Close

Strona 13 z 23 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 225

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    99% fotografów daje klientom TIFy i JPG. Nie spotkałem się z tym aby fotograf dawał tylko RAWy przeciętnemu Kowalskiemu.
    My nie mówimy o dawaniu RAW-ów, ale o robieniu w RAW-ach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sezrG Zobacz posta
    (...) i nie chodzi tu o brak świadomości/wiedzy w momencie robienia zdjęcia, ale raczej o nie stawianie sobie na własne życzenie ograniczeń i barier.
    Podzielam te zdanie

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    99% fotografów daje klientom TIFy i JPG. Nie spotkałem się z tym aby fotograf dawał tylko RAWy przeciętnemu Kowalskiemu.
    ... bo dawniej tez nie dawano kliszy , bo klisza to negatyw a raw "tysz"

Domyślnie

Zgoda, ale wydaje mi się, że problem był inaczej sformułowany....
    Ja się odniosłem do tego co tu napisałeś:

Oczywiście, że JPG jest wygodniejszy bo internet, bo smartony ... ale tak jak napisałem w konkluzji poza mniejszym rozmiarem i wygodą (dla niektórych, bo internet, bo smartfony ... ) innych zalet nie ma.
    Co sugeruje, że JPG zalet nie ma (a jakie on ma miec zalety??? ma pokazywac obrazek tak jak chcemy i to tyle - mały rozmiar to plus). JPG pokazuje kolor 8-bitowy, tyle co większość z urządzeń na jakich oglądamy zdjęcia.
    W dodatku pisanie o internecie i smartfonach sugeruje bardzo nieprofesjonalne zastosowanie jpg, jakby to był jakiś "zabawkowy" format, niegodzien profesjonalistów. Stąd mój przykład, że agencje reklamowe, wydawnictwa itd chętnie się posługują JPG (a nie tiff, czy o zgrozo RAW, którego nie chcą tykać - m.in dlatego, ze nie wiedza jaki był kolor, więc RAWa nie chcą!).

nie odważę się powiedzieć, że JPG jest lepszy.
    A ja gdzies napisałem, że JPG jest lepszy (bezwzględnie?). Napisałem o nauce - o wyciąganiu wniosków z błędów fotografa które jpg obnaża, RAW maskuje. Napisałem, że stosuję RAW + JPG.
    Pisałem bardziej w sensie, że jpg (dla tych co potrafią w nim pracować) jest nie gorszy (w praktyce) od RAW.
    Oczywiście bez trudu można mi znaleźć sytuacje, gdzie RAW będzie zdecydowanie lepszy (sam wspominałem o WB w świetle mieszanym - dawałem argument "przeciwko sobie").
    Tylko jeśli w 90% JPG jest nie gorszy, to stosujmy w 90% przypadków ten JPG. A nie dlatego, że RAW w 10% jest prawidłowszym wyborem to stosujemy RAW w 100% przypadków.
    Tzn oczywiście - jak ktoś chce to niech to sobie robi, siedzi przy PS, ma archiwa, których nie przejrzy w każdej przeglądarce czy na każdym telewizorze.
    Bez określenia kryteriów "lepszości" RAW vs JPG będzie to podobne do dyskusji nad wyższością świąt .....
    Tak, racja. W pewnych sytuacjach zdjęciowych, przy pewnym świetle - wybierać RAW. Tylko te przypadki to dla większości fotografujących margines zastosowań. A nie podstawa.

Kończmy OT. Nie che wydzielać tematu o RAW vs JPG, bo to było wałkowane w wielu tematach. I generalnie robi się niestety nie wiadomo czemu zawsze goręcej. Bez sensu. Każdy i tak robi to co woli i swoich przyzwyczajeń nie zmienia.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-04-2013 o 20:24
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    I generalnie robi się niestety nie wiadomo czemu zawsze goręcej. Bez sensu. Każdy i tak robi to co woli i swoich przyzwyczajeń nie zmienia.
    Pełna zgoda

Domyślnie

ale wszyscy uciekli od tematu i dalej ida co bylo pierwsze jajko czy kura

tyle stron w temacie ale malo na temat no coz tak bywa
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

No to co chcesz wiedzieć o D300? (nie jest to nowe body, tematów o nim pełno) Daj pełną listę pytań i będziemy meli spokój

Poczytaj pierw ten (przyklejony) temat:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=42927
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andi74 Zobacz posta
    ale wszyscy uciekli od tematu i dalej ida co bylo pierwsze jajko czy kura

tyle stron w temacie ale malo na temat no coz tak bywa
    Mysle, ze z dotychczasowej dyskusji można wyciągnąć wiele wniosków
    A jeżeli czegoś nie wiesz to pytaj - rozpoczniemy nowa dyskusje

Domyślnie

zartuje puszka opanowana dzieki poradnikowi Kena

co do pytan to troche by bylo ale zaraz mnie zlinczuja fachole ze smiem pytac

moze jednak zapytam w kontekscie poradnika Kena

1. ISO on preferuje ustawienie iso na maxa czy HI (6400) bo twierdzi ze jest ok na zdjeciach
    2.Generalnie jak czytam namawia do ustawien AUTO niby to juz zaawansowana elektronika a nie aparaty 20 letnie
    chodzi tu o ISO i WB

jakie sa wasze przemyslenia co do WB AUTO w tym aparacie

moj aparacik jak zdejme objetyw do na rancie jest lekko wytarty czy to od czestego zmieniania objektywow ??

chodzi mi o rant zaraz przed lustrem na dole on wylozony jest takim materialem czarnym
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andi74 Zobacz posta
    .1. ISO on preferuje ustawienie iso na maxa czy HI (6400) bo twierdzi ze jest ok na zdjeciach
    2.Generalnie jak czytam namawia do ustawien AUTO niby to juz zaawansowana elektronika a nie aparaty 20 letnie
    chodzi tu o ISO i WB
    Ad 1. Ken upadł na głowę. Jak jest duzo światła to też ISO 6400?
    Ad 2. No to co, że automatyka istnieje i jest jako taka. Nie chodzi o to by body dało poprawną ekspozycje. To chyba żadna sztuka? Zaawansowani fotografowie jednak wolą pracować w trybach półautomatycznych bądź w manualu by mieć kontrolę nad parametrami (czas, GO itp)

Wygląda na to, że rady Kena sa dla totalnego amatora, może facet uważa, że jak toś się zajmuje fotografią to sięga po wyższy model?

Od dość dawna Ken stara się być kontrowersyjny w swoich poglądach (jak ja ).

Domyślnie

Ken nie upadł na głowę. To się odnosi do ustawienia Max ISO dla opcji Auto ISO, a to działa całkiem dobrze w większości Nikonów - jeśli się tego używa. Ja czasem używam bo wygodne, więc nie wiem czy to taki kontrowersyjny pogląd
    This is the highest ISO that AUTO ISO will use before lowering the shutter speed. ISO 6,400 looks great, so I set ISO 6,400 here.
    a czego używa normalnie?

ISO sensitivity
    This duplicates the ISO button. I use ISO 200.
    http://www.kenrockwell.com/nikon/d30...ooting.htm#iso
    C5050Z i jakieś APS-C...

Strona 13 z 23 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów