Szukaj
Nie napisałem że WSZYSCY robiący w RAWach to partacze - proszę czytać dokładnie to co piszę ;
Napisałem (w skrócie myślowym) tylko i aż tyle , że dla mnie facet obrabiający z RAWów CAŁĄ balangę weselną od A do Z , łacznie z kadrami wujka Wieśka wydłubującego z zębów resztki kotleta , jest dość ciekawym przypadkiem intelektualnym lub ma za dużo wolnego czasu.
OT;
przepraszam ale nie potrafię w jednym poście odpowiedzieć kilku osobom stąd kilka postów pod rząd
OK. Odchodzimy od tematu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Przeczytałem jak najbardziej dokladnie tylko moglem i jakos nic innego wyniknac nie moze.
Zresztą jest mi to osobiście więcej niż obojętne, chcesz robić w rawach to rób, wolisz w jpg to rób w jpgach,ludzie robiący w RAWach całe imprezy kotleciarskie to wg. mnie totalne NIEPOROZUMIENIE. Emeryci albo partacze niestety.
ale daruj sobie nazywaniem kogoś partaczem, tylko dlatego ze ma inne zdanie niż Ty.
Aby podsumować dyskusję o RAW i JPG i ją zakończyć. Pozwolę sobie zacytować wikipedię (bo tak prościej):
"RAW (ang. surowy) – ogólne określenie formatów zapisu danych bez nagłówków.
W fotografii cyfrowej rejestracja zdjęć w formacie RAW pozwala na zachowanie najwyższej jakości obrazu oferowanej przez aparat dając możliwość dokładnej obróbki pliku na komputerze.
Format RAW charakteryzuje się dużym zakresem tonalnym, brakiem kompresji stratnej i zawiera zazwyczaj 12 lub 14 bitów na piksel (w odróżnieniu od 8-bitowych plików JPEG). Plik w formacie RAW uważa się za cyfrowy odpowiednik negatywu, a jego konwersję za wywoływanie. Wywołanie RAW-u można powtarzać dowolną ilość razy np. dla różnego balansu bieli. Nie jest możliwy natomiast proces odwrotny – nie można przekształcić zdjęć np. z formatu JPEG na format RAW, bo część danych uległa bezpowrotnemu straceniu (pominięciu).
W odróżnieniu od zapisu w formacie JPEG albo TIFF, plik RAW nie zawiera bowiem obrazu przetworzonego (wywołanego) przez oprogramowanie aparatu, lecz „surowe” (ang. raw) dane z matrycy światłoczułej. Przeniesienie obróbki obrazu z aparatu do komputera pozwala na zastosowanie oprogramowania o większych możliwościach w stosunku do funkcji dostępnych w aparacie."
Dla zainteresowanych link: http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW
Niestety (dla niektórych) większość z w/w jest prawdą - mimo sporej ułomności Wikipedii. Myślę, że dla ludzi umiejących czytać ze zrozumieniem nie jest problemem ułożenie sobie hierarhii formatów zapisu. A dla dinozaurów odniesienie do negatywów powinno być wystarczająco zrozumiałe.
Oczywiście kto jaki format wybierze to jego sprawa. Ja jako amator używam tylko i wyłacznie RAW. Rodzinie oddaję JPGi po minimalnej obróbce.
D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty
ja sie zapytam przy okazji
czy jakosc standartowej odbitki robionej w automacie w Media Markt
bedzie bez obrobki taka sama przy jpg czy raw
Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny
Aby było jasne : nikogo nie zamierzałem obrazić , zresztą napisałem że akceptuję ludzi obrabiających RAWy dla swojej przyjemności - to akurat dla mnie nic dziwnego ;
Tematu ciągnąć już nie będę ; kto poczuł dyskomfort z moich wypowiedzi - tego przepraszam
W pierwszej klasie podstawówki jeszcze nie fociłem. Jakoś mnie wtedy jeszcze to nie pociągałoJak radziłeś sobie z foceniem 20 lat temu ?
Zmieńcie ankietę. Za robienie w JPG punkty niech będą dodawane, za RAW odejmowane. Po wypowiedziach niektórych forumowiczów można dojść do konkluzji, że JPG to format dla zawodowców, a RAW dla amatorów.
D7000 | S 18-35 1.8 | N 60 2.8 G | M 48 AF-1 | N SB-600
czemu piszesz z tak "wielką interlinią", ale do sedna.. jest coś takiego zwie się "D300 GUIDE BOOK" i doradzam poczytać po lekturze instrukcji...
pokolenie cyfrowe... . W sumie to nie wiem jak te złote myśli mogą pomóc nowemu posiadaczowi d300, ale ok....
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Skontaktuj się z nami