Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

No to chyba zdecyduję się na taki i nie będę zbytnio szalał. Jak dotąd ciągnąłem na chinolu za 80 zł i nie narzekałem. Zakupiłem Pentacona i plastikowa "głowica" zaczęła się wyginać na boki, a więc stwierdziłem, że nie ma sensu ryzykować.

Na forum powinna być funkcja "piwo", żeby pomocny user miał jakąś satysfakcję z pomocy.

dzięki!

Domyślnie

też miałem ten problem. Miałem velbona jakiegoś taniego ze sklepu dla idiotów i jak przy d70s dawał radę to przy d700 już trzeszczał...
    Głowiczka daje radę, jak zamkniesz to się nie przesuwa dalej. Do pionu masz tylko dwa rowki ale dają radę, zawsze możesz obrócić głowicą

Sam statyw bez głowicy robił jakiś czas temu za statyw oświetleniowy. Mocowanie BK-3 do tego beautydish 50cm z gridem i sb-900 dawał radę

Domyślnie

IMO Velbon Sherpa 600R, niski, lekki, duży udźwig, dobre opinie, dobry statyw, polecam
    D80 + GRIP Meike + Ciamciang 8/3.5 + T12-24/4 + T28-75/2.8 + N70-210/4 + Raynox DCR-250 + YN-560III

Domyślnie

Nie jestem pewien, czy P-six z Sonnarem 180 dobrze będzie się czuł na tym Triopo. W swoim czasie usiłowałem używać tej konfiguracji na Manfrotto 190 (a te stare 190 były solidniejsze niż obecne) i nie zawsze zdjęcia były idealne. Może to kwestia wyważenia, ale takie pojęcie w odniesieniu do P-sixa i Sonnara nie istnieje. Najlepiej ten zestaw czuł się na poczciwym enerdowskim drewnianym klasycznym statywie (do dzisiaj produkowany jest on pod tradycyjną i przedwojenną marką Berlebach). Dopiero przesiadka na Manfrotto 055 gwarantowała nieporuszone zdjęcia, które nadawały się do druku np. plakatu.

Domyślnie

Velbon Sherpa 600R - również polecam bardzo fajny statyw
    NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A

Domyślnie

Tylko, że za cenę tego Berlebacha to ja kupię Gitzo, a na to nie mam siana

Domyślnie

@NiKtos
    Przecież nie sugeruję Ci, żebyś kupił Berlebacha, tylko pisałem o swoich wcześniejszych doświadczeniach z fotograficznymi gadżetami made in GDR. Natomiast sugeruję Ci zakup solidnego (niekoniecznie bardzo drogiego) statywu. Mało to na rynku sprzętu - Benro, Triopo, itp - o różnym stopniu solidności i ciężarze? Nie kupuj tylko tanizny za 150 złotych, bo za te pieniądze nie ma rzeczy porządnych. Pentacon six (a od niemal 40 lat jestem jego miłośnikiem) wymaga solidnej podpórki. Zrobiłem nim (ale kilkoma egzemplarzami) mnóstwo zdjęć, na nim uczyłem się prawdziwej i poważnej fotografii - traktowanej z namysłem (12 klatek) i znam jego dolegliwości, ale doceniam też jego trudne do przecenienia zalety. Każdemu doradzam: poczekaj miesiąc, dwa, dołóż gotówki i kupuj raz, a nie dwa razy, bo na to mogą sobie pozwolić tylko bezmyślni bogacze. Ze swojej strony doradzam zawsze przeróżne konfiguracje Manfrotto. Nie znam lepszego i bogatszego w akcesoria SYSTEMU.
    I przepraszam za nazbyt może kaznodziejski ton...
    P.S. A z tymi cenami Berlebacha to nie przesadzaj (pierwszy lepszy przykład):
    http://www.fotomarket.com.pl/statyw-...#!ig_lightbox2[gal]/0/
    Ostatnio edytowane przez jamnik ; 29-05-2013 o 18:31 Powód: uzupełnienie trsci

Domyślnie

Rozumiem o co chodzi, przerobiłem ten problem w całej rozciągłości. Kupuję gorsze, bo "nie potrzeba", ale poźniej narzekam. Tak i jest z moim chińskim statywem. Myślałem nad tym http://www.pentaconsix.com/ptpd.htm i już prawie udało mi się kupić, ale jakiś niemeic mnie wyprzedził. Z drugiej strony nie mogę pozwolić sobie na duże koszta, bo jeszcze sam na siebie nie zarabiam, a za niedługi okres czasu jadę do Kanady... "niestety" kupiłem 5 rolek Ilford'a i kusi mnie, żeby je wypróbować. I tutaj jest problem tych całych 12 klatek Potrzebny dobry statyw, a ten który teraz posiadam wygina się na wszystkie strony.

No, ale dzięki za podpowiedzi.

Domyślnie

NiKtos, nie gniewaj się, ale te Twoje zmagania z problemem statywu i zainteresowanie się w rezultacie tym żelaznym enerdowskim wynalazkiem z lat 70-tych (mam na myśli podany przez Ciebie link) zalatuje mi trochę hipsterstwem. Po kie licho szukasz skarpetek na dachu, jeśli masz je założone na nogi...? Czyżbyś za wszelką cenę chciał skomplikować sobie życie i całą energię stracić na poszukiwanie dziwacznych statywów, zamiast po prostu robić zdjęcia? Całkiem niedrogie, ale świetnie wykonane są statywy Slik. Ktoś je Tobie polecał, prawda? Zamów sobie w porządnym sklepie internetowym dwa-trzy różne modele, pójdź osobiście odebrać, przedtem wybierając najlepszy dla siebie model, zapłać i do roboty! Ilfordy czekają! W ten przyjazny sposób traktuje klienta np. sklep Cyfrowe.pl. Sam tak dla siebie coś wybierałem i sami zaproponowali mi właśnie zamówienie kilku modeli i spokojne wybranie odpowiedniego produktu. Reszta, bez uszczerbku dla nich, pozostaje w sklepie. Namawiam Cię do takiej własnie drogi. Warto. Naprawdę!

Domyślnie

Statywy giottos są też dobre.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów