Close

Strona 515 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1541546550551351451551651752556561510151515 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 141 do 5 150 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

słuchajcie, bo nie mogę się połapać... czy ktoś tutaj ma 35'kę 1.8 od Sonego? W necie widzę wiele skrajnych opinii. Czy ktoś to u nas testował?
    szukam na wakacje jakiejś alternatywy dla sigmy 35, a Soniacz kusi światłem.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

d5000,
    Bardzo serdecznie dziękuję! Właśnie o te wymiary mi chodziło!
    Niestety, widzę już, że to się raczej nie uda. Wewnętrzna średnica bagnetu NX to ok. 42-43 mm, i jeszcze parę milimetrów mniej po odjęciu "skrzydełek" bagnetu. Przypuszczam, że ta "srebrna" część Fujiana weszłaby do wewnątrz bagnetu dokładnie na styk - ale, niestety, niezbyt głęboko. Na pewno nie udałoby się wsunąć obiektywu do komory aparatu na aż 8 milimetrów! Być może udałoby się coś zrobić po zdjęciu całej tej srebrnej części mocowania i dorobieniu innej, ale tez wątpię, czy dałoby się obiektyw dosunąć do płaszczyzny matrycy na tyle, by dawał ostry obraz w nieskończoności.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Znalazłem taką tabelkę parametrów mocowań bezlusterkowców:

Producent/mocowanie - odległość mocowania - średnica bagnetu
    Sony E-mount - 18 - 46.1
    Canon EF-M-mount - 18 - 54?
    Fujifilm X-mount - 17.7 - 44
    Pana/Olympus μ4/3 - 20 - 44
    Samsung NX-mount - 25.5 - 42

Widać wyraźnie zalety NEXa - bardzo krótka odległość od płaszczyzny obrazowej i duża średnica mocowania, co pozwala "wcisnąć" praktycznie dowolny obiektyw. Z NX jest akurat odwrotnie - największa odległość, najmniejsza średnica. To niby tylko drobne milimetry, ale ma duże znaczenie.

Na liście możliwych mocowań jest 28 pozycji: https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_E-mount
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 22-06-2013 o 09:52
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    słuchajcie, bo nie mogę się połapać... czy ktoś tutaj ma 35'kę 1.8 od Sonego? W necie widzę wiele skrajnych opinii. Czy ktoś to u nas testował?
    szukam na wakacje jakiejś alternatywy dla sigmy 35, a Soniacz kusi światłem.
    Tu masz bardzo fajną recenzję użytkownika

http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=47265

Domyślnie

NEX C3, Fujian, JPG, zero obróbki
    HEY na koncercie plenerowym

to be a rock and not to roll

Domyślnie

Ostatnio był kos z robalami, to teraz kolejny popularny ptak z robalami Znowu ustrzelony przypadkiem (e55-210).

Domyślnie

Super ptaszor
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Jak patrzę na Wasze zdjęcia to mam ochotę sprzedać swój aparat i zająć się kurpiowskimi wycinankami .... ŚWIETNY PTASZOR
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

HEY, to ja też dam coś z branży:

5R, Fujian

Domyślnie

Fajnie wypatrzone;] Potwierdza tak jak z moim wróblem że najlepszy aparat to ten przy sobie...

A zmieniając temat to dostałem książkę Boneckiego 'Fotograf w podróży'. Dla mniej wtajemniczonych to ambasador sonego więc zachwalanie tego sprzętu w książce występuje i może drażnić (chociaż jak czytam czasem własne posty to też brzmią jak reklamy sprzętu:P) ale jednocześnie daje przekrój przez sprzęt od nexów przez półprzepuszczalne lustra do lustrzanek oraz trochę obiektywów, ich wady, zalety, sposoby wykorzystania (np. lustrzanego 500/8 ). Za to wszystko blednie przy zdjęciach które do mnie w dużej mierze trafiają, z dopowiedzianą historią każdego z nich dają obraz tego jak świetne zdjęcia powstają, jak gość myśli, ile trzeba włożyć w fotografowanie wysiłku... Z mojej strony pozycja warta polecenia
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 23-06-2013 o 17:09

Strona 515 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1541546550551351451551651752556561510151515 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów