Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Trudne dylematy

Domyślnie Trudne dylematy

Witam i pozdrawiam.
    Przepraszam że od razu z tak zwanej "grubej rury" i że powielam post z podgrupy ale zależy mi na jak największej ilości opinii.

Kilka słów o mnie. Zajmuję się fotografią od kilkunastu lat choć nadal pewnie jestem amatorem. Głównie jest to fotografia „rodzinna” plus trochę krajobrazów. Zawsze marzyłem o posiadaniu lustrzanki cyfrowej, ale albo nie było na to środków pieniężnych albo jak teraz bym nawet mógł coś kupić to sam nie wiem co wybrać, ale o tym nie o później.
    Wychowałem się na fotografii czarno białej i aparacie Practica Nova B (klasyka). Przez ostatnie 10 lat posługiwałem się aparatem Minolta Dimage Z10 i byłem z tego aparatu bardzo zadowolony. Ponad rok temu kupiłem Fuji HS20exr – miał rewelacyjne recenzje i podobno parametry ale jakoś mnie nie zachwycił niestety. Nie wiem czy ja do końca nie potrafię wykorzystać wszystkie możliwości tego aparatu czy po prostu moje subiektywne odczucie, że w tych samych warunkach oświetleniowych stara 10-cio letnia Minolta potrafi robić lepsze zdjęcia niż ten napakowany technologią Fuji.
    I tu dochodzimy ponownie do tematu zakupu lustrzanki cyfrowej. No i tu dopiero zaczynają się dylematy. Przede wszystkim co wybrać Canon czy Nikon – Każdy broni swojego a opinii w Internecie jest więcej niż użytkowników w myśl stwierdzenia gdzie Polaków dwóch tam trzy opinie. Jedni twierdzą że Canon ma cieplejsze barwy inny że to bzdura i nie ma jak Nikon. Osobiście jakoś moja sympatia skłania się do Nikona dlatego też pozwoliłem sobie zawraca wam głowę na tym forum.
    Przyznaję bez bicia, że jestem laikiem w dziedzinie lustrzanek cyfrowych i nawet najbardziej rozbudowany opis na stronach internetowych niewiele mi pomaga, gdyż czytam to jak podręcznik czarnej magii dla zaawansowanych. A jeszcze dodatkowy zamęt wprowadzają na przykład takie oferty jak tu:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...55-250-is.html
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...18-135-is.html
    Tu na przykładzie Canona ale z Nikonem tez można podobne znaleźć. Ten sam aparat tylko że cena z jednym obiektywem i cena z dwoma obiektywami praktycznie taka sama. Toż człowiek może zgłupieć.
    Chciałbym kupić lustrzankę cyfrową tylko nie wiem co wybrać żeby kupić dobry aparat w dobrej cenie i żebym potrafił się tym posługiwać. Wyboru w Nikonie jest. Zakup starego dobrego D90 już mi wyperswadowano, ale wybór modeli Nikona jest wielki. Polecano mi Nikona D7000 ale gdy poczytałem trochę na waszym forum trochę zwątpiłem w tą propozycję. Nie miałem nigdy możliwości pracy z lustrzanką cyfrową i nie mam znajomych którzy mieli by taki aparat żebym mógł gdzieś spróbować takim aparatem zrobić kilka zdjęć żeby zobaczyć jak to działa. Porównuję parametry na różnych stronach ale nadal nie rozumiem czym się różni Nikon d3100 od d3200, a czym d5100 od d5200 i czym to się różni od d7000 czy d7100. Poza tym dochodzą jeszcze dylematy z obiektywami i że najlepiej było by kupić do takiego aparatu dokupić chociażby taki obiektyw:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamron...vc--nikon.html
    ale na początek zarówno ze względów finansowych jak i słabych jeszcze umiejętności posługiwania się tym sprzętem wolałbym zacząć od jakiegoś obiektywu kitowego. Tylko tu też pytanie co wybrać czy przykładowo 18-50 czy 18-105.
    Przepraszam że tak się rozpisałem ale szukam już pomocy od jakiegoś czasu na różnych forach fotograficznych i nadal niewiele mi się w głowie rozjaśniło. Dlatego też gdy dowiedziałem się że w rodzinnym mieście Poznaniu działa grupa użytkowników Nikona postanowiłem jeszcze raz zwrócić się z prośbą o wyjaśnienie mi kilku spraw i może ewentualnie udzielnie pomocy w znalezieniu sensownego rozwiązania.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Domyślnie

D3200 od D3100 i tak dalej różnią się tym, że ten drugi (wyższa liczba) jest nową wersją tego poprzedniego. Zasadniczo dylemat jest prosty - masz mało pieniędzy to kupujesz używany D3100, masz więcej - kupujesz nowy D3200. Aparaty D3x00 i D5x00 mają ten problem, że nie mają silnika do autofocusa, w związku z czym będziesz ograniczony w wyborze obiektywów. Nie mają również przycisku podglądu głębi ostrości i wyświetlacza u góry korpusu, ale za to mają ruchomy tylny ekran...
    Co do obiektywu to nigdy nie miałem go, ale teraz widzę, że by mi się przydał 18-105, ten kitowy jest jak sama nazwa mówi do kitu. Kilka innych ciekawych i nie za drogich obiektywów, które dobrze się spisują to 35/1.8, 55-200 VR, 50/1.8, Tamron 17-50/2.8.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Kup uzywana d90... Po roku będziesz wiedział czego Ci brakuje i sprzedasz z małą strata i kupisz już w pełni świadomie

Domyślnie

W dobrej cenie trafisz Nikona D300. Niczego więcej nie potrzebujesz na początek.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Draugdin Zobacz posta
    Zakup starego dobrego D90 już mi wyperswadowano
    A to niby dlaczego? Ten kto to zrobił nie ma bladego pojęcia co czyni...

Domyślnie

Kolego Draugdin, w tych Twoich dylematach brakuje mi podstawowej sprawy - jaką kwotę chcesz przeznaczyć na sprzęt? Chcesz coś kupić w dobrej cenie - ale jaki to ma być przedział? Od tego trzeba zacząć, a potem można rozważać: np. D7000 czy D7100.
    Bo Twoje ewentualne propozycje, to dość spory rozrzut cenowy. To tak jakby się zastanawiać: czy lepszy będzie VW Golf czy Opel Astra, a może Audi A4 lub VW Passat?
    D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów

Domyślnie

D7000 raczej nie polecam sam go mam i same kłopoty jak na razie jeżeli masz gotówki na tyle proponuję D7100
    NIkon D7100 +AF-S 50 mm f/1,4G +18-105 mm f/3,5-5,6G ED-IF AF-S VR DX/T70-300mm F 4-5.6 VC USD/Sigmy 17-50mm f/2.8/N35mm f/1,8/Nissin Di866II

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    A to niby dlaczego? Ten kto to zrobił nie ma bladego pojęcia co czyni...
    Bo D90 po premierze D7100 przestał robić zdjęcia.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pcdream Zobacz posta
    D7000 raczej nie polecam sam go mam i same kłopoty jak na razie jeżeli masz gotówki na tyle proponuję D7100
    a ja mam D7000 i jestem bardzo zadowolony, co więcej mimo, że zaczynałem czysto hobbystycznie już zacząłem nim zarabiać i klienci są zadowoleni
    Jednakowoż gdybym miał teraz kupić aparat kupiłbym używane d300 (do 2500) i do tego z dwie używane stałki (szeroko+portret). Podstawowa zaleta jest taka, że nie straci się dużo z wartości jeśli po jakimś czasie będziesz chaiał coś nowszego, lepszego np. FX, a po drugie w czasie nauki mniej szkoda używanego sprzętu i człowiek mniej się obawia o sprzęt a więcej fotografuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Bo D90 po premierze D7100 przestał robić zdjęcia.
    Hehe.. no tak teraz nie ma prawa robić, za mała matryca!))

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów