Szukaj
Nie, to nazywa się priorytet. Dla większości ważniejsza jest większa "jednostka" - czyt. bukietów. Idiotyzm.
Taki sposób nauczania tworzy ludzi średnich, przeciętnych....ja bym powiedział, że nawet ograniczonych i myślących schematycznie. To nazywa się robienie ze społeczeństwa debili, którzy będą głosować jednogłośnie, jednomyślnie dzięki jednemu wystąpieniu polityka.
Zmierzamy w kierunku zachodnim...a wszystkie co zachodnie to złeJak rozmawiam z ludźmi starszej daty ze wschodnich rubieży Polski, to bez trudu można znaleźć dobrych, ciepłych i gościnnych ludzi. Gdzie ta ludowa gościna...? No właśnie, lepiej bym wrednym, zakutym materialistą, który wyznacza godziny spotkania na tydzień przed - ot taki sposób życia.
Geniusze nami rządzą - i to niezależnie od partii. Żaden odpowiedzialny hodowca koni nie weźmie 2'letniego konia do jazdy wierzchem, tak samo nie powinno brać się 6'latków do szkoły, nie powinno na siłe przyśpieszać wzrostu fizyczno-intelektualnego dziecka. To wszystko jest poparte badaniami. Wszystko ma swoje miejsce w czasoprzestrzeni.
Tzn, że co? Że jakby zadanie dotyczyło Ali trzymającej kota to rozumowanie: "Ala trzyma kota." byłoby poprawne a "Kot siedzi Ali na rękach." już nie?
Co za bzdura ponura... jaka jt różnica między 3 bukietami po 5 kwiatków a 5 kwiatkami w każdym z 3 bukietów?
Zaklapkowana osoba wymyśliła ten klucz oceniania i zaklapkowana osoba wg niego ocenia.
Pora się otrząsnąć i zrobić krok out of box!
Podpis niezgodny z zapisami regulaminu.
Ciekawe co by było gdyby kwiatków w jednej grupce było więcej. Wówczas nie sprawdza się (a raczej jest wolniejsze) liczenie najpierw grup, a potem kwiatków w grupie. Dodatkowo prowadzić może do pomyłki. A tak dziecko policzyło ile kwiatków jest w pierwszej grupie, drugiej, trzeciej - wyszło po tyle samo i zapisało w kolejności liczenia: 5*3. Gdyby w ostatniej było sześć, to zapisałoby 5*2+6*1.Chociaż właściwie i tu mogłoby zapisać 2*5+1*6, wyrabiając sobie nawyk myślenia od ogółu do szczegółu.
Można by też podejść do oceny łagodniej i odjąć punkt za złą kolejność - ale tylko raz. Po co powtarzać co chwila, że to ma być odwrotnie? Skoro wynik jest właściwy. Zbyt sroga kara w stosunku do przewinienia.
A żeby był też żart... Czat w grze sieciowej:
- Muszę iść z psem
- Na komendę?
Pani przedszkolanka pomaga dziecku założyć wysokie, zimowe butki. Szarpie się, męczy, ciągnie...
- No, weszły!
Spocona siedzi na podłodze, dziecko mówi:
- Ale mam buciki odwrotnie...
Pani patrzy, faktycznie! No to je ściągają, mordują się, sapią... Uf, zeszły! Wciągają je znowu, sapią, ciągną, ale nie chcą wejść...... Uf, weszły!
Pani siedzi, dyszy a dziecko mówi:
- Ale to nie moje buciki...
Pani niebezpiecznie zwężyły się oczy. Odczekała i znowu szarpie się z butami... zeszły!
Na to dziecko :
- ...bo to są buciki mojego brata ale mama kazała mi je nosić.
Pani zacisnęła ręce mocno na szafce, odczekała, aż przestaną jej się trząść, i znowu pomaga dziecku wciągnąć buty. Wciągają, wciągają... weszły!.
- No dobrze - mówi wykończona pani - a gdzie masz rękawiczki?
- W bucikach. ;o))
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
I to właśnie jest bardzo dobry przykład zaklapkowania. Mówimy o tym samym ale Ty trzymasz się narzuconego schematu myślenia i ni chu chu nie chcesz wyjść z pudełka.
Jedyny argument jak mógł mnie przekonać to ten, że aby zacząć myśleć kreatywnie, trzeba najpierw nauczyć się myśleć schematycznie.
Nie padł, więc dla mnie dyskusja dobiegła końca, gdyż niczego więcej z niej dla siebie nie wyciągnę.
Spokojnego weekendu życzę.
Ostatnio edytowane przez gregory_21 ; 23-03-2013 o 10:21
Podpis niezgodny z zapisami regulaminu.
Tak nawiązując do tej metodologii opracowanej chyba przez kaprali.
Kapral - Kowalski! Z czego jest zrobiona lufa karabinu?
- Ze stali panie kapralu!
- Dobrze! Nowak, z czego jest zrobiony zamek karabinu?
- Ze stali panie kapralu!
- Źle!!! Zobaczcie tutaj! Zamek jest zrobiony z tego samego materiału!
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
Nowa porcja ze Wschodu...
http://www.youtube.com/watch?v=Bu0B3...em-uploademail
Przesadzasz… Dla mnie to też było dziwne, dopóki nie zaciągnąłem języka w „branży”. Powtarzam jedynie tłumaczenie pedagoga, które przy okazji po prostu sam staram się zrozumieć.
Bo to jest tak oczywiste, że nie trzeba o tym pisać. Przecież chodziło o zadanie z matematyki, z pierwszych klas szkoły podstawowej. To nauka podstaw – czyli m.in. schematów.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami