Close

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 164

Wątek: D90 vs D7000

Domyślnie

Tylko, że w przypadku D90 autofocus jak sam napisałeś ma jeden punkt krzyżowy i trzeba wiedzieć czego od niego wymagać. A to co dzieje się w D7000 do WADA i problem - pomimo 9 punktów krzyżowych często jest kaplica (której w D90 nie ma nigdy). Już kiedyś napisałem, że lepiej mieć świadomość pewnych ograniczeń niż być zaskakiwany przez niedoróbkę. No i z zlinkuj mi proszę temat - "problemy z AF w D90", bo jakoś takiego nie widzę.
    Ostatnio edytowane przez Alcatraz ; 24-03-2013 o 21:32

Domyślnie

Alcatraz wątek o D7k mocno nakręcony
    ja czytałem ten wątek ale potrzebowałem coś lepszego od D80 i zaryzykowałem < warto było ,
    prawda leży zawsze pośrodku bo albo body trefne albo fotograf mikro regulacji nie używa ...
    f/1,4 czy f/1,8 w ciemnicy używa czy bardzo kontrastowych scenach a potem szok że AF nie trafia ,
    ta przypadłość D600/D800 też dotyczy ale cóż takie czasy że zaraz zwala się na sprzęt a fotograf niewinny .
    mam D7k i AF w punkt trafia z N35mm f/1,8 czy N50mm f/1,8 ale kupiony w styczniu 2013 to może poprawili body .

Domyślnie

irek z tym "temat nakręcony" to ja jestem akurat bardzo ostrożny. Temat cały czasz żyje, są 43 strony, oprócz niego jest jeszcze kilka o problemach z AF w D7000 (i niektóre mają po 400 stron). Pogadaj z Fatmanem - 7 puszek sprawdzonych i wszystkie "uwalone"! Fajnie, że Tobie się udało ale właśnie to jest raczej wyjątkiem,. nie regułą niestety Sam chciałem kupić ten model ale odpuściłem. O dużo starszym D90 i jego AF znalazałem w końcu na naszym forum jeden temat "D90 watpliwa ostrosc AF". Temat "żył" ledwie kilkanaście dni i ma 3 strony (połowa nie na temat). Oprócz tego jest chyba jeden malutki temat o słabo trafiającej komuś stałce i to wszystko. Moim zdaniem większej rekomendacji już nie trzeba Osobiście jest mi całkowicie obojętne jaki sprzęt i dla kogo będzie najlepszy, każdy wybiera dla siebie ale biorąc pod uwagę lata obecności na rynku, ilość opinii, treść opinii i jeszcze wiele innych czynników trzeba uczciwie stwierdzić, że D90 mimo, że już wiekowy nigdy nie zaliczał takich wpadek jak obecne niekóre nowości.

Domyślnie

Alcatraz jest duży rozrzut jakości i dlatego nowe body czy obiektywy zamiast cieszyć fotografa go stresują ,
    na Forum więcej będzie zawsze krytycznych opinii niż tych pozytywnych ...
    bo ci co mają ok sprzęt nie zakładają tematów czy udzielają się w w tych o wadach sprzętu < robią zdjęcia .

Domyślnie

Masz rację Irek ale porównując choćby tylko ilość tych krytycznych między D90 i D7000 - właściwie nie ma porównania. A trzeba pamiętać, że D90 to starsze body i czasu do marudzenia było więcej!

Gdyby w D90 dorzucili AF z większą ilością punktów krzyżowych oraz (dla niektórych) najnowszą matrycę przy zachowaniu jakości i solidności całej puchy to... nie mam pytań! Niestety tak już nie będzie. W sumie to ciekawe bo nawet stary C 40d (z 2007 roku) miał 9 punktów AF i wszystkie były krzyżowe.
    Ostatnio edytowane przez Alcatraz ; 24-03-2013 o 22:11

Rozmowny Awatar kazziz
    Miasto
    na longboardzie pod Wawelem.

Domyślnie

Tyle, że przed wątkiem o D7000 wątków o D90 i AF niemal nie było...
    Jak się skupisz na robieniu zdjęć, to z reguły nie będziesz mieć problemów.
    Jak się skupisz na szukaniu problemów, to nie będziesz mieć ładnych zdjęć.

Mój aparat nie ma problemów z AF, nie chlapie olejem i nie sypie kurzem na matrycę.
    A teraz jest do tego mały, lekki i ma fajne stałki. E-M10!

Domyślnie

Na Forum musisz wierzyć na słowo że użytkownik ma trefne body/obiektyw bo często bez zdjęć poglądowych/testowych ,
    gorące tematy są nakręcane przez nowych chcących zabłysnąć a opierają się informacjami z Forum czy netu ,
    trzeba mieć ograniczone zaufanie do takich postów i ja tak to odbieram ,
    kazziz widocznie Forum się zmienia bo fakt kiedyś mniej było narzekania .

Domyślnie

Panowie, w koncu jak jest z tym D7000?
    Jest ta wada AF czy to tylko wymysły niektórych użytkowników?
    A jeśli jest to z nią począć?
    Nikon D7100, Nikkor 50 1.8G, Sigma 24-70 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljaskula Zobacz posta
    Nie ma wady AF.
    Możesz trafić na egzemplarz z nieidealnie ustawionym AF, ale takich jest znacznie mniej niż tych z dobrym AF.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljaskula Zobacz posta
    Masz problemy ze swoim sprzętem
    N50mm f/1,8 mam z czasów D80 i do czego podepnę D7k/D600/D800 trafia w punkt ,
    stara zajechana Tokina 28-70 f/2,8 też trafia w punkt ale mydlana na f/2,8 (od f/4 ok) ,
    N24-70mm f,2,8 też niezawodny ale 3 latek to jakość była wtedy lepsza
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 24-03-2013 o 22:21

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów