Close

Strona 66 z 78 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 777

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    No i te zarzuty by mnie interesowały.
    Nikon musiałby udowodnić, że używając softu do mapowania pikseli w matrycy mojego D70 naraziłem ich na straty finansowe.
    Życzę powodzenia.
    Oczywiście. W wysokości kilkudziesięciu zł (tyle zapewne kosztuje mapowanie, nie wiem). I ciesz się, że mieszkasz w Polsce, gdzie prawo jest skonstruowane tak idiotycznie, bo w USA byś zabulił za to odszkodowanie, a nie kilkukrotność utraty dochodu.
    To jest strata za mapowanie. A być może oprogramowanie też jest wycenione i to słono i to byłby kolejny składnik odszkodowania dla nich - większy i istotniejszy. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby serwis płacił za soft nikona - to pozwala wytransferować zysk za granicę. Choc serwis i tak może łatwo zwiększyć dochód japończykom, bo kupuje u nich części.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wypowiadasz się w imieniu Nikona?

A ponoć śledzisz wątek od początku, szkoda że nie rozumiesz tego, co czytasz.

Nie wypowiadam się w imieniu Nikona, zwróć uwagę na emotikonkę na końcu zdania.
    Czytaj wolniej, a dokładniej.
    Piszesz:

Słuszna uwaga.
    I tu właśnie otwiera się furtka do domowego używania, choćby do tego nieszczęsnego mapowania pikseli.

Pisaliście tu wcześniej o muzyce czy programach typu MS Office czy np. Photoshop. Tylko że tego typu oprogramowanie jest wydawane na rynku komercyjnym, opatrzone licencjami i chronione prawem autorskim.

Softu serwisowego w sklepie kupić nie można, więc upraszczając - nie można tego softu ukraść, bo aby go ukraść trzeba złamać jakiś przepis, licencję, która w tym przypadku nie istnieje.
    Wiem wiem, mocno naciągane.
    Nie otwiera się żadna furtka. Oprogramowanie nie jest Open. Każde oprogramowanie ma licencję, w tym przypadku będzie to raczej licencja wyłączna. To, że Ty twierdzisz, że jej nie ma i jej nie czytałeś nie zwalnia Cię z odpowiedzialności.

Używając tego oprogramowania w domu też możesz czerpać korzyść finansową, podpadasz pod art. 278 par. 2 kk Przeczytaj też:

Kod:
    Zgodnie z art. 118 ust. 1 ustawy Prawo autorskie, kto nabywa albo przyjmuje, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, przedmiot będący nośnikiem programu komputerowego rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Zgodnie z art. 118 ust. 1 ustawy Prawo autorskie, kto nabywa albo przyjmuje, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, przedmiot będący nośnikiem programu komputerowego rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5

A jeśli to było w celach osiągnięcia zaspokojenia ciekawości?

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oczywiście. W wysokości kilkudziesięciu zł (tyle zapewne kosztuje mapowanie, nie wiem).
    Mapowanie według mojej wiedzy jest wykonywane przez serwis bezpłatnie.

I ciesz się, że mieszkasz w Polsce
    Nie, nie będę się cieszył.

... bo w USA byś zabulił ... A być może ...
    Tam gdzie zaczyna się gdybanie kończy się sensowna dyskusja.
    "Bo w USA"... bo w USA to ponoć mieszkają straszni ludzie, którzy zrzucali na nas stonkę ziemniaczaną.
    Panie Jacku...

Nie wypowiadam się w imieniu Nikona, zwróć uwagę na emotikonkę na końcu zdania.
    Czytaj wolniej, a dokładniej.
    Wypowiadasz się w imieniu Nikona.
    Co do rzeczy ma emotka? Poza tym, mojej sam nie zauważyłeś.

No właśnie, czytaj wolniej, dokładniej i ze zrozumieniem.

Każde oprogramowanie ma licencję
    Hahahahahahahahahahahaha.

Używając tego oprogramowania w domu też możesz czerpać korzyść finansową, podpadasz pod art. 278 par. 2 kk Przeczytaj też:

Kod:
    celu osiągnięcia korzyści majątkowej
    No tak, przeczytaj to co piszesz, zrób to powoli, dokładnie i ze zrozumieniem.
    Niech "korzyść majątkowa" będzie dla Ciebie słowem klucz.

To niesamowite, że tak świetnie wiesz pod co ja podpadam. Może coś więcej na ten temat... moje zdjęcia z HDD czy innego DVD już mi ukradłeś?
    Ehhh...

Domyślnie

Hahahahahahahahahahahaha. .
    to podaj przykład oprogramowania, które nie posiada żadnej licencji.
    Poza tym to, że Cię nie złapią na używaniu nielegalnego oprogramowania, nie znaczy, że przestało być nielegalne.
    I w ogóle przestań zachowywać się jak obrażony gimbus. Bo na argumenty, z przytoczonym paragrafem KK, jedyną Twoją odpowiedzią są "a co mi zrobią, przeczytaj jeszcze raz, co tam wiesz" itp

Domyślnie

enthropia, widzę, że dyskusja nie ma z Tobą sensu. Zarzucałeś mi cytowanie wybiórcze, sam postępujesz tak samo. Tylko dziecko jest w stanie napisać:

Cytat Zamieszczone przez enthropia
    oprogramowanie nie ma na rynku, czyli tak jakby dla konsumenta ono nie istniało. Skoro dla konsumenta nie istnieje soft, to nie istnieje też licencja, warunki użytkowania itp. itd.
    Uważaj: oprogramowanie stworzył mityczny Wielki Nikon i przekazał swoim podwładnym. Dobranoc, możesz iść spać.
    Napiszę jeszcze raz: to jest ich wewnętrzne oprogramowanie, nie jest Open Source ani GNU.

Każde oprogramowanie ma licencję
    Hahahahahahahahahahahaha.
    Z całą pewnością nie stworzyli tego ludzie pracujący w firmie Nikona lub zewnętrzna firma, nie ma żadnej licencji, a jak jest to freeware lub public domain. Z całą pewnością. Masz rację. Po co jakieś licencje? Kto to w ogóle pisze a tym bardziej czyta?
    Podaj przykłady oprogramowań bez licencji.

No tak, przeczytaj to co piszesz, zrób to powoli, dokładnie i ze zrozumieniem.
    Niech "korzyść majątkowa" będzie dla Ciebie słowem klucz.
    To, że nie przyszedł do Ciebie sąsiad Roman i nie wręczył Ci 20zł za mapowanie nie oznacza, że nie masz korzyści majątkowej z używania tego oprogramowania.

To niesamowite, że tak świetnie wiesz pod co ja podpadam. Może coś więcej na ten temat... moje zdjęcia z HDD czy innego DVD już mi ukradłeś?
    Ehhh...
    Bez komentarza. Ja z Tobą zakończyłem dyskusję.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

To, że nie przyszedł do Ciebie sąsiad Roman i nie wręczył Ci 20zł za mapowanie nie oznacza, że nie masz korzyści majątkowej z używania tego oprogramowania.
    Z tym się nie zgodzę. Skoro w paragrafie stoi jak byk "w celu osiągnięcia korzyści majątkowej", to trzeba udowodnić, że ktoś wszedł w posiadanie tego oprogramowania w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. A czy ją osiągnął, to już inna sprawa. Nie zmienia to faktu, że to nie jedyny paragraf

Domyślnie

Nie do końca, masz program, którego nie kupiłeś - to korzyść majątkowa, wystarczy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepySe2k Zobacz posta
    Z tym się nie zgodzę. Skoro w paragrafie stoi jak byk "w celu osiągnięcia korzyści majątkowej", to trzeba udowodnić, że ktoś wszedł w posiadanie tego oprogramowania w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. A czy ją osiągnął, to już inna sprawa. Nie zmienia to faktu, że to nie jedyny paragraf
    jeżeli nie wydał na usługę płatną w serwisie, tylko zrobił to samodzielnie, to osiągnął korzyść majątkową.
    Ukradł oprogramowanie, żeby zmniejszyć stan licznika w aparacie i uzyskać wyższą cenę przy sprzedaży. A czy ją osiągnął, tą korzyść, to jak sam napisałeś, to już inna sprawa.

Domyślnie

Przydałby się na forum nadworny prawnik... albo cała kancelaria!

Strona 66 z 78 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów