fira) - które zdjęcie wam się bardziej podoba zostawiam do waszej oceny - bez rozmytego tła jakie zrobimy RX100
czy z lekko rozmytym tłem jakie zrobimy X100 (oczywiście jak będziemy mieli kaprys zrobić bez rozmytego tła to też zrobimy że będzie wszystko ostre w X100 - a w przypadku RX100 tak to nie działa niestety).
Ostatnio edytowane przez Kinomaniak1 ; 30-06-2013 o 15:35
Hmm.
Obawiam się, że powyższe zdjęcie jest po prostu nietrafione.
Hiperfokalna na 23mm@f2 (nie wiem czy zdjęcie było robione na f2 - wątpię szczerze, ale załóżmy że tak) wynosi niecałe 16m. Na oko wygląda mi to właśnie na odległość ostrzenia. Ostre powinno być elegancko wszystko. I szczerze mówiąc - wtedy to zdjęcie wyglądało by dobrze. Dla mnie jest ono, wybacz, zwyczajne zepsute.
Nie zbudujesz planów ostrością tak blisko hiperfokalnej. Straszne są te prawa fizyki.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Cztery przykłady jak rozmywa tło RX100:
http://wylegala.blogspot.com/2012/06...ywa-rx100.html
Bardzo ladnie rozmywa, lepiej niz kit w lustrzance.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Skontaktuj się z nami