Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 92

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

nie no, że ciężko jest to wiem. przekonałem się na własnej skórze. ale spory procent zdjęć wychodzi albo dobrze wyostrzony albo przynajmniej względnie znośnie. Oczywiście z lampą i pomijając moją 'technikę'.
    na kopce nie polegałem, bo nawet nie widziałem jej podczas robienia tych zdjęć. może sobie tam migotała momentami. ale bardziej mnie absorbowało patrzenie na ostrzoną łyżwiarkę.
    zastanawiam się czy klin ułatwiłby mi ostrzenie. Czy może lepiej by było kupić powiększającą muszlę oczną? albo z ogóle wybić sobie z głowy takie dodatki. Muszlę można jeszcze zdjąć, ale matówka to już cała operacja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pap911 Zobacz posta
    nie no, że ciężko jest to wiem. przekonałem się na własnej skórze. ale spory procent zdjęć wychodzi albo dobrze wyostrzony albo przynajmniej względnie znośnie. Oczywiście z lampą i pomijając moją 'technikę'.
    na kopce nie polegałem, bo nawet nie widziałem jej podczas robienia tych zdjęć. może sobie tam migotała momentami. ale bardziej mnie absorbowało patrzenie na ostrzoną łyżwiarkę.
    zastanawiam się czy klin ułatwiłby mi ostrzenie. Czy może lepiej by było kupić powiększającą muszlę oczną? albo z ogóle wybić sobie z głowy takie dodatki. Muszlę można jeszcze zdjąć, ale matówka to już cała operacja.
    Wszystko zależy co dla Ciebie będzie akceptowalne. Ostrzenie na klin w takich przypadkach na mało się zda. Będziesz szukał pionowych, kontrastowych płaszczyzn by dało się zadziałać klinem. Skutecznie Cię to zniechęci bo nie będziesz obserwował Swojej łyżwiarki. Ostrzenie manualne pięćdziesiątką 1.8 to również nie łatwa sztuka. Pierścień tam pracuje zbyt luźno. Ale jak dajesz radę to masz lepsze zdolności niż ja Każdemu inaczej się ostrzy manualnie, najlepiej jakbyś od kogoś wziął do ręki body z taką matówką i sam sprawdził czy to ci pomaga w takich warunkach.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    Wszystko zależy co dla Ciebie będzie akceptowalne. Ostrzenie na klin w takich przypadkach na mało się zda. Będziesz szukał pionowych, kontrastowych płaszczyzn by dało się zadziałać klinem. Skutecznie Cię to zniechęci bo nie będziesz obserwował Swojej łyżwiarki. Ostrzenie manualne pięćdziesiątką 1.8 to również nie łatwa sztuka. Pierścień tam pracuje zbyt luźno. Ale jak dajesz radę to masz lepsze zdolności niż ja Każdemu inaczej się ostrzy manualnie, najlepiej jakbyś od kogoś wziął do ręki body z taką matówką i sam sprawdził czy to ci pomaga w takich warunkach.
    czyli poziomych przy kadrach pionowych, to jestem raczej bez szans ;p muszę więc pomyśleć nad wkręceniem się w towarzystwo fotograficzne jakieś. chyba ze jakiego Zenita dopadnę z lampą. ;p
    Dziękuję za konkretną i miłą odpowiedź.

PS. Przyznam, ze pierścień w 50 1.8 nie jest jakoś za specjalny i nie mogę ręcznie doostrzyć tego co AF wymyśli jak w SWM, ale ogólnie nie ma tragedii. z mojego punktu widzenia.

A może spróbuj N24-70 z lampą (wspomaganie podczerwieni) ?
    a pożyczysz mi swojego N24-70? xD
    wspomaganie czerwonymi lampeczkami przy ręcznym nie działa z tego co pamiętam.
    Ostatnio edytowane przez pap911 ; 15-02-2010 o 20:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pap911 Zobacz posta
    ...a pożyczysz mi swojego N24-70? xD
    wspomaganie czerwonymi lampeczkami przy ręcznym nie działa z tego co pamiętam.
    No, masz rację. Chyba działa tylko z AF-S.
    Szkoda...

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    No, masz rację. Chyba działa tylko z AF-S.
    Szkoda...

Pzdr.
    Uhm. Sprawdziłem przed chwilą i nie działa wspomaganie gdy przestawiona puszka na MF, nawet wciśnięty do połowy spust nie pomaga.
    Pozdrawiam, Konrad

Domyślnie

Andrzej, a jak się sprawdza optibrite? warto dopłacać? jak to w ogóle działa, że jest jaśniej niż bez matówki?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Andrzej, a jak się sprawdza optibrite? warto dopłacać? jak to w ogóle działa, że jest jaśniej niż bez matówki?
    Po wymianie matówki ze standardowej nie mogłem się nadziwić jak mam jasno w wizjerze
    Obecnie mi to spowszedniało, oko się przyzwyczaiło, pewnie teraz do standardowej ciężko by mi się wracało.
    Czy warto dopłacić bądź nie... tutaj trzeba samemu zadecydować. Producent podaje że trzeba dokonywać korekty ekspozycji bo OptiBrite bo lekko zaburza pracę światłomierza. Chociaż nie pamiętam kiedy w ogóle taką korektę wprowadzałem. Nie dam rady porównać czy jaśniej bez matówki
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Oczywiście z lampą i pomijając moją 'technikę'
    A może spróbuj N24-70 z lampą (wspomaganie podczerwieni) ?
    Ja tak ostatnio robiłem w ciemnym kościele i dało radę.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Osobiście przerobiłem chińską matówkę (taka sobie, mały klin, ciemna). Obecnie mam założoną matówkę Nikona K3, która jest klasą samą dla siebie. Wyraźny duży klin i mikroraster, ogromna wygoda uzytkowania, bardzo jasna.
    Z tego co czytałem to KatzEye swego czasu wykupywał te matówki z rynku i przycinał je do róznych wymiarów: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=14878479

Ja swoją kupiłem na Tajwanie - wyszło ok 90$ z przesyłką do PL: http://www.focusingscreen.com/produc...roducts_id=171

Domyślnie

Czy skróty różnych typów matówek (Ec-A, Ec-B, Ec-L, Ec-R, FSB, FSX, K3) z w/w sklepu dotyczą tylko różnego obrysu klina/rastra, czy też różnią się w jakiś sposób konstrukcyjnie?
    Pozdrawiam
    Janusz

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów