Close

Strona 7 z 23 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 225

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radius_bo Zobacz posta
    .................. Ja robię w RAW (jestem totalnym amatorem) dlatego, że nie mam zamiaru wchodzić do menu i przestawiać profili zależnie od fotografowanej sceny...................
    Jak radziłeś sobie z foceniem 20 lat temu ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tej skrajności w podejściu nie rozumiem. Dlaczego cenniejszy?
    Ja robię w jpg bo nie widzę powodu komplikowania sobie życia. Jpg jest wygodniejszy po prostu. JPG nie jest lepszy (cenniejszy) - jest taki sam, bo wywołanie RAW doprowadzi w praktyce do JPG. Staram się omijać etap RAW z wrodzonego lenistwa.
    Dla mnie fota w surowym jpegu walnięta w skrajnie trudnych warunkach oświetleniowych jest zawsze cenniejsza od obrabianej ; nic na to nie poradzę , że tak uważam i jak ognia unikam wołania RAWów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    Szef ma zawsze racje, nawet jak jej nie ma

Kazdy ma swoje zdanie, ale nazywanie innych partaczami bo robia w rawach ... hmm ... masz ciekawe podejscie ...
    Powiem tylko, ze z rawa zrobisz jpg, natomiast odwrotnie nie bardzo
    Nie napisałem że WSZYSCY robiący w RAWach to partacze - proszę czytać dokładnie to co piszę ;
    Napisałem (w skrócie myślowym) tylko i aż tyle , że dla mnie facet obrabiający z RAWów CAŁĄ balangę weselną od A do Z , łacznie z kadrami wujka Wieśka wydłubującego z zębów resztki kotleta , jest dość ciekawym przypadkiem intelektualnym lub ma za dużo wolnego czasu.

OT;
    przepraszam ale nie potrafię w jednym poście odpowiedzieć kilku osobom stąd kilka postów pod rząd

Domyślnie

OK. Odchodzimy od tematu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Nie napisałem że WSZYSCY robiący w RAWach to partacze - proszę czytać dokładnie to co piszę ;
    Przeczytałem jak najbardziej dokladnie tylko moglem i jakos nic innego wyniknac nie moze.
    ludzie robiący w RAWach całe imprezy kotleciarskie to wg. mnie totalne NIEPOROZUMIENIE. Emeryci albo partacze niestety.
    Zresztą jest mi to osobiście więcej niż obojętne, chcesz robić w rawach to rób, wolisz w jpg to rób w jpgach,
    ale daruj sobie nazywaniem kogoś partaczem, tylko dlatego ze ma inne zdanie niż Ty.

Domyślnie

Aby podsumować dyskusję o RAW i JPG i ją zakończyć. Pozwolę sobie zacytować wikipedię (bo tak prościej):
    "RAW (ang. surowy) – ogólne określenie formatów zapisu danych bez nagłówków.
    W fotografii cyfrowej rejestracja zdjęć w formacie RAW pozwala na zachowanie najwyższej jakości obrazu oferowanej przez aparat dając możliwość dokładnej obróbki pliku na komputerze.
    Format RAW charakteryzuje się dużym zakresem tonalnym, brakiem kompresji stratnej i zawiera zazwyczaj 12 lub 14 bitów na piksel (w odróżnieniu od 8-bitowych plików JPEG). Plik w formacie RAW uważa się za cyfrowy odpowiednik negatywu, a jego konwersję za wywoływanie. Wywołanie RAW-u można powtarzać dowolną ilość razy np. dla różnego balansu bieli. Nie jest możliwy natomiast proces odwrotny – nie można przekształcić zdjęć np. z formatu JPEG na format RAW, bo część danych uległa bezpowrotnemu straceniu (pominięciu).
    W odróżnieniu od zapisu w formacie JPEG albo TIFF, plik RAW nie zawiera bowiem obrazu przetworzonego (wywołanego) przez oprogramowanie aparatu, lecz „surowe” (ang. raw) dane z matrycy światłoczułej. Przeniesienie obróbki obrazu z aparatu do komputera pozwala na zastosowanie oprogramowania o większych możliwościach w stosunku do funkcji dostępnych w aparacie."
    Dla zainteresowanych link: http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW

Niestety (dla niektórych) większość z w/w jest prawdą - mimo sporej ułomności Wikipedii. Myślę, że dla ludzi umiejących czytać ze zrozumieniem nie jest problemem ułożenie sobie hierarhii formatów zapisu. A dla dinozaurów odniesienie do negatywów powinno być wystarczająco zrozumiałe.
    Oczywiście kto jaki format wybierze to jego sprawa. Ja jako amator używam tylko i wyłacznie RAW. Rodzinie oddaję JPGi po minimalnej obróbce.
    D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty

Domyślnie

ja sie zapytam przy okazji

czy jakosc standartowej odbitki robionej w automacie w Media Markt

bedzie bez obrobki taka sama przy jpg czy raw
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Aby było jasne : nikogo nie zamierzałem obrazić , zresztą napisałem że akceptuję ludzi obrabiających RAWy dla swojej przyjemności - to akurat dla mnie nic dziwnego ;
    Tematu ciągnąć już nie będę ; kto poczuł dyskomfort z moich wypowiedzi - tego przepraszam

Domyślnie

W pierwszej klasie podstawówki jeszcze nie fociłem. Jakoś mnie wtedy jeszcze to nie pociągało

Zmieńcie ankietę. Za robienie w JPG punkty niech będą dodawane, za RAW odejmowane. Po wypowiedziach niektórych forumowiczów można dojść do konkluzji, że JPG to format dla zawodowców, a RAW dla amatorów.
    D7000 | S 18-35 1.8 | N 60 2.8 G | M 48 AF-1 | N SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andi74 Zobacz posta
    witam
    jako nowy uzytkownik D300 mam pytania czy ten aparat to taki powiedzmy "Gral"
    czy moze jest cos na co trzeba uwazac lub cos w menu odrazu poustawiac ?
    przesiadlem sie obecnie z D5000 na niego ze wzgledu na AF ktory podobno jest super
    w D5000 leprze wychodzily jpg z ostroscia na +5 i nasyceniem +1
    wiedze ze nie ma on automatycznej korekcji geometrii objektywow
    moze ktos podzieli sie swoimi doswiadczeniami i udzieli kilku rad jak takowe sa
    czemu piszesz z tak "wielką interlinią ", ale do sedna.. jest coś takiego zwie się "D300 GUIDE BOOK" i doradzam poczytać po lekturze instrukcji...

Napisał radius_bo
    .................. Ja robię w RAW (jestem totalnym amatorem) dlatego, że nie mam zamiaru wchodzić do menu i przestawiać profili zależnie od fotografowanej sceny...............
    Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    pokolenie cyfrowe... . W sumie to nie wiem jak te złote myśli mogą pomóc nowemu posiadaczowi d300, ale ok....
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 7 z 23 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów