Close

Strona 1530 z 1948 PierwszyPierwszy ... 530103014301480152015281529153015311532154015801630 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 15 291 do 15 300 z 19477

Wątek: Humor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Z dedykacją dla Borsuka.

Fantastyczne, dzięki
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Stig dobrze prawi, bo masz np. trzy bukiety po pięć kwiatków, a nie po pięć kwiatków w trzech bukietach. To się nazywa logika.
    Nie, to nazywa się priorytet. Dla większości ważniejsza jest większa "jednostka" - czyt. bukietów. Idiotyzm.

Taki sposób nauczania tworzy ludzi średnich, przeciętnych....ja bym powiedział, że nawet ograniczonych i myślących schematycznie. To nazywa się robienie ze społeczeństwa debili, którzy będą głosować jednogłośnie, jednomyślnie dzięki jednemu wystąpieniu polityka.
    Zmierzamy w kierunku zachodnim...a wszystkie co zachodnie to złe Jak rozmawiam z ludźmi starszej daty ze wschodnich rubieży Polski, to bez trudu można znaleźć dobrych, ciepłych i gościnnych ludzi. Gdzie ta ludowa gościna...? No właśnie, lepiej bym wrednym, zakutym materialistą, który wyznacza godziny spotkania na tydzień przed - ot taki sposób życia.

Geniusze nami rządzą - i to niezależnie od partii. Żaden odpowiedzialny hodowca koni nie weźmie 2'letniego konia do jazdy wierzchem, tak samo nie powinno brać się 6'latków do szkoły, nie powinno na siłe przyśpieszać wzrostu fizyczno-intelektualnego dziecka. To wszystko jest poparte badaniami. Wszystko ma swoje miejsce w czasoprzestrzeni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Stig dobrze prawi, bo masz np. trzy bukiety po pięć kwiatków, a nie po pięć kwiatków w trzech bukietach. To się nazywa logika.
    Tzn, że co? Że jakby zadanie dotyczyło Ali trzymającej kota to rozumowanie: "Ala trzyma kota." byłoby poprawne a "Kot siedzi Ali na rękach." już nie?

Co za bzdura ponura... jaka jt różnica między 3 bukietami po 5 kwiatków a 5 kwiatkami w każdym z 3 bukietów?

Zaklapkowana osoba wymyśliła ten klucz oceniania i zaklapkowana osoba wg niego ocenia.
    Pora się otrząsnąć i zrobić krok out of box!
    Podpis niezgodny z zapisami regulaminu.

Domyślnie

Ciekawe co by było gdyby kwiatków w jednej grupce było więcej. Wówczas nie sprawdza się (a raczej jest wolniejsze) liczenie najpierw grup, a potem kwiatków w grupie. Dodatkowo prowadzić może do pomyłki. A tak dziecko policzyło ile kwiatków jest w pierwszej grupie, drugiej, trzeciej - wyszło po tyle samo i zapisało w kolejności liczenia: 5*3. Gdyby w ostatniej było sześć, to zapisałoby 5*2+6*1. Chociaż właściwie i tu mogłoby zapisać 2*5+1*6, wyrabiając sobie nawyk myślenia od ogółu do szczegółu.
    Można by też podejść do oceny łagodniej i odjąć punkt za złą kolejność - ale tylko raz. Po co powtarzać co chwila, że to ma być odwrotnie? Skoro wynik jest właściwy. Zbyt sroga kara w stosunku do przewinienia.

A żeby był też żart... Czat w grze sieciowej:

- Muszę iść z psem
    - Na komendę?

Domyślnie

Pani przedszkolanka pomaga dziecku założyć wysokie, zimowe butki. Szarpie się, męczy, ciągnie...

- No, weszły!

Spocona siedzi na podłodze, dziecko mówi:

- Ale mam buciki odwrotnie...

Pani patrzy, faktycznie! No to je ściągają, mordują się, sapią... Uf, zeszły! Wciągają je znowu, sapią, ciągną, ale nie chcą wejść...... Uf, weszły!

Pani siedzi, dyszy a dziecko mówi:

- Ale to nie moje buciki...

Pani niebezpiecznie zwężyły się oczy. Odczekała i znowu szarpie się z butami... zeszły!

Na to dziecko :

- ...bo to są buciki mojego brata ale mama kazała mi je nosić.

Pani zacisnęła ręce mocno na szafce, odczekała, aż przestaną jej się trząść, i znowu pomaga dziecku wciągnąć buty. Wciągają, wciągają... weszły!.

- No dobrze - mówi wykończona pani - a gdzie masz rękawiczki?

- W bucikach. ;o))
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregory_21 Zobacz posta
    Tzn, że co? Że jakby zadanie dotyczyło Ali trzymającej kota to rozumowanie: "Ala trzyma kota." byłoby poprawne a "Kot siedzi Ali na rękach." już nie?
    Jeśli już chciałbyś, żeby było analogicznie do przedstawionej sytuacji matematycznej, to powinno być „kot jest trzymany przez Alę”. W tym przypadku Ala jest tylko dodatkiem, a ważniejszy jest kot – przeciwnie do „Ala trzyma kota”.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Jeśli już chciałbyś, żeby było analogicznie do przedstawionej sytuacji matematycznej, to powinno być „kot jest trzymany przez Alę”. W tym przypadku Ala jest tylko dodatkiem, a ważniejszy jest kot – przeciwnie do „Ala trzyma kota”.
    I to właśnie jest bardzo dobry przykład zaklapkowania. Mówimy o tym samym ale Ty trzymasz się narzuconego schematu myślenia i ni chu chu nie chcesz wyjść z pudełka.

Jedyny argument jak mógł mnie przekonać to ten, że aby zacząć myśleć kreatywnie, trzeba najpierw nauczyć się myśleć schematycznie.
    Nie padł, więc dla mnie dyskusja dobiegła końca, gdyż niczego więcej z niej dla siebie nie wyciągnę.

Spokojnego weekendu życzę.
    Ostatnio edytowane przez gregory_21 ; 23-03-2013 o 10:21
    Podpis niezgodny z zapisami regulaminu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A w tym akurat nic śmiesznego nie ma. Metodologia nauczania jest taka, a nie inna. Porozmawiaj z jakąś w miarę kumatą nauczycielką, to wytłumaczy Ci zasadność ganienia dziecka za ten sposób liczenia (mimo, że wszystkim wiadomo, iż mnożenie jest przemienne).
    Tak nawiązując do tej metodologii opracowanej chyba przez kaprali.

Kapral - Kowalski! Z czego jest zrobiona lufa karabinu?
    - Ze stali panie kapralu!
    - Dobrze! Nowak, z czego jest zrobiony zamek karabinu?
    - Ze stali panie kapralu!
    - Źle!!! Zobaczcie tutaj! Zamek jest zrobiony z tego samego materiału!
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

I to właśnie jest bardzo dobry przykład zaklapkowania. Mówimy o tym samym ale Ty trzymasz się narzuconego schematu myślenia i ni chu chu nie chcesz wyjść z pudełka.
    Przesadzasz… Dla mnie to też było dziwne, dopóki nie zaciągnąłem języka w „branży”. Powtarzam jedynie tłumaczenie pedagoga, które przy okazji po prostu sam staram się zrozumieć.

Jedyny argument jak mógł mnie przekonać to ten, że aby zacząć myśleć kreatywnie, trzeba najpierw nauczyć się myśleć schematycznie.
    Bo to jest tak oczywiste, że nie trzeba o tym pisać. Przecież chodziło o zadanie z matematyki, z pierwszych klas szkoły podstawowej. To nauka podstaw – czyli m.in. schematów.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 1530 z 1948 PierwszyPierwszy ... 530103014301480152015281529153015311532154015801630 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów