Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 734

Wątek: Nowy Fuji X-E1

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Trevor Zobacz posta
    ...matówka ma większząąąąą "rozdzielczość"...
    Myślę, że wątpię. Widziałeś, jak wygląda matówka? Jest półprzezroczysta. Sądzisz, że patrząc przez nią uzyskasz obraz o większzzzeeeeej rodzielczości? Po to ma ona duże ziarno, żeby rozpraszać światło i uzyskiwać większą GO, niże jest w rzeczywistości, więc standardowa matówka średnio się nadaje do ręcznego ustawiania ostrości.

w X-E1, no cóż, poza pixele nie wyjedziesz wzrokiem.
    Wzrokiem nie, ale powiększeniem tak.

Swoją drogą to EVF jest duuużo słabszy niż tylny ekran...
    Raczej na odwrót. EVF ma znacznie wyższą rozdzielczość.

ogólnie mam takie wrażenie, że główny problem z tym że pod względem ostrzenia i AF (i nie chodzi mi tu o prędkość, bo tą jestem w stanie zaakceptować) Fuji spierniczyło obsługę i tutaj aparat przeszkadza w pracy - a stylizuje się na narzędzie, które powinno tego nie robić.
    O jakiej obsłudze piszesz?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Myślę, że wątpię. Widziałeś, jak wygląda matówka? Jest półprzezroczysta. Sądzisz, że patrząc przez nią uzyskasz obraz o większzzzeeeeej rodzielczości? Po to ma ona duże ziarno, żeby rozpraszać światło i uzyskiwać większą GO, niże jest w rzeczywistości, więc standardowa matówka średnio się nadaje do ręcznego ustawiania ostrości.
    No sory, ale obraz na matówce na bank ma większą rozdzielczość niż EVF.

Chyba, że porównujesz X-E1 przy powiększeniu.

Raczej na odwrót. EVF ma znacznie wyższą rozdzielczość.
    aż sprawdziłem specyfikację. Fakt, Masz rację co do rozdzielczości, ale jakoś jak w niego patrzę, to on jakiś taki badziewny się wydaje; teraz nie wiem dlaczego
    może to przejścia tonalne są słabe. mam wrażenie, że cienie i światła są przycinane dużo agresywniej.

O jakiej obsłudze piszesz?
    np o tym przestawianiu punktu ostrości (że trzeba wcisnąć af) i przycisku macro na kierunkowym padzie - jak w kompakcie jakimś badziewnym normalnie. To przestawienie punktu AF powinno być bezpośrednio pod kierunkowcem a nie jakieś makro.
    Szlag mnie trafia przez to. Reszta w tym aparacie jest cool.
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

No i kupiłem voigtlandera. Fajny jest, malutki, metalowy, przesłona i ostrość chodzą bajecznie.
    Ten zestaw jest super poręczny, wygląda bosko, a jakość zdjęć z podpiętym voitkiem ma być oszałamiająca.
    Na razie nie mogę tego sprawdzić, czekam na paczki z Chin- czerwony guzior, trzy przejściówki (L, M39.M42) i
    dwie baterie. Mam już pierścienie makro pod fuji (cena10 USD) i trochę się bawiłem przystawiając
    obiektyw do pierścienia założonego na korpus. Imo, ten wizjer to pomyłka, w D50 widzę dokładnie ostrość, a tu nie bardzo. Powiększenie pomaga, ale i tak myślałem, że jest dużo, dużo lepiej. Może jak potrenuję....Teraz szukam fajnej manualnej 50, co po cropie da mi portret, a po założeniu pierścieni pozwoli pobawić się w macro i produkt.
    Najlepiej leica na M39, może ktoś podpowie, co da radę...
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 14-05-2013 o 20:03
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Uprawnienia umieszczania postów