Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Domyślnie

Z tym też będę musiał powalczyć (w JPEGach, a jakże ). Robiłem znajomym sesję ślubną w plenerze. No i albo twarze wychodzą blade, albo światlo "mocno zachodnie". I weź tu się człowieku zdecyduj. Uparli się, żeby sesja była w ogrodzie botanicznym, gdzie zielonych cieni jak mrówków, gdzieniegdzie silnie kontrastowe polany albo promienie silnego słońca. Ech...

Domyślnie

A ty się uparłeś, żeby robić to w JPEGach. Nic, tylko pogratulować roztropności.
    Jacek

Domyślnie

Jak się ma do dyspozycji 2GB CF, żadnego miejsca, gdzie by się można "pozbyć" materiału i całą imprezę do "obstrykania" to nie ma opcji. Głową muru nie przebije.

Exclamation kompromis

proste rozwiązanie to zawsze kompromis... jak chcesz jpeg to rób jpeg... ale jak widzisz ze masz problemy w trudnych warunkach to wtedy przeskakuj na raw.. bedzie mniej do obrabiania ...
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasper31 Zobacz posta
    proste rozwiązanie to zawsze kompromis... jak chcesz jpeg to rób jpeg... ale jak widzisz ze masz problemy w trudnych warunkach to wtedy przeskakuj na raw.. bedzie mniej do obrabiania ...
    To proste rozwiązanie ma jedną wadę: trzeba wiedzieć kiedy je zastosować tak, aby otrzymać optymalne wyniki (zmieścić się na karcie i mieć RAW wtedy, kiedy potrzeba). Nie jest to takie proste. Trzeba troche napsuć zdjęć, żeby się tego dowiedzieć.

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Jak się ma do dyspozycji 2GB CF, żadnego miejsca, gdzie by się można "pozbyć" materiału i całą imprezę do "obstrykania" to nie ma opcji. Głową muru nie przebije.
    fakt faktem ze 2GB to jest ciasna granica... ale szczerze mówiąc to jest ok 750 jpeg... hmmm... z własnego (wprawdzie jeszcze słabo rozwiniętego) doświadczenia szybko nauczyłem się że nie ma sensu robić więcej jak 800 fotek... i tak do wywołania idzie max 200 szt w małym formacie, jakieś 30 szt w większym (20x30)... tylko trzeba szanować kadr a nie napier....ć serią... w zupełności mi ta ilość wystarcza...

P.S. dobra rada:
    mam oddzielną kartę do pleneru na której zapisuję w RAW... reszta jedzie w jpeg...

pozdrawiam
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasper31 Zobacz posta
    fakt faktem ze 2GB to jest ciasna granica... ale szczerze mówiąc to jest ok 750 jpeg...
    Mi weszło coś koło 1200 (basic optymalizowany) .

Exclamation

i tak obrabia się te najcenniejsze ujęcia...

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Mi weszło coś koło 1200 (basic optymalizowany) .
    .. hehe było robić zdjęcia kompaktem... na jedno by wyszło...

Domyślnie

Albo nieco lepszym telefonem.
    Jacek

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów