NA to można zrobić co najwyżej eksport a nie import...
Szukaj
NA to można zrobić co najwyżej eksport a nie import...
Uczę się... Dobry sprzęt, kijowe umiejętności
No to skurczybyka "zwiesiłem". Ale z mojej winy. Moja porada. Nie zmieniać profilu tabletu Wacom podczas obróbki.
Jak na razie wszystko OK. Mam na myśli panel Develop. Innych na razie nie testowałem. Ale ten jest najważniejszy...chyba![]()
Nie mogę znaleźć wątku o Smart Previev.
Generalnie główny katalog mam na innej partycji niż systemowa (osobny dysk zewnętrzny). Czy będę mógł tę opcję wykorzystać (np. gdy odłączę dysk włącznie z głównym katalogiem?) Lightroom jest domyślnie zainstalowany na dysku C.
A jak ustawiacie w sekcji Adjustment Brush (na dolnym panelu) suwak Density. Czy też na 100%
Aha! Podobno da się zmienić kolor maski podczas malowania. Tylko nie wiem jak. Daje to niezłe efekty podczas malowania na różnych podłożach (kolorach). Z tego co pamiętam do wybory było 5 kolorków. Może ktoś coś wie?
Density służy do ustawienia granicznej twardości pędzla na danym obszarze. Co ciekawe można go używać jako gumki przy wartości 0, lub "prawie gumki" przy ciut wyższych.
Kolorki oczywiście można dodać do maski klikając prostokąt obok słowa "Color", a tuż nad "Brush A, B, Erase". Kolor usuwa się poprzez zjechanie z suwakiem saturacji koloru maski ("S" w okienku, które się pojawi) do zera. Wówczas ten prostokąt jest przekreślony.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 26-06-2013 o 19:44
Wiem, wiem. Tylko mi idzie o kolor maski, który domyślnie jest ustawiony na "nito różowy" "nito-czerwony" włączany skrótem ctrl "O". Może znajdę w necie jak to się przełącza. Widziałem ten efekt i zauważyłem, że jest czasami niezłą opcją podczas malowania np. na powiedzmy różowym tle. I co wtedy? Różowa maska zleje się z różowym tłem
Może coś znajdę.
Dla zainteresowanych znalazłem ciekawą stronkę dot. Lightroom. Co prawda dużo o wersji 2, ale myślę, że prawie wszystkie tutki można przełozyć również na 5-tkę.
link: http://www.image-space.com/index.html
Skontaktuj się z nami