Witam,
W ostatnim czasie chodził mi po głowie pomysł wymiany statywu i chyba do niego dojrzałem. Obecny statyw jest bardzo chybotliwy, a praca głowicy wyjątkowo nieprecyzyjna. Myślałem, że pójdę do sklepu i powiem "tego proszę", ale okazało się że rynek statywów jest bardzo bogaty, a im większy wybór tym ciężej coś wybraćDo rzeczy jednak. Poszukuję statywu:
1) wysokość 155-170cm
2) nie za ciężki i nie za lekki (myślę, że powinienem się poruszać w granicach ok. 2-2,5kg)
3) fajnie jakby była osobna wajcha od poziomu i osobna od pionu
4) zastosowanie: architektura (głównie w nocy, ze względu na czasy) oraz makrofotografia (chciałbym żeby statyw można było mocno obniżyć rozkładając jego nogi)
5) udźwig: bardzo mało miarodajny parametr w specyfikacjach statywów. Chciałbym aby był w stanie udźwignąć niewielką lustrzankę pełną klatkę (np. d600) i np. obiektyw o wadze do 1kg.
6) Cena: okolice 300PLN (+-50PLN jestem w stanie przełknąć)
Zastanawiałem się nad Slikiem 300(ten mi się spodobał najbardziej. Ma dobre opinie, ale nie wiem czy można w nim rozłożyć nogi do zdjęć robali pasących się na trawie), Slik 500 i różnymi Velbonami (450R, 600R, 800R). Manfrotto pomimo super opinii są niestety dla mnie za drogie.
Będę wdzięczny za sugestie oraz propozycje uwzględniające wymienione 6 warunków. Pozdrawiam.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami