Close

Strona 100 z 103 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 991 do 1 000 z 1027

Domyślnie

A jak z celnością na 1.4 z odległości większej niż metr?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Kwestia powłok. Porównywałem sobie ostatnio 28/1.8 i 35/2, różnica była widoczna gołym okiem, jednak - moim zdaniem - tragedii przy 35/2 nie ma
    Tragedii może i nie, ale natrętne swędzenie owszem

Cytat Zamieszczone przez MaciekW Zobacz posta
    A jak z celnością na 1.4 z odległości większej niż metr?
    Tam chyba jest jedno zdjęcie z okolicy metra lub więcej (jak Ewcia targa parasolkę po ziemi). Ale sprawdzę dogłębniej i dam znać.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Tragedii może i nie, ale natrętne swędzenie owszem

Tam chyba jest jedno zdjęcie z okolicy metra lub więcej (jak Ewcia targa parasolkę po ziemi). Ale sprawdzę dogłębniej i dam znać.
    Koledze zapewne chodziło o odległości rzędu 8-10 metrów Sam jestem ciekaw, jak wówczas wygląda sprawa celności. Dlatego też posłałem wcześniej PM'kę

Domyślnie

Na razie może komuś się przyda test porównawczy 35/1.4G vs. 35/1.8G:
    http://www.sendspace.com/file/2cozfu (30 dni ważności, 57 MB)
    Eksport z LR4 z domyślnymi ustawieniami, profil Adobe Standard. Kompresja 100%, bez wyostrzania przy eksporcie.

Ważna rzecz: 35/1.8G wypadł jak wypadł, ale _ponad połowa_ zdjęć była nie trafiona(!) (na każdej przysłonie każde szkło strzeliło kilkanaście razy, z przeostrzeniem od mojej dłoni tuż przed szkłem do kwiatka, zarówno w trybie AF-C jak i AF-S - w komputerze na podglądzie 100% wybrałem te, gdzie szkło trafiło idealnie).
    Celność 35/1.4G zdecydowanie ponad 90%.
    Taka subtelna różnica...
    Ostatnio edytowane przez karolt ; 24-05-2013 o 13:06
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Domyślnie

bokeeeeeh , tak czy siak u mnie oba zostają

Domyślnie

Takie tam f/1.4, nie wyostrzane (w zasadzie nigdy nie wyostrzam zdjęć) ze ślubu M&W, pierwsze słońce po deszczu

Domyślnie

serio bez wyostrzania? cięzko mi uwierzyć, że przy przechodzeniu z 12 mln pixeli na 900x600 zdjęcie będzie wyglądać tak jak wygląda.
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel_9 Zobacz posta
    serio bez wyostrzania? cięzko mi uwierzyć, że przy przechodzeniu z 12 mln pixeli na 900x600 zdjęcie będzie wyglądać tak jak wygląda.
    ja ostatnio zauważyłem że CS6 jakoś z automatu trochę wyostrza te foty przy wywoływaniu z ACR, przynajmniej w porównaniu do CS5. Tak jak kiedyś trzeba było osobno ostrzyć tak teraz procesor obrazów wydaje się robić to sam. Ustawienia w ACR niby te same.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel_9 Zobacz posta
    cięzko mi uwierzyć
    Też jestem w szoku
    A tak serio - naprawdę uważasz, że to zdjęcie jest ostre? Wg mnie ono ma nieco takiej miękkości wynikającej z użycia 1.4. Nawet się obawiam głosów przeciwnych, że właśnie jest miękkie. Oczywiście, pewnie można podostrzyć delikatnie itd., ale ja jestem leniwy.

Domyślnie

uważam, że jak na przejście z 12mln pxl na 900x600 to jest ostre. gdybyś napisał, że jest to po wyostrzeniu, to uznałbym, że faktycznie może i jest delikatnie miękko, ale ciężko oceniać przez pryzmat zdjęcia, które ma 0,5 mln pxl . Gdybym widział to w pełnym rozmiarze, to wowczas mogłbym sie wypowiedzieć czy jest wystarczająco ostre jak na "moje"standardy, choć jeśli chodzi o mnie, to przyznam że wyleczyłem się z przesadnej manii ostrości...powinno być ostro, ale jak jest delikatnie miękko, też jest spoko
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Strona 100 z 103 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów