A, to sorry. Oimw D300 w ogóle nie miał poziomicy i jakoś mi to zabrzmiało jakby S też nie miał.
Szukaj
A, to sorry. Oimw D300 w ogóle nie miał poziomicy i jakoś mi to zabrzmiało jakby S też nie miał.
C5050Z i jakieś APS-C...
A pisałem dużymi literami...![]()
mam male pytanko
w jedym z tematow na forum ktos napisal zeby kupic 7100 bo 300s nie ma auto dla amatora i 300s am sie nie ustawi
nie bardzo wiem o ktore tu ustawienia chodzi bo
d300 ma tryb P pozatym ma
WB Auto
ISO Auto
Tryb P gdzie aparat sam ustawi czas i przeslone
jedyne co to przy d300 lampa sama nie wyskakuje jak przy innym aparacie w trybie zielonym
moze mnie ktos naprowadzi moze cos jeszcze musze przy D300 ustawiac
robie zdjecia w trybie A czasem w P tak na szybko ale generalnie w A gdzie tylko sobie dobieram przeslone
mam ustawienia w bankach pod portret ,krajobraz , sport
Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny
Nie wiem, czy w d7100 jest tryb zielony, ale może chodziło tryb scen. Oczywiście w d300s tego nie ma.
jest jest Auto i S Pcene
chyba ze tu chodzi tez o dobor expozycji to fakt przy trybie auto aparat sam dobiera a przy A P trzeba recznie
jeszcze mam jedno pytanie do uzytkownikow czy np w domu przy zarowym i objektywie N18-105
dodajecie moc lampy +1
bo widze ze w porownaniu do d5000 tak musze zrobic zeby bylo zdjecie ok
Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny
Może większość kolegów uzna mnie za pomylonego, ale ja własnie kupiłem sobie D300 żeby nie bawić się w żadne RAWy i całkowicie popieram takie podejście.
D300 posiada dość precyzyjne pomiary + spory zakres parametryzacji = niezły jpg, niekoniecznie super profesjonalny, ale znacznie lepszy niż moi znajomi mają z kompaktów, Canonów, Nikonów używanych w trybach Auto. Tego samego efektu nie mogłem w kazdym razie uzyskac przy pomocy D80.
Teraz przykładowe ustawienia (ja sobie skonfigurowałem kilka ustawień w bankach a,b,c,d):
1. Coś do portretu - profil dxmode2 +1 nasycenie, wyostrzanie 5, WB auto
2. Coś do przyrody, zwierząt, przedmiotów itp - profil vivid, wyostrzanie 5, WB auto + a2, czasem -0,3
3. Krajobraz - profil landscape + 1 nasycenie, wyostrzanie 5, WB auto + a2, czasem -0,3
Z lampą błyskową WB auto
Twoje ustawienie mogą być inne - zalezy co focisz.
Najwazniejsze to:
1. dobre ustawienie WB. W trudnych warunkach robię sobie pomiar WB, poza tym w zalezności od sytuacji i potrzeb koryguję na bieżąco (auto + a2 do a6)
2. umiejętne korzystanie z AF - na nic super szkło jak AF nie trafi tam gdzie chciałeś
Pozdrawiam i życzę dobrych jpgów prosto z D300![]()
D700, moje Koty Norweskie Leśne http://unavoce.pl, mój Kryzys wieku średniego http://kryzys-wieku.blogspot.com
Dokładnie. JPG będzie w D300 taki jaki sobie ustawisz. Może być marny a może być dokładnie taki jaki byś chciał.
Skontaktuj się z nami