Szukaj
jakos w to nie wierze, a zoom? Przeciez im wiekszy zoom tym wieksza strata na jakosci i dodatkowy szum, no i pewnie tez jest wolniejszy od bezlusterkowcow..
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Wątpię, żeby był wolniejszy od bezlusterkowców. Ma w końcu dużo większą tolerancję jeżeli chodzi o trafianie.
Z kolei nie przeceniałbym odwiecznego prawa naszych dziadków, że im większa krotność zooma tym gorszy on optycznie - jest to prawda, ale tylko z punktu widzenia tego portalu od skrzynek na listy. Z użytecznością produktu końcowego nie ma to wiele wspólnego.
RX100 to świetny aparat na wycieczki, bez problemu mieści się w kieszeni spodni, zawsze można go mieć przy sobie. Laik będzie miał problem z odróżnieniem obrazka z Nexa i z RX100. Ten obiektyw Zeissa potrafi odwdzięczyć się ładną kolorystyką, wbrew pozorom to bardzo przyzwoite szkiełko. Czasami obrazek potrafi być bardziej przyjemniejszy od tego z nexowego 16-50/18-55. Wielu zarzuca temu RX'owi słabe światło na wąskim końcu, jednak większość i tak korzysta z szerokiego końca gdzie jest światło 1.8. Oczywiście nie jest to aparat do wszystkiego i trzeba być tego świadomym, za to można go zabrać wszędzie, nie wzbudzając żadnych podejrzeń. W większości sytuacjach aspekt szumu i prędkości AF nie będzie miał znaczenia, no chyba, że chcemy żużel po zmroku fotografować![]()
Wszystko cacy...
Tylko czemu tak mało tu obrazków, które tak pięknie urozmaicają wątek...
.
Wszystko cacy tylko że RX100 nie zrobi zdjęć z małą głębią ostrości...
też niedawno byłem przed dylematem kupna kompaktu (lustrzanki nigdy nie chciałem bo nie chciałem cięzkiego sprzętu który wymaga inwestowania w szkła) i już miałem kupować RX100 ale dowiedziałem się że tym aparatem nie zrobię zdjęć z małą głębią ostrości - w takim razie dla mnie to nie jest żaden substytut kitowej lustrzanki którą zrobi się takie zdjęcia... kupiłem Fuji X100 i jestem zadowolony.
Na moje potrzeby aparat wystarcza nawet z nawiązką. Robię zdjęcia tylko na wakacjach, żeby mieć pamiątkę w dobrej jakości.
Z jednego i drugiego dostaniesz pamiątkę dobrej jakości.
A to jakie możliwości kreacji jeżeli chodzi o głębię ostrości daje określony typ aparat/obiektyw "dowiadujemy się" czytając jego specyfikację techniczną. Jeżeli nam nie odpowiada, nie zawracamy sobie takim produktem głowy.
"Z jednego i drugiego dostaniesz pamiątkę dobrej jakości."
Zgadzam się, ale z RX100 nie miałbym zdjęć z małą głębią ostrości a X100 jestem w stanie zrobić takich zdjęć (oprócz makro) - wiem bo próbowałem i efekt jest dla mnie zadowalający a nawet więcej niż zadowalający, jest to dokładnie to czego szukałem.
Skontaktuj się z nami