Close

Strona 73 z 78 PierwszyPierwszy ... 23637172737475 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 777

Domyślnie

Trzymajmy nerwy na wodzy. Faktem jest, że przez te ponad 70 stron nikt nikogo do niczego nie namawiał. Gdyby Nikon wypuścił soft do mapowania pikseli, moim zdaniem w ogóle by nie było tematu, bo podejrzewam, że prawie nikt by się nie grzebał w korektach AF czy ekspozycji. Nie słyszałem, żeby ktoś psy wieszał na K. Baselu z fotoblogii, który wyniósł info o wycieku softu poza forum nikoniarzy. Przestańmy skakać sobie do oczu i zajmować się moralnością inną, niż swoja własna.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezary-k Zobacz posta
    Przestańmy skakać sobie do oczu i zajmować się moralnością inną, niż swoja własna.
    Lepiej chyba tej niepotrzebnej dyskusji nie można zakończyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Nie uważasz, że trochę na to za późno? Trzeba było sprawę uciąć w zarodku czyli po pierwszych 10-20 postach,

Jak moderacja forum miała jakieś problemy natury moralnej dotyczące mojego postu z informacją o wycieku, to trzeba było mnie o tym informować ~70 stron tematu wcześniej.
    Chciałem tak zrobić. Zauważyłem temat (ktos go wskazał) gdy juz wisiał pół dnia. Inny moderator powiedział, że zostawić, ja chciałem usunięcia i to pilnego, bo po dłuższym czasie usuwanie nie ma sensu - miałbyś po prostu sporo PW z prośbą o link od tych osób, które widziały temat. I byłyby na pewno komentarze w innych watkach, że jest oprogramowanie do zmiany stanu licznika.
    Moderatorzy nie byli jednomyślni w opiniach - wątek pozostał gdyż nie naruszał prawa.
    Konsekwencje istnienia tematu są - i to negatywne. Spadnie wiara w stan licznika przy nabywaniu używek. Podoba się komukolwiek przekręcanie licznika w samochodach? Zakładając temat otworzyłeś puszkę pandory, nie wiem czy o tym pomyślałeś.

Nie dyskutuje się nad postanowieniami moderatora, zakończmy dyskusję tutaj. Oczywiście przysługuje prawo do pójścia instancje wyżej - do fomaga i odkręcenie tego co zrobiłem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

I jak tu kupić używany aparat jak może być kręcony licznik , a jak jeszcze jest na gwarancji tu jest pies pogrzebany! a na pewno znajdą się takie osobniki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Konsekwencje istnienia tematu są - i to negatywne. Spadnie wiara w stan licznika przy nabywaniu używek. Podoba się komukolwiek przekręcanie licznika w samochodach? Zakładając temat otworzyłeś puszkę pandory, nie wiem czy o tym pomyślałeś.
    A gdybyś nie miał świadomości o tym, że kręcenie liczników w samochodach jest możliwe, to byłoby to jednoznaczne z tym... że nie są kręcone?

Twierdzę że bez mojego postu taką wiarę w stan licznika puszki to sobie po wycieku oprogramowania możecie i tak o kant wiadomej części ciała potłuc.

Nie trzeba być alfą i omegą, żeby sobie to samemu znaleźć, a forum NikonHacker jest bardzo chętnie odwiedzanym miejscem. Przypominam jeszcze raz: forum NikonHacker jest publicznie dostępne. Nie odkryłem jakiegoś zagrzebanego, schowanego na hasło postu na grupie dyskusyjnej z limitowanym dostępem. Ja tylko i wyłącznie poinformowałem zainteresowanych użytkowników systemu Nikon o sprawie.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że gdybym nie opublikował tego tematu, to nadal mielibyśmy status quo, ludzie żyliby ze świadomością, że do tego co podaje licznik puszki można mieć 100% zaufanie... Problem w tym, że mleko rozlało się zanim wrzuciłem tę informację na forum (z dużą dozą prawdopodobieństwa, moja informacja jest opóźniona o jakieś 2-3 miesiące). Zaraz po publikacji tematu dostałem też kilka PW z prośbą o szybkie jego usunięcie tylko po to żeby informację zachować w zamkniętym gronie. Po co? Niech każdy sam sobie odpowie na to pytanie.

Co więcej, dzięki informacjom w tym temacie wiemy, że wykorzystanie "wyciekniętego" oprogramowania serwisowego, z dużym prawdopodobieństwem, serwis jest w stanie wykryć.

Nie dyskutuje się nad postanowieniami moderatora, zakończmy dyskusję tutaj. Oczywiście przysługuje prawo do pójścia instancje wyżej - do fomaga i odkręcenie tego co zrobiłem.
    Nie dyskutujemy na temat tego czy ostrzeżenie mi się należało, czy nie. Trudno, nie umrę od tego, a i należało się. Przynajmniej dałem jasno do zrozumienia użytkownikowi blaise1973, że nie życzę sobie publicznego oskarżania mnie o coś, czego nie zrobiłem i oceniania moich prywatnych spraw dotyczących moralności lub tego czym się zajmuję.

Domyślnie

Coś moderatorom się chyba myli porządek z cenzurą skoro PAN moderator się zastanawiał nad uwaleniem wątku informującego błogich użytkowników sprzętu Nikon o możliwości oszustwa polegającego na kręceniu licznikami. Chwała autorowi tego wątku że o sprawie napisał i uświadomił nieświadomych o tym fakcie, a PANOWIE moderatorzy to niech się wezmą za porządkowanie/pilnowanie tego chłamu który jest wypisywany w postach zawierających po 700 stron badziewia o wszystkim i o niczym co po przefiltrowaniu mogłoby zawierać max 100 stron potrzebnych informacji

Forum służy do wymiany informaji, poszukiwania pomocy, wymieniania się doświadczeniami, a nie do linczowania kogokolwiek za to że śmiał zadać pytanie, że śmiał czegoś nie wiedzieć co niektórzy wytrawni bywalcy forum czynią z lubością a moderatorzy na to drugie zbyt często pozwalają

Panowie moderatorzy, przemyślcie to sobie, bez urazy do waszej pracy
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-03-2013 o 20:46
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

Pepe2k przedstawił nam informacje, które są publicznie dostępne. Pewnie większość z nas nie odwiedza forów związanych z zagadnieniami oprogramowania. Gdyby nie on, możliwe, ze nie wiedzielibysmy nic o możliwości modyfikacji przebiegu aparatów. Co wiecej, podjął sie także konsekwentnie wyjaśnienia z serwisem kwestii z tym wyciekiem związanych... Za własne pieniądze.
    Dąży do wyjaśnienia czy i w jakim zakresie serwis moze taka ingerencję wykryć. Mniemam, iż jest to cel przewodni tego wątku dla naszej wiedzy i dla bezpieczeństwa naszych ew. zakupów.
    Kurcze. To ważne. Gdyby tu nie zrobiło sie o tym głośno, możliwe, ze Nikon Polska nic by z tym nie robił, a wiedza o tym wycieku sluzylaby tylko nielicznym. Możliwe nawet, ze serwis w Polsce o tym wycieku nawet by nie wiedział. A gdyby wiedzial, nas napewno by o tym nie powiadomił.
    Czytam na forum by wiedzieć, zarówno pozytywne jak i negatywne informacje.

Moderacji wymagają dziesiątki postów nie służących wyjaśnieniu kwestii, wycieczki osobiste i dywagacje w temacie legalności używania własności Nikona.
    oko

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Serwis Nikon Polska powinien zająć oficjalne stanowisko w związku z wyciekiem oprogramowania.
    Powinien poinformować użytkowników sprzętu Nikon o konsekwencjach użycia oprogramowania oraz skutkach jakie może przynieść niefachowa regulacja korpusu za pomocą tego oprogramowania.
    Kupując używany aparat z ważną gwarancją nie mamy pewności że ten aparat był podłączony do tego oprogramowania, zamiast cieszyć się z zakupu możemy mieć problemy.
    Nie wspomnę o cofaniu licznika, nieuczciwi handlarze na pewno to wykorzystają, o ile już z tego nie skorzystali.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

.Nie trzeba być alfą i omegą, żeby sobie to samemu znaleźć, a forum NikonHacker jest bardzo chętnie odwiedzanym miejscem.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że gdybym nie opublikował tego tematu, to nadal mielibyśmy status quo, ludzie żyliby ze świadomością, że do tego co podaje licznik puszki można mieć 100% zaufanie... Problem w tym, że mleko rozlało się zanim wrzuciłem tę informację na forum (z dużą dozą prawdopodobieństwa, moja informacja jest opóźniona o jakieś 2-3 miesiące).
    Nie widzisz sprzeczności? Chętnie odwiedzane miejsce (przez naszych forumowiczów?), a 2 miesiące nikt nie załapał tematu?
    Ja pierwszy raz usłyszałem o tym forum. A osoby które o nim słyszały nie musza je ciągle przeczesywać.
    Kolega, który ciebie broni napisał to:
    Cytat Zamieszczone przez devilcape Zobacz posta
    Pepe2k przedstawił nam informacje, które są publicznie dostępne. Pewnie większość z nas nie odwiedza forów związanych z zagadnieniami oprogramowania. Gdyby nie on, możliwe, ze nie wiedzielibysmy nic o możliwości modyfikacji przebiegu aparatów. .
    Czym chyba wyświadczył ci niedźwiedzią przysługę w tej dyskusji.

Może, gdyby nie rozpropagowanie tego softu i informacji o nim tutaj to kilkadziesiąt osób kupiłoby body z przekręconymi licznikami. A tak to takie body kupi osób kilkaset i większość z nich nie będzie miała o tym pojęcia (większość ludzi - nabywców nikonów - nie czyta tego forum). W którym z przypadków są większe szkody? (to było pytanie retoryczne)

Wiem, że stoję na przegranej pozycji w dyskusji z osobami, które chcą mieć dostęp do wszystkiego i to za darmo. Większość woli mieć coś za darmo niż płacić. Karkołomne jest jednak wybielanie poczynań służących rozpowszechnianiu pirackiego oprogramowania, muzyki, filmów i przedstawianiu tego jako postępowania etycznego.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezary-k Zobacz posta
    Przestańmy skakać sobie do oczu i zajmować się moralnością inną, niż swoja własna.

Z całym szacunkiem, ale przy takim podejściu nie ma sensu instytucja sądownictwa i praworządnego państwa. Wtedy każdy miałby prawo wyznaczać sobie własne standardy.

To, że moderatorzy od razu zastanawiali się nad usunięciem wątku, jest dla mnie znaczące. Forum, owszem, jest od informowania, ale na pewno nie od ułatwiania dostępu do najprawdopodobniej skradzionego oprogramowania. I nie ma tu żadnego znaczenia to, że ktoś inny zrobił to już wcześniej ani że można to oprogramowanie łatwo znaleźć w sieci. Mówimy o czyjejś skradzionej własności.

Touche!

Nie dyskutujemy na temat tego czy ostrzeżenie mi się należało, czy nie. Trudno, nie umrę od tego, a i należało się. Przynajmniej dałem jasno do zrozumienia użytkownikowi blaise1973, że nie życzę sobie publicznego oskarżania mnie o coś, czego nie zrobiłem i oceniania moich prywatnych spraw dotyczących moralności lub tego czym się zajmuję.
    Należało Ci się to ostrzeżenie i tu nie ma o czym dyskutować. Ja Ciebie nie obrażałem, nazywając "Forumowym Trollem". To wszystko nie zmienia mojego zdania, że zachowałeś się nieetycznie, i to w kilku aspektach (szerzenie wiedzy o najprawdopodobniej skradzionym oprogramowaniu, posługiwanie się najprawdopodobniej skradzionym oprogramowaniem, bezpłatne korzystanie z czegoś, za co inaczej musiałbyś zapłacić). A że boli Cię nazywanie rzeczy po imieniu...
    Ostatnio edytowane przez blaise1973 ; 26-03-2013 o 18:43

Strona 73 z 78 PierwszyPierwszy ... 23637172737475 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów