Close

Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 360

Domyślnie

tu jest ciekawy filmik z porownaniem. Wiadomo kazde bedzie subiektywne, ale to akurat duzo mowi o odcieniach skory. (i BTW 14bit vs 16bit, wiadomo moze to i pixel peeping ale w odcieniach skory zauwazalna roznica) http://www.youtube.com/watch?v=9UBTE4xpvpk

A co to synchro 1/800 - nie bagatelizowalbym tak. Owszem mozesz zrobic blyskane w pelnym sloncu przy 1/200 ale musisz sporo filtrow wrzucic przed szklo a to niestety pogarsza jakosc zdjecia. Kazdy EV ponad 1/200 to cos dobrego jesli chcemy robic z lampami w sloncu np przy f2.8
    Ostatnio edytowane przez tatlpz ; 29-04-2013 o 09:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tatlpz Zobacz posta
    tu jest ciekawy filmik z porownaniem. Wiadomo kazde bedzie subiektywne, ale to akurat duzo mowi o odcieniach skory. http://www.youtube.com/watch?v=9UBTE4xpvpk
    Różnice tak aptekarskie, że kompletnie do pominięcia (jak ktoś się uprze to w ułamku sekundy poprawi). Niemniej z tym już będzie trudniej:
    http://www.youtube.com/watch?feature...E4xpvpk#t=739s
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Oglądanie jakichkolwiek porównań na YT to nieporozumienie - tam jest taka komprecha, że kompletnie nic się nie da zobaczyć, totalna sieczka...

Domyślnie

tu sie zgodze Porownywanie na podstawie YT nic nie daje, ale juz wysluchanie na YT kogos kto uzywa tego i tego (jak subiektywne by to nie bylo) juz daje jakas podstawe do oceny. Ja mam przyjemnosc pracowac na h4d i bawilem sie N800 i C5dm3. Nie jestem pixel peeperem, nie badam rozpietosci tonalnej, ostrosci na brzegu kadru itd. Choc jestem freakiem odwzorowania kolorow Zreszta nie ma co sie spierac, kazdy aparat ma swoj rynek i zastosowanie. H4d niei wezmiesz na slub, N800 nie zrobisz pleneru z blyskiem na 2,8 bez ND.

Domyślnie

N800 nie zrobisz pleneru z blyskiem na 2,8 bez ND.
    Jest na to rada - Pixel King

Co do opinii użytkowników - ja jestem mocno sceptyczny po tym względem. Sporo osób która robi nawet niezłe zdjęcia, komerche itp to tak zwani "tech-retard". O technice i sprzęcie mają nikłe pojęcie, po prostu kupują (albo wypożyczają) najlepszy aparat jaki się da i na tym pracują. Wiadomo, że nie wszyscy, ale od jakiegoś czasu zacząłem zwracać na to uwagę (może dlatego, że miałem okazje z takimi osobami porozmawiać).
    Ostatnio robiłem studyjną sesję Leafem AFi 7 i rozmawiałem z właścicielem - niestety potwierdził wcześniejsze obserwacje... Kompletny ignorant techniczny, ale twierdził, że ten aparat rozwala wszystko co jest na rynku, żadne argumenty nie trafiały do niego. A sam aparat - bez szału. Nie miałem nigdy do czynienia z najnowszymi cyfrowymi MF, ale te starsze jakoś mnie nie przekonują - tzn może w pewnych aspektach jest lepiej (tak jak wspominasz o kolorze skóry), ale upierdliwość pracy z tym jest potworna (plener :/).

Łukasz, co masz na oku teraz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Nie miałem nigdy do czynienia z najnowszymi cyfrowymi MF, ale te starsze jakoś mnie nie przekonują - tzn może w pewnych aspektach jest lepiej (tak jak wspominasz o kolorze skóry), ale upierdliwość pracy z tym jest potworna (plener :/).
    Co rozumiesz przez upierdliwość pracy?
    Z mojego punktu widzenia, to aparat jak każdy inny, może wolniejszy, może nie ma 50 punktów AF ale upierdliwość?

Domyślnie

upierdliwosc byla np w Mamiya ZD kiedy NIC (N I C) nie bylo widac na wyswietlaczu i musiales miec laptopa. Teraz - focisz jak kazdym innym z punkami AF - H4D rekompensuje True Focusem, ktory w portrecie .... lepiej sie sprawdza niz te wszystkie punkty (moim skromnym), bo nawet majac trylion punktow AF i tak przekadrowujesz na DSLR

Domyślnie

upierdliwosc byla np w Mamiya ZD kiedy NIC (N I C) nie bylo widac na wyswietlaczu i musiales miec laptopa. Teraz - focisz jak kazdym innym z punkami AF - H4D rekompensuje True Focusem, ktory w portrecie .... lepiej sie sprawdza niz te wszystkie punkty (moim skromnym), bo nawet majac trylion punktow AF i tak przekadrowujesz na DSLR
    Właśnie dlatego się dziwię co może być upierdliwego...

Domyślnie

Separacja - zgadzam sie w 100% ale jeszcze dodam technologie Hasselblad Natural Color Solution. Porownajcie kolor skory z 800tki nawet z H4D to zrozumiecie o czym mowie.
    tu jest ciekawy filmik z porownaniem. Wiadomo kazde bedzie subiektywne, ale to akurat duzo mowi o odcieniach skory. (i BTW 14bit vs 16bit, wiadomo moze to i pixel peeping ale w odcieniach skory zauwazalna roznica) http://www.youtube.com/watch?v=9UBTE4xpvpk
    Opis technologii Hasselblad Natural Color Solution jest dość mętny - wygląda na to, że jest to po prostu dopieszczony profil 3DLUT, co z punktu widzenia teorii barwy i fizjologicznych aspektów percepcji ma prawo się podobać, ale niczego nie gwarantuje. Ponieważ tematyka jest mocno abstrakcyjna, zabagniona i mało kto ją ogarnia, producenci wymyślają sobie różne piękne słówka i zagęszczają temat - papier wszystko przyjmie.

Kwestią dyskusyjną jest również, czy Hasek ma naprawdę 16-o bitową kwantyzację, oraz czy ktokolwiek ma prawo zauważyć różnicę między 14 a 16bit w jasnych partiach.

Ale - jako color geek - chętnie bym się ustawił na małą sesję fotografowania kolorowych kwadracików i poanalziował różnice H4D vs D800e

Domyślnie

a tymczasem....

Hasselblad has confirmed that the last 503CW has rolled off the production line, bringing an end to over half a century of cameras of the Hasselblad V system.
    Völkchlor

Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni