Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Domyślnie

pracowałem prawie 10 lat na kamerach SONY i myślałem że nie ma lepszego sprzętu. Potem wszedł HDV i SONY jako pierwszy zastosował niedopracowane cmosy. To był moment kiedy odkryłem produkty Panasonica. Nie mówię że nigdy nie wrócę do Sony ale na razie nie mam najlepszego zdania o tej marce. Lustrzanki (także Nikon) mają to czego brakowało mi od dawna. Plastykę obrazu, wymienne obiektywy, małą wagę. AF też by się przydał ale da się bez niego pracować.

Domyślnie

No ja właśnie na dniach chcę kupić Panasonica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    jakiego?
    prawd. G6

Domyślnie

Jak film to tylko... stałki, stałki i jeszcze kilka stałek Oczywiście im jaśniejsze, tym większe możliwości.
    Ja używam tylko obiektywów stałoogniskowych (od 14 do 500mm) i nie wyobrażam sobie pracy przy filmie z zoomem.

Ostrość oczywiście tylko i wyłącznie manualna. Ludzkość jeszcze nie wynalazła sprawnie działającego AF-a w VDSLR. To, co jest to tylko namiastka autofokusa. Jeżeli ktoś posiada follow focus to nie jest wcale takie trudne. Można też ostrzyć bezpośrednio na obiektywie, ale to jest już nieco trudniejsze (ale nie niemożliwe).
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Jak film to tylko... stałki, stałki i jeszcze kilka stałek Oczywiście im jaśniejsze, tym większe możliwości.
    Ja używam tylko obiektywów stałoogniskowych (od 14 do 500mm) i nie wyobrażam sobie pracy przy filmie z zoomem.
    Pod warunkiem że mamy zdjęcia które możemy zaplanować
    Pod warunkiem że mamy zdjęcia na których można zrobić dubelka
    Pod warunkiem że mamy aktorów którzy potrafią zafiksować poszczególne pozycje.

Praktycznie we wszystkich innych przypadkach godzisz się na kolejne kompromisy i techniczne błędy.

Domyślnie

Pod warunkiem że mamy zdjęcia które możemy zaplanować
    Pod warunkiem że mamy zdjęcia na których można zrobić dubelka
    Pod warunkiem że mamy aktorów którzy potrafią zafiksować poszczególne pozycje.

Praktycznie we wszystkich innych przypadkach godzisz się na kolejne kompromisy i techniczne błędy.
    Dlaczego?
    Dlaczego?
    Dlaczego?

To kwestia doświadczenia i wprawy. Jak chcę zrobić bliski plan, to zakładam 135mm, jak chcę średnio szeroko to np. 35mm, a jak hiperszeroko to 14mm. Proste. Jeżeli mam cały wachlarz stałek (np. 14, 20, 24, 35, 50, 85, 105, 135, 180) to mogę na ślubie zrobić praktycznie wszystko (nawet makro)

"Błędy techniczne" popełnia się na początku. Potem nabieramy doświadczenia i tych błędów jest bardzo mało (ale się zdażają).

A poza tym, to uważam, że właśnie na stałkach pracuje się łatwiej. Nie korci nas "zabawa zoomem", która w 90% przypadków jest zbędna. Mamy jaśniejsze szkła, które potęgują "film look" i pozwalają na duże możliwości.
    Ostatnio edytowane przez Skibek ; 28-06-2013 o 09:30
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Czyli rozumiem że w newralgicznych momentach masz przynajmniej 2 operatorów robiących bliższy i szerszy plan albo przynajmniej 2 aparaty filmujce i używasz ich zamiennie ?

Domyślnie

Czyli rozumiem że w newralgicznych momentach masz przynajmniej 2 operatorów robiących bliższy i szerszy plan albo przynajmniej 2 aparaty filmujce i używasz ich zamiennie ?
    Wszystko zależy od budżetu Pary Młodej Jeżeli chcą mieć dobry film, to płacą za dodatkowego operatora. Jeżeli chca mieć "po taniości", to mają jednoujęciowy plan.
    Znam firmę, gdzie pracuje trzech operatorów (z czego jeden filmuje na kranie).

Zawsze można Parze Młodej na głowy GoPro przypiąć

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów