Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Domyślnie Katz Eye™ Focusing Screen

Witam czy ktoś może montował te screeny do aparatu?
    http://www.katzeyeoptics.com/item--K...-prod_D2X.html
    podobno ostrzenie nikkorem 50 mm f1.2 bez takiego screena jest bardzo trudne bardzo prosił bym o jakieś info dzięki (puszka d2xs)

Domyślnie

to juz zalezy co wolisz. ja np robiac z a taka matowka nie bylem w stanie czegokolwiek zrobic, bo caly czas mi przeszkadzalo i zaslanialo obraz w kadrze. nie ma to jak normalna, czysta matowka. jezeli sam nie 3widzisz, czy jest ostro, czy nie, mozesz sie ratowac potwierdzeniem ostrosci
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

thnx za odpowiedz

matówki od nich nie sprawdze bo nie mam jak :/ trzeba kupic żeby sprawdzić grrr sam zakładałeś ją czy serwis ???
    i jak to jest z tym potwierdzaniem ostrosci ? da się za pomocą "kropki " i zwyklłej matówki powalczyc???? bo posty w tym temacie są całkiem rozbieżne ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    [...]
    i jak to jest z tym potwierdzaniem ostrosci ? da się za pomocą "kropki " i zwyklłej matówki powalczyc???? [...]
    Wprawdzie nie mam KatzEye, nie mam też D1, ale takie rozwiązanie stosowane było dawno temu w aparatach Fied (moi rodzice mieli taki aparat, pamiętam z dzieciństwa). Na środku matówki (albo wizjera, nie pamiętam dokładnie, czy to było lustro) była taka właśnie kropka. Ostrość najłatwiej łapało się na pionowe krawędzie - kiedy ustawiona była niewłaściwa odległość, krawędź "łamała się" w kropce, tzn. była jakby przesunięta. Przy właściwym ustawieniu ostrości wszystko wyglądało OK.

Domyślnie

Za parę dni (mam nadzieję) to cudo do mnie dotrze (do D2x). Jak już dotrze to postaram się napisać kilka zdań.
    Peecee, taki sprzęt i nie czytało się instrukcji? Stoi tam jak byk w jaki sposób wymienia się matówkę i nie jest to operacja skomplikowana.

Domyślnie

a czytałeś instrukcje na necie??? i to że czasami wychodzi krzywo ?? że czasami trzeba imbusem regulować???

ja to wole sie upewnic zanim tkne lub zapłacić zanim zepsuje hyhyhy

Domyślnie

Ano, spotkałem się z takimi opiniami. Mimo to postanowiłem zaryzykować. O efektach nie omieszkam poinformować.

Domyślnie

Chwilka, to jest po prostu klin do ustawiania ostrości. Co do walorów użytkowych... przez kilkadziesiąt lat były montowane i nikt nie narzekał, a wręcz przeciwnie. A potwierdzenia poprawnego nastawienia ostrości - to jakaś pomyłka przy dokładnych nastawach.
    Reasumując: tak, to bardzo dobry zakup i jak tylko będę miał sposobność to swoje D2 wyposażę w nie. Szczerze pisząc to taki klin rozwiązałby wiele problemów w starym D100.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacklon Zobacz posta
    Chwilka, to jest po prostu klin do ustawiania ostrości. Co do walorów użytkowych... przez kilkadziesiąt lat były montowane i nikt nie narzekał, a wręcz przeciwnie. A potwierdzenia poprawnego nastawienia ostrości - to jakaś pomyłka przy dokładnych nastawach.
    Reasumując: tak, to bardzo dobry zakup i jak tylko będę miał sposobność to swoje D2 wyposażę w nie. Szczerze pisząc to taki klin rozwiązałby wiele problemów w starym D100.

Pozdrawiam
    Nawet nie tylko, bo to jest klin z mikrorastrem. Osobiście uważam, że cholernie ciężko się myśli nad kadrem, gdy musimy wgapiać się w te zakichane trójkąciki i kółka w dolnym rogu wizjera. Kac-matówa niestety jest opętańczo droga, ale do ostrej walki manualami to chyba jedyne sensowne wyjście.

Domyślnie

a mozesz czornyj rozwinac co sie kryje pod tym tajemniczym pojeciem kac-matówa?

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów