Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Uniwersalny statyw.

Witam,

W ostatnim czasie chodził mi po głowie pomysł wymiany statywu i chyba do niego dojrzałem. Obecny statyw jest bardzo chybotliwy, a praca głowicy wyjątkowo nieprecyzyjna. Myślałem, że pójdę do sklepu i powiem "tego proszę", ale okazało się że rynek statywów jest bardzo bogaty, a im większy wybór tym ciężej coś wybrać Do rzeczy jednak. Poszukuję statywu:
    1) wysokość 155-170cm
    2) nie za ciężki i nie za lekki (myślę, że powinienem się poruszać w granicach ok. 2-2,5kg)
    3) fajnie jakby była osobna wajcha od poziomu i osobna od pionu
    4) zastosowanie: architektura (głównie w nocy, ze względu na czasy) oraz makrofotografia (chciałbym żeby statyw można było mocno obniżyć rozkładając jego nogi)
    5) udźwig: bardzo mało miarodajny parametr w specyfikacjach statywów. Chciałbym aby był w stanie udźwignąć niewielką lustrzankę pełną klatkę (np. d600) i np. obiektyw o wadze do 1kg.
    6) Cena: okolice 300PLN (+-50PLN jestem w stanie przełknąć)

Zastanawiałem się nad Slikiem 300(ten mi się spodobał najbardziej. Ma dobre opinie, ale nie wiem czy można w nim rozłożyć nogi do zdjęć robali pasących się na trawie), Slik 500 i różnymi Velbonami (450R, 600R, 800R). Manfrotto pomimo super opinii są niestety dla mnie za drogie.

Będę wdzięczny za sugestie oraz propozycje uwzględniające wymienione 6 warunków. Pozdrawiam.
    Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB.

Domyślnie

A może ktoś przynajmniej ma Slik'a 500 i jest mi w stanie powiedzieć czy tam można demontować centralną kolumnę w calu maksymalnego obniżenia statywu ?
    Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB.

Domyślnie

Może moim pytaniem ożywię temat, choć i tak pewnie napiszą, że jesteś za biedny, a zatem ja też
    Z tego co wyczytałem polecają wszystkie Sliki i Velbony, każdy napisze o nich co innego i pozostanie Ci jedynie samemu wybrać najlepszy.

No, ale dość narzekania. Czy taki Slik Pro 340dx, albo Benro A250 z głowią kulową BH-0 utrzyma "w powietrzu" Pentacona TL + Sonnara 180? Mój chiński wynalazek za 100 zł wygina się do tego stopnia, że boje się, że się złamie.

Pozdrawiam!

Domyślnie

No to "ożywiłem" temat

Domyślnie

Ja mam aktualnie Triopo C-258 z głowicą KJ-2. Utrzymuje d700+grip z atomówką od d3 + 70-200/2.8 Jest lekki ale stabilny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    ...z atomówką ...

A masz zezwolenie ?
    D90|D700|35|85|18-105|70-300|SB-700| |EM-5|12-50|45| |Manfrotto|MBPr 13"|

Domyślnie

Nie potrzebuję jakiś fajerwerków, ale czy ten statyw bez problemu udźwignie Sonnara 180, z Pentaconem Sixem i pryzmatem TTL, żebym nie musiał go asekurować i martwić się, że zaraz spadnie mi na glebe?

Domyślnie

nie wiem czy Psix jest cięższy od mojego zestawy ale jeśli tak to kup coś innego. Jeśli nie jest cięższy to spokojna rozczochrana

Domyślnie

Waga nie powinna być większa, przecież 70-200 to ciężkie szkło. Mój zestaw to +- 3kg.

Domyślnie

to moim zdaniem nie powinno być problemu. Komfortowo z tym statywem to około 6kg. Głowica wytrzymuje spoooro więcej

Jak ostatnio rozłożyłem nogi statywu do pół szpagatu to zestaw wydawał się bardziej stabilny mimo wszystko, tak jakby ciężar robił sam sobie jako stabilizacja

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów