Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    A dążę do tego, że sprawa szumów jest wg mnie zbytnio rozdmuchana przez ludzi, którzy za dużo czasu poświęcają na oglądanie cropów.
    Raczej przez tych, ktorzy musza na takich czulosciach fotografowac.

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Tak na marginesie z chęcią zobaczyłbym kilka Twoich oryginałów z hal sportowych, bo patrząc po tych umieszczanych w Internecie, sądzę, że oszumianie w D200-tce jest trochę drastyczne.
    To nie odszumianie w D200, tylko w kompie. Nie fotografuje w JPGach. A z drugiej strony -- za mocno odszumione zdjecia w kosza mam moze w 2, 3 galeriach meczowych. Reszta praktycznie wcale nie odszumiana... I o ile na prevkach jakos to czasami wyglada, o tyle w przypadku powiekszonych -- nie moge na to patrzec.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ciągnąć OT: Z drugiej strony jednak, tak jak sobie myślę, w D80, który ma notabene praktycznie tę samą matrycę, tak źle nie było. I nie myślę tutaj o JPGach, bo wiadomo, że soft inny. Nawet fotki odszumiane na komputerze dawały wg mnie jakoś radę (szczególnie na papierze). Albo tak mało wtedy widziałem

Domyślnie

Stig, pożycz od kogoś d2hs+afs200VR (taka całość kosztuje mniej więcej tyle ile sam mark3) i zobaczysz co to potrafi na sali przy sztucznym świetle. 4mpix to mało do krajobrazów, ale przy dynamicznych zdjęciach sportowych, najczęściej różnica jest niewyczuwalna. Zwłaszcza przy pikselach tak ostrych jak w d2h.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Oczywiście, im więcej światła, tym zawsze lepiej
    Ja chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden drobny szczegół. Z moich doświadczeń wynika, że spore znaczenie ma też kolorystyka zdjęcia - mam fotki z iso 3200 (fuji s5 pro) gdzie przy podobnym czasie naświetlania szumy są bardzo wyraźne (czerwienie i czarny) i takie, gdzie szumów praktycznie nie ma (głównie w przypadku przewagi brązów i zieleni).
    I jeszcze jedno - szumy na monitorze mają się nijak do tego, co później wychodzi na papierze - oczywiście na korzyść papieru, że o druku offsetowym nie wspomnę.

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    I jeszcze jedno - szumy na monitorze mają się nijak do tego, co później wychodzi na papierze - oczywiście na korzyść papieru, że o druku offsetowym nie wspomnę.

Czyli, że co? Papier "odszumia" zdjęcie? (nie dosłownie, oczywiście, taki skrót myślowy :P)
    Przepraszam za OT ;]
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karl Johansson Zobacz posta
    Czyli, że co? Papier "odszumia" zdjęcie? (nie dosłownie, oczywiście, taki skrót myślowy :P)
    Przepraszam za OT ;]
    nie, szumy po prostu giną w niedoskonałościach rastra, w niedoskonałości farb drukarskich itd.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Nie tylko szumy. Drukowanie własnych zdjęć to dobra terapia dla tych, którzy narzekają na nieostrości. Jęczałem czasami na średnią ostrość zestawu d80+18-70. Po wydrukowaniu A4 offsetem wogóle nie było do czego się czepiać.

OT nr 2: tak zupełnie przypadkiem oglądałem ostatnio Newsweek czy inny tygodnik - jakość zdjęć jest w tego typu magazynach niejednokrotnie ... hmmm ... słaba. Nieraz jest tak, że wkleją w tekst np. czyjąć wycropowaną główkę. Ale wycropowana jest czasami strasznie - tak, że jest zupełnie nieostra. A do tego nieraz WB siada. Sic.

Domyślnie

co do tego mojego odniesienia do d70: nie znacie figury retorycznej zwanej hiperbolizacja?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    co do tego mojego odniesienia do d70: nie znacie figury retorycznej zwanej hiperbolizacja?
    ostatnio jakoś nie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karl Johansson Zobacz posta
    Przepraszam za OT ;]
    Papier może nie odszumia, ale kto robi powiększenia rzędu 80x120cm, czy większe?
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów