Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Katz Eye™ Focusing Screen

Witam czy ktoś może montował te screeny do aparatu?
    http://www.katzeyeoptics.com/item--K...-prod_D2X.html
    podobno ostrzenie nikkorem 50 mm f1.2 bez takiego screena jest bardzo trudne bardzo prosił bym o jakieś info dzięki (puszka d2xs)

Domyślnie

to juz zalezy co wolisz. ja np robiac z a taka matowka nie bylem w stanie czegokolwiek zrobic, bo caly czas mi przeszkadzalo i zaslanialo obraz w kadrze. nie ma to jak normalna, czysta matowka. jezeli sam nie 3widzisz, czy jest ostro, czy nie, mozesz sie ratowac potwierdzeniem ostrosci
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

thnx za odpowiedz

matówki od nich nie sprawdze bo nie mam jak :/ trzeba kupic żeby sprawdzić grrr sam zakładałeś ją czy serwis ???
    i jak to jest z tym potwierdzaniem ostrosci ? da się za pomocą "kropki " i zwyklłej matówki powalczyc???? bo posty w tym temacie są całkiem rozbieżne ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    [...]
    i jak to jest z tym potwierdzaniem ostrosci ? da się za pomocą "kropki " i zwyklłej matówki powalczyc???? [...]
    Wprawdzie nie mam KatzEye, nie mam też D1, ale takie rozwiązanie stosowane było dawno temu w aparatach Fied (moi rodzice mieli taki aparat, pamiętam z dzieciństwa). Na środku matówki (albo wizjera, nie pamiętam dokładnie, czy to było lustro) była taka właśnie kropka. Ostrość najłatwiej łapało się na pionowe krawędzie - kiedy ustawiona była niewłaściwa odległość, krawędź "łamała się" w kropce, tzn. była jakby przesunięta. Przy właściwym ustawieniu ostrości wszystko wyglądało OK.

Domyślnie

Za parę dni (mam nadzieję) to cudo do mnie dotrze (do D2x). Jak już dotrze to postaram się napisać kilka zdań.
    Peecee, taki sprzęt i nie czytało się instrukcji? Stoi tam jak byk w jaki sposób wymienia się matówkę i nie jest to operacja skomplikowana.

Domyślnie

a czytałeś instrukcje na necie??? i to że czasami wychodzi krzywo ?? że czasami trzeba imbusem regulować???

ja to wole sie upewnic zanim tkne lub zapłacić zanim zepsuje hyhyhy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MsbS Zobacz posta
    Wprawdzie nie mam KatzEye, nie mam też D1, ale takie rozwiązanie stosowane było dawno temu w aparatach Fied (moi rodzice mieli taki aparat, pamiętam z dzieciństwa). Na środku matówki (albo wizjera, nie pamiętam dokładnie, czy to było lustro) była taka właśnie kropka. Ostrość najłatwiej łapało się na pionowe krawędzie - kiedy ustawiona była niewłaściwa odległość, krawędź "łamała się" w kropce, tzn. była jakby przesunięta. Przy właściwym ustawieniu ostrości wszystko wyglądało OK.
    Chłopie, o czym ty piszesz. Tu mowa jest o zielonej kropce, która świeci się, gdy pole AF potwierdza ustawienie ostrości. Niestety "kropka" świecie się w znacznie większym zakresie, niż głębia ostrości, np dla 50/1,2, 50/1,4, 85/1,4 czy 105/1,8. Wszystkie te szkła sprawdzałem w D3 i zawierzenie kropce to porażka.

Jeśli kiedyś będę miał D3, to pierwsze co kupuję do niego to katzeye z klinem, ORAZ lupka do wizjera 1,25x.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Hej,
    ostatnio robiłem dynamiczne zdjęcia w nocy, i AF w d80 z 50 1.8 szczerze nie wyrabiał (nie nadążał za akcją).
    przestawiłem na MF i niestety ostrzenie na oko w ciemnicy także nie jest najłatwiejsze, szczególnie ze to mój pierwszy raz ;p
    zastanawiam się czy taka matówka z klinem dałaby radę w ciemnicy. Wydaje mi się że kiedyś czytałem, iż te z rastrem i klinem nie radzą sobie w ciemności. Ale teraz nie mogę znaleźć tego 'testu'. na forum wyczytałem coś o ciemnych pomieszczeniach i katz-eye ale w pomieszczeniu to jednak jakieś światło zwykle jest.
    chciałbym zapytać użytkowników jak sobie taka matówka rzeczywiście radzi w prawdziwych ciemnościach (noc i najbliższe światełka jakieś 50-100m dalej)?
    i czy przy szybko poruszającym się obiekcie (np. osobie śmigającej na łyżwach) będę miał większy komfort ostrzenia niż ze zwykłą matówką?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pap911 Zobacz posta
    Hej,
    ostatnio robiłem dynamiczne zdjęcia w nocy, i AF w d80 z 50 1.8 szczerze nie wyrabiał (nie nadążał za akcją).
    przestawiłem na MF i niestety ostrzenie na oko w ciemnicy także nie jest najłatwiejsze, szczególnie ze to mój pierwszy raz ;p
    zastanawiam się czy taka matówka z klinem dałaby radę w ciemnicy. Wydaje mi się że kiedyś czytałem, iż te z rastrem i klinem nie radzą sobie w ciemności. Ale teraz nie mogę znaleźć tego 'testu'. na forum wyczytałem coś o ciemnych pomieszczeniach i katz-eye ale w pomieszczeniu to jednak jakieś światło zwykle jest.
    chciałbym zapytać użytkowników jak sobie taka matówka rzeczywiście radzi w prawdziwych ciemnościach (noc i najbliższe światełka jakieś 50-100m dalej)?
    i czy przy szybko poruszającym się obiekcie (np. osobie śmigającej na łyżwach) będę miał większy komfort ostrzenia niż ze zwykłą matówką?
    W ciemnościach to już lepiej polegać na "kropce" (o ile zadziała), jeszcze klin jako tako zadziała ale na rastrze nic ciekawego nie zobaczysz, piszę to jako posiadacz matówki katza z OptiBrite w D300. Zresztą zapomnij o ruszających się obiektach jak łyżwiarze w takich warunkach, nawet za dnia jest ciężko.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Nie wiem jak z Katz Eyami, ale w dosyć ciemnych pomieszczeniach na klinie z F301 jest średnio, ale coś jaśniejszego niż czarne i rastem da się wyostrzyć.
    Jestem leniwy, ale z tym walczę.
    Nie chce mi się włączyć komputera, ale jednak znajduje w sobie tyle siły, żeby go włączyć.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów